Χάγη: «Ναι» από το Διεθνές Δικαστήριο για τη Γαζα

Δεκτή η προσφυγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ - Ποια μέτρα θα ληφθούν

Διαδήλωση έξω από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων - Βίντεο από AP

Με μια ιστορική απόφαση, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά την οποία κρίθηκε ότι διαθέτει δικαιοδοσία να αποφασίσει λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ αποφασίστηκε ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή της Νοτίου Αφρικής, όπως αξίωνε το Τελ Αβίβ.

Συρία: Τουλάχιστον 4 νεκροί από την επίθεση Ισραήλ με πύραυλο στη Δαμασκό

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διαπίστωσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την  επιδείνωση της κατάστασης στην Γάζα και διατάσσει το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για να προλάβει πράξεις γενοκτονίας στην Γάζα. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

«Να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα»

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Ηχηρό μήνυμα να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα έστειλε το Διεθνές Δικαστήριο / Φωτογραφία από AP

Ακτιβιστές υπέρ του Ισραήλ συγκεντρώνονται κοντά στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης / Φωτογραφία από AP

Το Δικαστήριο διατάσσει επίσης το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας.
«Το Ισραήλ οφείλει να λάβει όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας», αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Οι εικόνες από τη γενοκτονία στη Γάζα είναι συγκλονιστικές
 

Μάλιστα, το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν διαπράττουν γενοκτονία και να λάβει μέτρα για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα. Ακόμα, το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει προκειμένου να συμμοφωθεί με την εντολή.

Ιστορική απόφαση

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), όπως δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι, καθώς η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, βρισκόταν σε εξέλιξη. 

Οι ακτιβιστές ορθώνουν ανάστημα / Φωτογραφία από AP

Στιγμιότυπα από την ιστορική συνεδρίαση / Φωτογραφία από AP

«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο. Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής». 
 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top