Γαλλία: Το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό πέρασε

Καταψηφίστηκαν οι προτάσεις μομφής

Το θρίλερ με το συνταξιοδοτικό συνεχίστηκε στη Γαλλία με το σχετικό νομοσχέδιο να περνάει τελικά ενώ καταψηφίστηκαν οι δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν.

Συγκεκριμένα, οι δύο προτάσεις που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά της κυβέρνησης, καταψηφίστηκαν στην Εθνοσυνέλευση, αφού η κυβέρνηση παρέκαμψε την Κάτω Βουλή για να προωθήσει μια βαθιά αντιλαϊκή αλλαγή στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Γαλλία: Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής ο Μακρόν για το συνταξιοδοτικό

Περίπου 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας διακομματικής πρότασης μομφής που κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα Liot - η πρόταση μομφής που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί - λαμβάνοντας μόλις εννέα ψήφους λιγότερες από τις 287 που απαιτούνταν για την πτώση της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ούτε η δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), πέρασε.

Με το τέλος των ψηφοφοριών η αστυνομία στο Παρίσι έκανε χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση.

Αυτή η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, την οποία επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν, θεωρήθηκε πλέον οριστικά εγκριθείσα από τη Βουλή, πριν από τη δημοσίευση του νόμου.

Εικόνες χάους στη Γαλλία - «Μακρόν παραιτήσου!», φωνάζουν οι πολίτες

Οι προτάσεις μομφής κατατέθηκαν μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη να υιοθετήσει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Για τον σκοπό αυτόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, εκτός και αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Οι συζητήσεις για τις δύο αυτές προτάσεις μομφής διεξήχθησαν σήμερα το απόγευμα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που σημαδεύτηκε από βουλευτές που αποχώρησαν πολλές φορές από την αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας.

Η «κυβέρνηση είναι ήδη νεκρή στα μάτια των Γάλλων» μετά από αυτή την πολύ οριακή ψηφοφορία, δήλωσε η πρόεδρος της Αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ματίλντ Πανότ.

Ο βουλευτής Σαρλ ντε Κουρσόν, από την Liot, κατήγγειλε την «αδικία» του εμβληματικού έργου της δεύτερης πενταετούς θητείας Μακρόν, καταγγέλλοντας την «άρνηση της δημοκρατίας» με τη χρήση του 49.3.

Η μετάθεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη «αποκρυσταλλώνει τις εντάσεις, τις ανησυχίες και την οργή των συμπολιτών μας», είπε.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του RN κατήγγειλαν την «κατρακύλα» και τη «στασιμότητα» του γαλλικής εκτελεστικής εξουσίας. «Λοιπόν αδηφάγε κύριε Μακρόν! Ας πάμε στη διάλυση» της, δήλωσε η ακροδεξιά βουλευτής Λορ Λαβαλέτ.

Από τις 19 Ιανουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν οκτώ φορές για να εκφράσουν την απόρριψή τους σε αυτή τη μεταρρύθμιση.

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου το θεωρούν «άδικο», ειδικά για τις γυναίκες και τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης σήμερα, η πρωθυπουργός Μπορν κατήγγειλε τον «αντικοινοβουλευτισμό» της αντιπολίτευσης και την «εξάπλωση βίας» ορισμένων αριστερών βουλευτών.

Η Μπορν πρόσθεσε ότι «γνωρίζει καλά την (σημερινή) ψυχική κατάσταση της χώρας μας» και την «προσπάθεια» που αυτή η μεταρρύθμιση «απαιτεί από πολλούς συμπατριώτες μας».

Η Γαλλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης είναι η χαμηλότερη, χωρίς τα συνταξιοδοτικά συστήματα να είναι απολύτως συγκρίσιμα. Η κυβέρνηση επέλεξε να παρατείνει τις ώρες εργασίας ως απάντηση στην οικονομική επιδείνωση των συνταξιοδοτικών ταμείων και στη γήρανση του πληθυσμού.

Κόμματα της αντιπολίτευσης θα αμφισβητήσουν επίσης το νομοσχέδιο στο Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα μπορούσε να αποφασίσει να καταργήσει μέρος ή το σύνολό του - αν θεωρήσει ότι αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top