Πούτιν κατά Μπάιντεν: Τι είπαν οι δύο ηγέτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το ψυχροπολεμικό κλίμα λίγες μέρες πριν την επέτειο του πολέμου

Βίντεο από Reuters που καταγράφει βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Χθες, τρεις μόλις μέρες πριν την επέτειο του πολέμου στην Ουκρανία, μίλησαν οι δύο ηγέτες από διαφορετικές χώρες απευθυνόμενοι στους λαούς τους και τους συμμάχους τους, αλλά και ο ένας στον άλλον. Εκτόξευσαν ψυχροπολεμικά κλισέ, από το κάλεσμα για την προστασία της δημοκρατίας και της «ελεύθερης» Δύσης από τις ΗΠΑ, έως την υπεράσπιση της πατρίδας και της θρησκείας από τη Ρωσία, που δέχεται επίθεση στις αξίες της.

Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες χιλιάδες νεκροί έναν σχεδόν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ελάχιστο φως στο τούνελ για τη λήξη των εχθροπραξιών.

Τις πταίει

Ο Πούτιν κατηγόρησε στην ομιλία του προς το έθνος τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η Δύση έκλεινε τα μάτια της σε πολιτικές δολοφονίες και στην κακομεταχείριση των πιστών».

Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε στην ομιλία του προς το έθνος τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία / AP

Τόνισε πως η Δύση προσπάθησε να επεκτείνει το ΝΑΤΟ καλύπτοντας την περιοχή κάτω από την ομπρέλα της, παραβιάζοντας βασικές συμφωνίες και μιλώντας υποκριτικά με ψέματα.

Όπως είπε: «Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο κι εμείς χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας για να τον σταματήσουμε».

Την ίδια στιγμή είπε πως δεν πολεμάει η Ρωσία τους Ουκρανούς. Όπως πολλές φορές έχει πει για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία, σύμφωνα με τον Πούτιν, προσπαθεί να απελευθερώσει τον Ουκρανικό λαό από το καθεστώς του Κιέβου και τη Δύση, που τους κρατάει ομήρους. O Πούτιν δεν αφήνει κάποιο παράθυρο στα λόγια του για το τέλος του πολέμου.

Πούτιν: «Ευθύνη της Δύσης ο πόλεμος - Έβγαλε το τζίνι από το μπουκάλι»

Ο Μπάιντεν από την άλλη, μιλώντας από την Πολωνία μετά το συμβολικό ταξίδι του στο Κίεβο, κατηγόρησε φυσικά τον Πούτιν.

«Αυτός ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ απαραίτητος. Είναι μία τραγωδία. Ο Πρόεδρος Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο. Κάθε μέρα που συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος είναι επιλογή του», είπε χαρακτηριστικά.

Μπάιντεν

 «Κάθε μέρα που συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος είναι επιλογή του Πούτιν», είπε από την Πολωνία ο Τζο Μπάιντεν / AP

Χαρακτήρισε το καθεστώς του αυταρχικό και την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως επίθεση σε ολόκληρη τη Δύση, τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Πώς κράτησε «μυστικό» το ταξίδι του ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Αναφορές στο παρελθόν

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επανέφερε στο προσκήνιο τους Ναζί. Όπως είπε, η Δύση ήταν και τότε που επέτρεψε την άνοδο του ναζισμού το 1930 και από τον 19ο αιώνα η Δύση προσπαθεί να πάρει από τη Ρωσία τα ιστορικά εδάφη της, που σήμερα ονομάζονται Ουκρανία.

Όπως είπε, η Δύση είναι ικανή ακόμα και σήμερα να συνεργαστεί με Ναζί, προκειμένου να «τελειώσει» τη Ρωσία «για πάντα».

«Θέλουν να μετατρέψουν μία τοπική σύγκρουση σε παγκόσμια», είπε αναφερόμενος στον νεοναζισμό στην Ουκρανία. Και συνεχίζοντας για τη Δύση είπε πως επιτίθεται με παραπληροφόρηση στις αξίες και την ορθόδοξη θρησκεία της χώρας: «Καταστρέφουν οικογένειες, κουλτούρες, θρησκείες. Θα προστατέψουμε το έθνος μας από αυτόν τον ξεπεσμό».

Ο Τζο Μπάιντεν από την άλλη μίλησε για τη δημοκρατία και την ελευθερία που βρίσκονται υπό απειλή, χαρακτηριστικές αξίες που υπερασπίζονται ιστορικά οι ΗΠΑ.

«Όταν η Ρωσία εισέβαλε, δε δοκιμάστηκε μόνο η Ουκρανία. Δοκιμάστηκε όλος ο κόσμος μετά από πολλά χρόνια. Δοκιμάστηκε η Ευρώπη. Δοκιμάστηκε η Αμερική. Δοκιμάστηκε το ΝΑΤΟ», συνέχισε, βάζοντας στον λόγο του πολλές επαναλήψεις στο στυλ του Ουίνστον Τσόρτσιλ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μήνυμα στο σπίτι

Ο Πούτιν θυμήθηκε για άλλη μία φορά τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους που έχουν θυσιάσει τόσα πολλά. Ευχαρίστησε δασκάλους, χτίστες και αγρότες που έχουν πολεμήσει στο μέτωπο. Ευχαρίστησε τέλος τους Ουκρανούς που ψήφισαν υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία στα παράνομα δημοψηφίσματα του φθινοπώρου.

Ο Μπάιντεν είπε πως οι δυτικοί σύμμαχοι δε θα σταματήσουν να προσφέρουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.

Το σημαντικότερο βέβαια μήνυμά του στους Ρεπουμπλικανούς που διαφωνούν με τη συνεχόμενη αμερικανική στήριξη στην Ουκρανία ήρθε από την ίδια την επίσκεψή του στο Κίεβο.

Πυρηνικά όπλα

Εδώ προκαλείται μία κάποια ανησυχία. Ο Πούτιν ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη του 2010 για τα πυρηνικά όπλα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Το σύμφωνο, που υπογράφηκε το 2010 από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο πλευρές και περιορίζει τη χρήση πυραύλων που μπορούν να φέρουν ατομικά όπλα.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία θα πρέπει να είναι έτοιμη να επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων εάν το κάνουν οι ΗΠΑ – μια κίνηση που θα τερματίσει την παγκόσμια απαγόρευση τέτοιων δοκιμών για πρώτη φορά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η αμερικανική απάντηση ήρθε από την Αθήνα και τον Αμερικανό Άντονι Μπλίνκεν που επισκεπτόταν την Ελλάδα. Περιέγραψε τη ρωσική απόφαση ως «ατυχή και πολύ ανεύθυνη».

Μπλίνκεν: Όσα συζήτησε στις συναντήσεις  με Μητσοτάκη – Δένδια 

Τι γίνεται από εδώ και πέρα

Στις 24 Φεβρουαρίου είναι η επέτειος του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κίεβο περιμένει μία μεγάλη επίθεση από τη Ρωσία, όπως έχει πει ο Ζελένσκι και υπονόησε μέχρι και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Πούτιν δε δείχνει να είναι έτοιμος να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Ρωσία: «Θα τραβήξουμε την παγκόσμια προσοχή» στην επέτειο του πολέμου

Από την αμερικανική πλευρά, παρά τις ανακοινώσεις για στήριξη στην Ουκρανία, δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικά.

Ο Ζελένσκι πιέζει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς γνωστά ως ATACMS — τα οποία ο Μπάιντεν αρνήθηκε να παράσχει μέχρι στιγμής.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top