«Καμπανάκι» από τον ΕΜΑ - Έρχεται νέο κύμα κορωνοϊού

Στην Ευρώπη η νέα παραλλαγή ΒQ1 - Aύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα / Βίντεο Mega

«Καμπανάκι» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη. Όλα δείχνουν ότι ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών, την ώρα που κάνουν την εμφάνισή τους νέες παραλλαγές. 

Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων τους προσεχείς μήνες, αλλά με βραδύτερο ρυθμό

Aύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, ανέφερε ο Επικεφαλής του Γραφείου Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Μάρκο Καβαλέρι, τονίζοντας ότι τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται νέο κύμα με υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Κορωνοϊός: Πρώτα κρούσματα των υποπαραλλαγών της μετάλλαξης «Κένταυρος»

Ο κ. Καβαλέρι σημείωσε ότι οι μολύνσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται σε ανθρώπους από 65 ετών και πάνω. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και είμαστε ακόμη σε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν ή να προχωρήσουν με τις ενισχυτικές δόσεις, ειδικά όσοι βρίσκονται σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου και μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Ανησυχία για τις νέεες μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην Ευρώπη

Ο ίδιος προσέθεσε ότι την περασμένη εβδομάδα μία από τις παραλλαγές της Όμικρον, που ονομάζεται ΒQ1, εντοπίστηκε σε τουλάχιστον πέντε χώρες στην ΕΕ και τον ΕΟΧ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η BQ1 και η υποκατηγορία της, που ονομάζεται BQ1.1, θα γίνουν το κυρίαρχο στέλεχος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου.

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη ΒQ1

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του ΕΜΑ, ανέφερε ότι προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν η ΒQ1 θα είναι πιο μεταδοτική ή θα προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση σε σύγκριση με τις υποπαραλλαγές BA4 και ΒΑ5.

Αυτό που είναι γνωστό ωστόσο είναι ότι έχει αυξημένη ικανότητα να ξεφεύγει από την ανοσία του εμβολιασμού και της φυσικής μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, και να αντιστέκεται στα διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα».

«Προς το παρόν οι υποπαραλλαγές Όμικρον ΒΑ4/ΒΑ5 εξακολουθούν να κυριαρχούν στην Ευρώπη. Ωστόσο και νέες παραλλαγές που απορρέουν από την ΒΑ2 και ΒΑ5 έχουν εμφανιστεί σε διαφορετικά σημεία του κόσμου», επισήμανε ο Μάρκο Καβαλέρι.

«Παρακολουθούμε επίσης την νέα υποπαραλλαγή που ονομάζεται ΧΒΒ, η οποία εξαπλώνεται γρήγορα στην Ασία και έχει ήδη εντοπιστεί σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο κ. Καβαλέρι.

Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι εμβόλια για αρχικό εμβολιασμό, τέσσερα προσαρμοσμένα και οκτώ θεραπείες για τον κορωνοϊό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top