Στα «μαχαίρια» με το επιτελείο του ο Πούτιν- «Υποδύεται» τον στρατηγό

Αποκαλύψεις από New York Times- Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο φοβούνται στη Γερμανία

Αποκαλύψεις για τις τελευταίες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος προ ημερών ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στη Ρωσία μετά από επτά μήνες εισβολής στην Ουκρανία κάνουν οι New York Times.

Ρωσία: Φόβοι ότι ο Πούτιν ετοιμάζει επιστράτευση 1.000.000 εφέδρων!

Σύμφωνα, λοιπόν, με την αμερικανική εφημερίδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να εμπλέκεται περισσότερο στον στρατηγικό σχεδιασμό του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλώντας εντάσεις στα στρατιωτικά επιτελεία, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη του αιτήματος για υποχώρηση από τη Χερσώνα.

Μάχη σώμα με σώμα για διαδηλωτές και αστυνομία, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης στη Μόσχα (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Μάχη σώμα με σώμα για διαδηλωτές και αστυνομία, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης στη Μόσχα (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Αν οι Ρώσοι υποχωρούσαν από τη Χερσώνα, θα μπορούσαν να ανασυνταχθούν στον ποταμό Δνείπερο και να διατηρήσουν υλικές δυνάμεις αλλά και έμψυχο δυναμικό, σώζωντας πολλές ζωές στρατιωτών. Όμως, ο Πούτιν απέρριψε το αίτημα, με τους ΝΥΤ να αναφέρουν ότι θα ήταν «άλλη μια ντροπιαστική δημόσια αναγνώριση της αποτυχίας Πούτιν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα χάριζε μια δεύτερη μεγάλη νίκη στην Ουκρανία μέσα σε μόλις έναν μήνα».

Πανικός στη Ρωσία μετά την επιστράτευση - Συλλήψεις και ουρές στα σύνορα

«Έχοντας ως μόνο στόχο τη νίκη με κάθε κόστος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε ένα πιο δημόσιο πρόσωπο του πολέμου καθώς ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε αναστάτωση. Αυτό τον υποχρέωσε να ανακοινώσει μια μερική επιστράτευση», προσθέτουν οι New York Times.

«Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου η Μόσχα έχει δείξει ότι διαθέτει ελάχιστα στρατεύματα για να συνεχίσει την επιθετική τακτική της, υποφέρει από ελλείψεις σε υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας οπλικά συστήματα και έχει αποτύχει στην προσπάθεια ελέγχου του εναέριου χώρου της Ουκρανίας» αναφέρουν ακόμη, επικαλούμενοι πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων.

Ένας από τους 1300 διαδηλωτές στη Ρωσία που συνελήφθη από αστυνομικούς/  (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Ένας από τους 1300 διαδηλωτές στη Ρωσία που συνελήφθη από αστυνομικούς/  (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Οι ίδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι αυτοί που έχουν πρόσβαση σε υψηλής διαβάθμισης πληροφορίες και υποστηρίζουν στους ΝΥΤ ότι ο Πούτιν έχει ανακοινώσει στους επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ότι από εδώ και πέρα θα λαμβάνει ο ίδιος τις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις για την Ουκρανία.

Αλλά, η κίνηση αυτή όχι μόνο έχει προκαλέσει εντάσεις αλλά και πτώση του ηθικού ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία έχουν αποκοπεί από τις γραμμές υποστήριξης, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη του αιτήματος για υποχώρηση από τη Χερσώνα.

Τι δείχνει η διαφωνία για τη Χερσώνα 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξηγούν στους New York Times ότι η διαφωνία για τη Χερσώνα αποδεικνύει τη σημασία που έχει η τύχη του πολέμου στη νότια Ουκρανία για τις δύο πλευρές. Πλέον, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ουκρανία μπορεί να επαναλάβει στη Χερσώνα την αστραπιαία αντεπίθεση στη νοτιοανατολική Ουκρανία και να θέσει σε κίνδυνο τον στρατιωτικό στόχο του Πούτιν να δημιουργήσει «γέφυρα» με την Κριμαία από εδάφους.

Άλλωστε, οι ΝΥΤ υπενθυμίζουν ότι η τακτική στη Χερσώνα είναι ακόμα μια διαφωνία που φαίνεται να έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον στρατό του, αφού στις αρχές του πολέμου, οι αξιωματικοί είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους στον Ρώσο πρόεδρο για γρήγορο χτύπημα και κατάληψη του Κιέβου.

Μάλιστα, οι αναλυτές έλεγαν τότε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε έναν πόλεμο με ανεπαρκή στρατεύματα και εξοπλισμό, από τη Ρωσία μέχρι τις ΗΠΑ.

Κάτι που, τελικά, αποδείχθηκε σωστό, αφού ο Πούτιν ηττήθηκε στα περίχωρα του Κιέβου και χαλάρωσε τον έλεγχό του στις στρατιωτικές δυνάμεις. Όταν οι στρατηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί ανέλαβαν να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις στο πεδίο μάχης, ο ρωσικός στρατός κατάφερε να επικρατήσει στα ανατολικά της Ουκρανίας. 

Το σήμα της νίκης από διαδηλωτή στη Ρωσία που αντιδρά στην επιστρέτευση/  (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Το σήμα της νίκης από διαδηλωτή στη Ρωσία που αντιδρά στην επιστρέτευση/  (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

«Σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχει μια διαρκής διάσταση ανάμεσα στους πολιτικούς στόχους του Πούτιν και τα στρατιωτικά μέσα για την επίτευξή τους. Σε σημαντικές αποφάσεις ο Πούτιν αποδείχθηκε ότι αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα μέχρι που οι επιλογές του να εξελιχθούν από κακές σε χειρότερες» δήλωσε ο διευθυντής ρωσικών μελετών στο ινστιτούτο Άμυνας CNA, Μάικλ Κόφμαν.

Οι συζητήσεις του Πούτιν με τους αξιωματικούς που βρίσκονται στο πεδίο μπορεί, επίσης, να αποτελούν μέρος της προσπάθειάς του να αποκτήσει περισσότερες ακριβείς πληροφορίες για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως έχει ονοματίσει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς στις αρχές της υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε ακριβείς πληροφορίες από τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλερί Γκερασίμοφ.

«Ξήλωσε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής επιμελητείας

Την αντικατάσταση του επικεφαλής της στρατιωτικής επιμελητείας, στρατηγού Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εν μέσω των δυσκολιών ανεφοδιασμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του υφυπουργού Άμυνας λόγω της «μετάθεσής του σε άλλη θέση», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Στη θέση του ο «σφαγέας της Μαριούπολης»

Ως αντικαταστάτης του ανακοινώθηκε ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ ο οποίος «θα είναι υπεύθυνος για τον υλικοτεχνικό ανεφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων». Ο 60χρονος Μιζίντσεφ, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου της Εθνικής Άμυνας, θα αναλάβει έτσι χρέη υφυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του ο Μιζίντσεφ ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης στο γενικό επιτελείο στρατού. Του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, την περασμένη άνοιξη.

Η αλλαγή αυτή στους κόλπους του γενικού επιτελείου γίνεται λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων για να δώσει νέα ώθηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Αυτή η επιστράτευση συνιστά ωστόσο οργανωτική πρόκληση, αφού απαιτεί τη συγκέντρωση εφέδρων από τις τέσσερις γωνιές μιας αχανούς χώρας, τον εξοπλισμό τους, τη μεταφορά τους σε κέντρα εκπαίδευσης και από εκεί στο μέτωπο.

Η εισβολή στην Ουκρανία έφερε όμως στο φως τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός σε θέματα επιμελητείας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι ελλείψεις ήταν μία από τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι Ρώσοι στρατιώτες στις αρχές του πολέμου.

Γερμανία: Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο βλέπει ο επικεφαλής του SPD

Για τον κίνδυνο η νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία να οδηγήσει σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ και ζήτησε «συντονισμό ακριβείας» της Γερμανίας με τους συμμάχους της.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με συνέπεια την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα είναι σαφές ότι πρέπει να αποτραπεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Είναι σημαντικό σε αυτή την κατάσταση να υπάρξει καλά συντονισμένη δράση της Δύσης, συντονισμός ακριβείας – και ως μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η ενότητα στη δυτική συμμαχία είναι και θα παραμείνει άθικτη», δήλωσε ο κ. Κλινγκμπάιλ στο Γερμανικό δίκτυο RND.

Σχετικά με τη συζήτηση για την παράδοση βαρέων όπλων όπως το τανκ Leopard 2, στο Κίεβο ο επικεφαλής του SPD ανέφερε πως μετά την έναρξη του πολέμου η Γερμανία έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών για την παράδοση όπλων εκτός των συνόρων.

«Το Panzerhaubitze 2000 που παραδόθηκε από τη Γερμανία είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία», τόνισε, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο «θα συνεχίσει να συντονίζεται με τους εταίρους σε καθημερινή βάση για τα επόμενα βήματα βοήθειας προς την Ουκρανία».

Για την απειλή ενός νέου παγκοσμίου πολέμου έκανε λόγο και ο επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Τίνο Χρουπάλα, αποδίδοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. «Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος μας απειλεί και η Γερμανία θα ήταν σε αυτή την περίπτωση άμεσο εμπόλεμο μέρος, εξαιτίας της στρατηγικής κλιμάκωσης του κυβερνητικού συνασπισμού», ανέφερε ο κ. Χρουπάλα.

Από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP), ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για μερική επιστράτευση, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις «αξίζουν τον μέγιστο σεβασμό», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν είναι πιθανό να κλονίσουν το σύστημα Πούτιν». Σε συνέντευξή του στην Augsburger Allgemeine, ο κ. Λάμπσντορφ σημείωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι πολύ μικρές και οι διαδηλωτές δεν έχουν αρκετά ερείσματα στην κοινωνία. «Δεν υπάρχει προς το παρόν ορατός κίνδυνος για τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τον στενό κύκλο εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top