Πανικός στη Ρωσία μετά την επιστράτευση - Συλλήψεις και ουρές στα σύνορα

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, μετά το διάγγελμα του Πούτιν

Διαμαρτυρίες και συλλήψεις σε ολόκληρη τη Ρωσία - Βίντεο από Reuters

Πανικός επικρατεί στη Ρωσία τις τελευταίες ώρες καθώς οι πολίτες διαμαρτύρονται έντονα για την μερική επιστράτευση που κήρυξε στη χώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ουρές έχουν δημιουργηθεί στα σύνορα με τη Γεωργία από Ρώσους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Η αναζήτηση στο Google «πώς να φύγω από τη Ρωσία» εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Πούτιν: Κήρυξε μερική επιστράτευση - «Δεν μπλοφάρουμε, έχουμε όπλα»

Πολλοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια του Πούτιν με την αστυνομία να συλλαμβάνει περισσότερους από 1300 διαδηλωτές σε 38 πόλεις της χώρας όπως αναφέρει η OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!».

ρωσία διαδηλώσεις

Αστυνομικοί κουβαλούν διαδηλωτή στη Ρωσία (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Η εισαγγελία της ρωσικής πρωτεύουσας δημοσίευσε ανακοίνωση προειδοποιώντας τους πολίτες να μην συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, απειλώντας τους με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. Συγκεκριμένα οι εκκλήσεις στο διαδίκτυο για τη συμμετοχή σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις στους δρόμους ή η συμμετοχή σε αυτές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης. Οι εν λόγω πολίτες θα μπορούσαν να διωχθούν σύμφωνα με νόμους κατά της απαξίωσης των ενόπλων δυνάμεων, της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία ή της ενθάρρυνσης ανηλίκων να διαμαρτυρηθούν.

«Όλοι φοβούνται. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να χρειαστεί να πυροβολήσω. Αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να βγω κανείς έξω τώρα, διαφορετικά θα είχε πολύ περισσότερο κόσμο», είπε ένας διαδηλωτής στην Αγία Πετρούπολη, ο φοιτητής Βασίλι Φεντόροφ.

Ο 60χρονος Αλεξέι Ζαβάρσκι εξέφρασε τη θλίψη του για την άμεση επέμβαση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις. «Ήρθα να συμμετάσχω, αλλά φαίνεται ότι έχουν ήδη συλλάβει τους περισσότερους», είπε, πριν προσθέσει: «Δεν ξέρω πού οδηγούμαστε, αυτό το καθεστώς έχει υπογράψει τη θανατική του ποινή, καταστρέφει τη νεολαία».

Διαμαρτύρονται έντονα στην επιστράτευση οι Ρώσοι - Βίντεο από Reuters

«Γιατί να υπηρετείτε τον Πούτιν; Έναν άνθρωπο που κάθεται στον θρόνο του είκοσι χρόνια!» φώναξε ένας άλλος διαδηλωτής προς την κατεύθυνση των αστυνομικών δυνάμεων.

«Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου, που είναι 25 ετών και έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία. Μπορεί να κληθεί», τόνισε η Οκσάνα Σιντορένκο, φοιτήτρια. «Γιατί αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μου;», διερωτήθηκε.
 

Επιπλέον νεαροί Ρώσοι προσπάθησαν να περάσουν σε γεωργιανό έδαφος, προκαλώντας χλευαστικά σχόλια από τη πλευρά των Ουκρανών, οι οποίοι κάνουν λόγο για «δειλία των Ορκ», όπως αποκαλούν τους Ρώσους στην Ουκρανία.

ρωσία διαδηλώσεις

Ένας από τους 1300 διαδηλωτές στη Ρωσία που συνελήφθη από αστυνομικούς/  (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Οι ουρές που έχουν σχηματιστεί στα σύνορα με τη Γεωργία και οι ροές των Ρώσων που θέλουν να μετανατεύστουν έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό και της γεωργιανής πλευράς.

ρωσία διαμαρτυρίες

Μάχη σώμα με σώμα για διαδηλωτές και αστυνομία, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης στη Μόσχα (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Παράλληλα, τα αεροπορικά εισιτήρια για πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία ξεπούλησαν γρήγορα μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Sold out οι πτήσεις από Ρωσία μετά τη μερική επιστράτευση του Πούτιν

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και πως οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί δε θα κληθούν.

ρωσία διαδηλώσεις

Το σήμα της νίκης από διαδηλωτή στη Ρωσία που αντιδρά στην επιστρέτευση/  (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Ωστόσο τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας και το Γερεβάν της Αρμενίας - προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου) - είχαν ξεπουληθεί λίγες ώρες μετά το διάγγελμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Πανικός στη Ρωσία - «Ο Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο στην ίδια του τη χώρα»

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν, επίσης, διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από τη ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Τι σημαίνει η μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.

Επίσης εξήγησε πως η επιστράτευση αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού αναπτυχθούν θα λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς.

Ο Σοϊγκού είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top