Κορωνοϊός: Ποια εμβόλια έσωσαν περισσότερες ζωές

20 εκ. άνθρωποι σώθηκαν επειδή εμβολιάστηκαν - Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη

«Μέχρι και 300 νεκροί την εβδομάδα» σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Ν. Τζανάκη - Βίντεο από ΕΡΤ

Σωτήρια αποδείχθηκαν τα εμβόλια κατά της Covid-19, όπως διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία το 2021 μόνο 20 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν από τα σκευάσματα. Ερευνητές της εταιρείας δεδομένων βιοεπιστημών Airfinity επεξεργάστηκαν αυτούς τους αριθμούς σε συνδυασμό με τα δεδομένα που αφορούσαν το είδος του εμβολίου που χορηγήθηκε ευρύτερα σε κάθε χώρα στη μάχη κατά του κορωνοϊού, με σκοπό να υπολογίσουν ποιο σκεύασμα απέτρεψε τους περισσότερους θανάτους.

Πλεύρης: Γιατί πρέπει να κάνουν τώρα την τέταρτη δόση οι άνω των 60

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Airfinity, περισσότερες από τις μισές ζωές που σώθηκαν σε όλο τον κόσμο αποδίδονται σε δύο μόνο εμβόλια, τα οποία φιγουράρουν στην πρώτη θέση: το AstraZeneca-Oxford και το Pfizer-BioNTech. Όπως αναφέρεται, το καθένα απέτρεψε μεταξύ 5 και 7 εκατομμυρίων θανάτων, ωστόσο λόγω του σημαντικού ποσοστού αβεβαιότητας, ο Economist κρίνει ότι πρόκειται για στατιστική ισοπαλία.

Σημειώνεται ότι η τρίτη θέση ανήκει στο κινεζικό εμβόλιο Sinovac, το οποίο είναι γνωστό και ως CoronoVac. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έσωσε περίπου 1,7-2,2 εκατομμύρια ζωές, εκτός Κίνας. Έπεται το εμβόλιο της Moderna, που φάνηκε σωτήριο για 1,5-2 εκατομμύρια ζωές.

ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός παραμένει παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρία που διεξήγαγε την έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από πρόσφατη μελέτη που διενήργησαν επιδημιολόγοι στο Imperial College του Λονδίνου. Η συγκεκριμένη μελέτη υπολόγισε τον αριθμό των θανάτων που αποφεύχθηκαν κατά το πρώτο έτος του εμβολιασμού, ο οποίος ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου 2020.

Έπειτα, οι επιστήμονες μοίρασαν το ποσοστό των ανθρώπινων ζωών που σώθηκαν βάσει του μεριδίου εμβολιασμών κάθε εμβολίου ανά χώρα μέχρι το τέλος της μελέτης. Σημειώθηκαν επίσης μικρές διαφοροποιήσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους σχετικά με τη πρόληψη του θανάτου, όπως αποδεικνύεται σε κλινικές δοκιμές. Η συγκεκριμένη προσέγγιση τούς έδωσε τη δυνατότητα να κάνουν αρκετές υποθέσεις. 

Επίσημη οδηγία του ECDC: Ποιοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου

Το γεγονός ότι μια χώρα πρόσφερε πολλαπλούς τύπους εμβολίων, δε σήμαινε ότι αυτά είχαν χορηγηθεί σε παρόμοιους χρόνους. Η Βρετανία αποτελεί παράδειγμα, δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα πραγματοποιήθηκαν σε πρώτη φάση όλοι με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech και αργότερα συμπεριέλαβαν εκείνους της Moderna και της AstraZeneca-Oxford.

Κορωνοϊός: «Μέχρι και 300 νεκροί την εβδομάδα»

Παρόλα αυτά, η Airfinity δεν υπολόγισε το γεγονός ότι ορισμένα εμβόλια χορηγήθηκαν δυσανάλογα σε πιο ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, σε μια δεδομένη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν περισσότερες ζωές.

Η Κίνα αποκλείστηκε από τη μελέτη λόγω έλλειψης διαθέσιμων δεδομένων. Το ίδιο συνέβη και με μικρές χώρες με πληθυσμό κάτω των 90.000 κατοίκων. Σύμφωνα με τον Economist, αυτό υποδηλώνει ότι οι αριθμοί είναι λίγο υψηλότεροι, ιδίως τα δεδομένα που αφορούν την Κίνα, παρόλο που η περιορισμένη εξάπλωση του ιού στην Κίνα σημαίνει επιπλέον ότι ο αντίκτυπος της απουσίας τους από τη μελέτη δεν είναι τόσο μεγάλος όσο θα μπορούσε να ήταν.

Μαζική παραγωγή σε AstraZeneca και Pfizer-BioNTech

Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα εμβόλια των εταιριών AstraZeneca και Pfizer-BioNTech κατέκτησαν την πρωτιά έως το τέλος του 2021. Η παραγωγή και των δύο σημείωσε αύξηση και μέχρι και το τέλος της περιόδου μελέτης είχαν μακράν τις περισσότερες δόσεις που χορηγήθηκαν εκτός Κίνας, σε περίπου 2 δισεκατομμύρια και 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις αντίστοιχα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top