Ουκρανία: Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή

Ζελένσκι: «Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως»

πόλεμος στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 21η ημέρα. Οι συζητήσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την εύρεση συμφωνίας συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον, ωστόσο οι βομβαρδισμοί στο μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής επικράτειας δεν σταματούν λεπτό.

Ουκρανία: Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας πως «ανησυχεί βαθιά» για τη χρήση βίας εκ μέρους της Μόσχας.

Ουκρανία: Η πρόταση της Μόσχας που μπορεί να φέρει το τέλος του πολέμου

Ουκρανία πόλεμος

21 ημέρες πολέμου μετρά ο λαός της Ουκρανίας - AP Image

Αν και οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας, είναι δεσμευτικές, το όργανο αυτό δε διαθέτει άμεσα μέσα για να τις επιβάλει και σε σπάνιες περιπτώσεις κατά το παρελθόν χώρες τις έχουν αγνοήσει. 

Πούτιν: «Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης»

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρουν οι δικαστές, σε μια απόφαση 13 ψήφων υπέρ έναντι 2 κατά.

Οι δικαστές πρόσθεσαν πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει ότι άλλες δυνάμεις υπό τον έλεγχό της ή που στηρίζονται από τη Μόσχα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ο Πούτιν πρέπει να δικαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λέει ο Μπορέλ

Η Ουκρανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας πως η δικαιολογία που πρόταξε η Μόσχα ότι ενεργεί για να αποτρέψει μια γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία είναι αβάσιμη.

Κατά την ανάγνωση της σημερινής απόφασης, η πρόεδρος του δικαστηρίου Τζοάνα Ντόνοχιου δήλωσε πως το δικαστήριο «ανησυχεί βαθιά για τη χρήση βίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, η οποία εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα Διεθνούς Δικαίου».  

εισβολή στην Ουκρανία

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την εισβολή στην Ουκρανία -  AP Image

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Η Ουκρανία κατήγαγε μια ολοκληρωτική νίκη στην υπόθεσή της εναντίον της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο. Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε να σταματήσει αμέσως η εισβολή. Η εντολή είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Αγνοώντας την εντολή η Ρωσία θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Twitter.

 

 

ΝΑΤΟ: «Πρέπει να αναδιατάξουμε τη συλλογική μας άμυνα μακροπρόθεσμα»

«Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα για την ασφάλειά μας και πρέπει να αναδιατάξουμε τη συλλογική μας άμυνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι υπουργοί Άμυνας ανέθεσαν στους στρατιωτικούς διοικητές να αναπτύξουν επιλογές σε ξηρά, αέρα, θάλασσα, κυβερνοχώρο και διάστημα. Όπως εξήγησε, στην ξηρά, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναπτύξει σημαντικά περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε κατάσταση επιφυλακής, με περισσότερο εξοπλισμό, στον αέρα θα προστεθούν περισσότερες δυνάμεις και θα ενισχυθεί η αεράμυνα και η πυραυλική άμυνα, ενώ στη θάλασσα θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερα υποβρύχια, μαχητικά πλοία σε «μόνιμη βάση».

ΝΑΤΟ - Γενς Στολτενμπέργκ

«Όλα αυτά απαιτούν τεράστιες επενδύσεις στην άμυνα», είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος κάλεσε όλους τους συμμάχους να επενδύσουν το ελάχιστο 2% του ΑΕΠ τους, ενώ παράλληλα χαιρέτισε τις ανακοινώσεις της Γερμανίας και της Δανίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή «εκατοντάδες χιλιάδες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή κατά μήκος της Συμμαχίας», σημειώνοντας ότι 100.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη και 40.000 στρατός υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, με τη στήριξη εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων.

Στην πρώτη ενότητα του υπουργικού συμβουλίου συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Γεωργίας, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., ενώ συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ρέζνικοφ, ο οποίος περιέγραψε στο Συμβούλιο τον θάνατο και την καταστροφή που προκαλεί ο πόλεμος του Πούτιν στη χώρα του.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία με στρατιωτικές προμήθειες, με οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο αμέσως, να αποσύρει τις δυνάμεις του "τώρα" και να δεσμευτεί σε διπλωματική λύση με καλή πίστη.

«Το ΝΑΤΟ απαντά σε αυτή την κρίση με ταχύτητα και ενότητα», τόνισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 24 Μαρτίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπου θα συζητηθούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για μια "μακροχρόνια ασφάλεια".

«Η Μόσχα δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία, το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχτεί καμία επίθεση στην κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα των συμμάχων του», ανέφερε τέλος ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top