Ουκρανία: Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα

Τι περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους Financial Times

Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Σχεδόν 20 ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές σημειώνουν σημαντική πρόοδο για τη λήξη της αιματοχυσίας. Σύμφωνα με τους Financial Times, Ουκρανία και Ρωσία φαίνεται ότι πέτυχαν ένα προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων που θα βάλει τέλος στον πόλεμο.

Ουκρανία: Η πρόταση της Μόσχας που μπορεί να φέρει το τέλος του πολέμου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, εάν το Κίεβο ανακηρύξει την ουδετερότητά του και αποδεχθεί περιορισμούς ως προς τις ένοπλες δυνάμεις που διαθέτει, σύμφωνα με τρία άτομα που εμπλέκονται στις συνομιλίες. 

Ουκρανία: Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός ουδέτερου καθεστώτος στο Κίεβο

Ρωσία - Ουκρανία διαπραγματεύσεις

Στιγμιότυπο από τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία - AP image

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από την αξίωση ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως και τη δέσμευση ότι δε θα φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα, με αντάλλαγμα την προστασία από συμμαχικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων, σύμφωνα με τους Financial Times, για την ουκρανική ασφάλεια και η αποδοχή τους από τη Μόσχα θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία.

 

 

Ουκρανία: «Οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων»

Ο Μικάιλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα εδάφη της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

 

 

Η Ουκρανία θα διατηρούσε τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας ήταν ένα σενάριο. «Αυτή η επιλογή συζητείται πραγματικά τώρα και είναι μια επιλογή που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Δύο από τις πηγές της εφημερίδας είπαν ότι η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει όρους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, η οποία ομιλείται ευρέως αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Ο Ποντολιάκ είπε ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των γλωσσικών, συζητούνται μόνο μέσα από το πρίσμα των αποκλειστικών συμφερόντων της Ουκρανίας». 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, των δύο αυτονομιστικών περιφερειών του Ντονμπάς. Η Ουκρανία μέχρι στιγμής αρνείται, αλλά σύμφωνα με τον Ποντολιάκ είναι πρόθυμη να διαχωρίσει αυτά τα ζητήματα. «Τα διαφιλονικούμενα εδάφη και οι εμπόλεμες ζώνες είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Μέχρι στιγμής, συζητάμε για την αποχώρηση από τα εδάφη που κατελήφθησαν αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου», κατέληξε.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.

Παρά την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ουκρανικές πόλεις δέχθηκαν σφοδρούς βομβαρδισμούς για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, ενώ το Κίεβο δήλωσε ότι εξαπολύει αντεπίθεση κατά των Ρώσων εισβολέων.

Σε ομιλία του προς τα μέλη του Κογκρέσου την Τετάρτη, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη ή άλλα μέσα για να αποκρούσουν την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα του και να επιβάλουν σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Σε μια δραματική έκκληση, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξη της Αμερικής αφού η Ρωσία είχε εξαπολύσει «βάναυση επίθεση κατά των αξιών μας».
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top