Οι περισσότερο και λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη

Η πανδημία ευνοήσε τη διαφθορά πολιτικών σε ολόκληρη την ΕΕ

χώρες ΕΕ

Η πανδημία του κορωνoϊού λειτούργησε ως τέλεια ασπίδα - και μερικές φορές ως απροσδόκητη επιχειρηματική ευεργεσία - για τους διεφθαρμένους πολιτικούς σε ολόκληρη την ΕΕ, αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια σε νέα έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.

«Η Ευρώπη συνεχίζει να χρησιμοποιεί την κρίση ως δικαιολογία για μειωμένες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς και ανησυχητικές αποφάσεις. Τα μέτρα λογοδοσίας και διαφάνειας επίσης παραμελούνται ή ανατρέπονται», αναφέρει η έκθεση. 

Οι τρεις λιγότερο διεφθαρμένες ευρωπαϊκές χώρες στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς είναι:

  1. Δανία
  2. Φινλανδία
  3. Νορβηγία

Οι τρεις πιο διεφθαρμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι:

  1. Βουλγαρία
  2. Ουγγαρία
  3. Ρουμανία

H Ελλάδα έπεσε κατά μία θέση και η Κύπρος τέσσερις θέσεις από το 2020.  

Η Σλοβενία υποχωρεί κι ενώ η αντίληψη της διαφθοράς παρέμεινε στάσιμη στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, η Σλοβενία έφτασε σε ιστορικό χαμηλό.  «Η επιδείνωση στη Σλοβενία είναι ανησυχητική, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ντάνιελ Φρόιντ. Ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνες Γιάνσα «δεν έκρυψε ότι θεωρεί τον [Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ] Ορμπάν πρότυπο», πρόσθεσε. 

«Η διαφθορά είναι καρκίνος για τη Δημοκρατία. Υπονομεύει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, δημιουργεί την αντίληψη ότι κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους», δήλωσε στο POLITICO η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια Βέρα Γιούροβα. «Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας δείχνει ότι σε πολλά κράτη μέλη υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και η Επιτροπή είναι έτοιμη να τα στηρίξει στις μεταρρυθμίσεις τους κατά της διαφθοράς». 

Η ίδια πρόσθεσε: «Η αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί να είναι υγιή όλα τα στοιχεία του δημοκρατικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και του δικαστικού συστήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε όλες αυτές τις πτυχές στην ετήσια έκθεσή μας για το κράτος δικαίου. Στην έκδοση του 2022 θα έχουμε για πρώτη φορά συστάσεις». 

Αλλά επικριτές όπως ο Φρόιντ δεν είναι πεπεισμένοι ότι οι συστάσεις της Επιτροπής θα βοηθήσουν. «Ο αγώνας της ΕΕ κατά της διαφθοράς καθυστερεί», μας είπε ο Freund. «Σημαντικά εργαλεία, όπως ο μηχανισμός του κράτους δικαίου, δε χρησιμοποιούνται. Τα προβλήματα με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Βουλγαρία είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η αντίδραση της ΕΕ δεν προχώρησε παραπέρα από την έμφαση στον διάλογο». 

Αξιωματούχοι της Επιτροπής δηλώνουν ότι περιμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με τη νομιμότητα του μηχανισμού -που αναμένεται τον επόμενο μήνα- προτού αποφασίσουν αν θα τον ενεργοποιήσουν. 

Γιατί ευνοήθηκε η διαφθορά

Για να επιταχύνουν τις αγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, και μάλιστα η ίδια η Επιτροπή, «απλοποίησαν» τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις, επιτρέποντας, για παράδειγμα, στις διοικήσεις να πραγματοποιούν περισσότερες αγορές χωρίς την ανάγκη δημόσιων διαγωνισμών. Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να μην έχουν αποκαταστήσει τα μέτρα διαφάνειας που ανακόπηκαν κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, αναφέρει επίσης η Διεθνής Διαφάνεια. 

Αυτό έχει ανοίξει την πόρτα στην κατάχρηση, με πολιτικούς να εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς που συνδέονται με συμβάσεις για μάσκες προσώπου, αναπνευστήρες ή εξετάσεις COVID σε χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ουγγαρία. 

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που δεν προστατεύουν τους πληροφοριοδότες. Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στα νεότερα μέλη της ΕΕ στα ανατολικά για την ανεξέλεγκτη διαφθορά και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Αλλά και οι μεγάλες δυτικές χώρες δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο Δεκέμβριο, 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ έχασαν την προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας της Επιτροπής για την προστασία των πληροφοριοδοτών.  

Καθώς η ΕΕ αρχίζει να εκταμιεύει ένα ποσό ρεκόρ 800 δισεκατομμυρίων ευρώ στις εθνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο του ταμείου για την αποκατάσταση της πανδημίας, το οποίο πρέπει να δαπανηθεί έως το 2023, οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ήδη ότι το τεράστιο μέγεθος των συμβάσεων και η ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να ανατεθούν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο διαφθοράς. 

της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρρά 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top