Ταραχές στο Καζακστάν: 18 νεκροί, 700 τραυματίες και 2.298 συλλήψεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «ανησυχεί πολύ»-Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του Καζακστάν

Τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 748 τραυματίστηκαν στις ταραχές που συγκλονίζουν το Καζακστάν εδώ και ημέρες, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν. 

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 13 νεκρούς και 353 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας. 

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι 2.298 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί. 

Επιπλέον, «δεκάδες» διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές. 

Καζακστάν: Εικόνες χάους - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

Ταραχές στο Καζακστάν: Ο Πρόεδρος δηλώνει ότι η συνταγματική τάξη αποκαθίσταται

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, τόνισε σήμερα ότι η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη χώρα της κεντρικής Ασίας, όπου μαίνονται αιματηρές ταραχές εδώ και ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, σε χωριστό δελτίο Τύπου, ανέφερε ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Ο κ. Τοκάγεφ θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Μπορέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «ανησυχεί πολύ» από την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «ανησυχεί πολύ» από την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν και η αποστολή εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας θυμίζει "καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν", δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν. Η εξωτερική στρατιωτική βοήθεια θυμίζει καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν», δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων» στο Καζακστάν από τη Ρωσία και τους συμμάχους της του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ/ CSTO).

Η κρίση του υγραερίου

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την Κυριακή, μετά την αύξηση της τιμής του υγραερίου, στην πόλη Ζαναοζέν, στο δυτικό Καζακστάν. Κατόπιν επεκτάθηκε στο Ακτάου, στις όχθες της Κασπίας και στο Αλμάτι.

Η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να κατευνάσει τα πνεύματα, χωρίς επιτυχία, ανακοινώνοντας τη μείωση της τιμής του υγραερίου στα 50 τένγκε (0,1 ευρώ) το λίτρο, αντί για 120. 

Η αύξηση της τιμής θεωρείται άδικη από τους πολίτες, δεδομένου ότι το Καζακστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, που στο παρελθόν έβλεπε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, είδε το τένγκε να υποτιμάται και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία. Η περιοχή Μανγκιστάου εξαρτάται από το υγραέριο, το οποίο είναι βασικό καύσιμο για τα αυτοκίνητα και κάθε αύξηση της τιμής του συμπαρασύρει και τις τιμές των τροφίμων που ήδη έχουν αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας της Covid-19.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top