Εμβόλιο AstraZeneca: Μειώνει έως και 67% τη μετάδοση από την πρώτη δόση

Γαλλία: Αρχίζει την παραγωγή του εμβολίου της Moderna 

Ρεπορτάζ για τα εμβόλια της AstraZeneca και Sputnik-V. Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star στις 3/2.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης φαίνεται ότι μειώνει κατά 67% τη μετάδοση του ιού από την πρώτη κιόλας δόση, σύμφωνα με ανάλυση των κλινικών δοκιμών.

Κορωνοϊός: Η Γαλλία δε συνιστά το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65

Σε αυτή τη μελέτη της Οξφόρδης που θα πρέπει να εξετασθεί από ομότιμους πριν δημοσιευθεί, αναφέρεται επίσης πως, όχι μόνον οι άνθρωποι που εμβολιάζονται είναι προστατευμένοι από τη νόσο, αλλά είναι λιγότερο πιθανό και να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους.

Εμβόλια: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από την AstraZeneca

Ο επικεφαλής του προγράμματος, ο Άντριου Πόλαρντ, εξήγησε σήμερα στο BBC πως αυτό το εμβόλιο μπορεί να έχει «τεράστιο αντίκτυπο» όσον αφορά τη μετάδοση, διευκρινίζοντας πάντως πως αυτά τα τεστ είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την εμφάνιση των παραλλαγμένων στελεχών και ότι «αυτός ο ιός προσπαθεί με κάθε θυσία να βρει τρόπους για να συνεχίσει να μεταδίδεται».

Η μελέτη δείχνει αποτελεσματικότητα 76% κατά των μολύνσεων έπειτα από μια πρώτη δόση, η οποία διατηρείται για τρεις μήνες. Η αποτελεσματικότητα σκαρφαλώνει στο 82% έπειτα από μια δεύτερη δόση του εμβολίου, που χορηγείται τρεις μήνες αργότερα.

Κορωνοϊός μελέτη: Για έξι μήνες διαρκεί η φυσική ανοσία

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της κυβέρνησης η οποία, θέλοντας να προχωρήσει ευρύτερα σε εμβολιασμούς, είχε αποφασίσει να αναβάλει έως και 12 εβδομάδες τη δεύτερη δόση ώστε να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτή τη στιγμή στη χώρα χρησιμοποιούνται δύο εμβόλια, αυτό των AstraZeneca/Οξφόρδης και αυτό των Pfizer/BioNTech, στα οποία την άνοιξη θα προστεθεί και το εμβόλιο της Moderna.

Κορωνοϊός: Aυτό είναι το φάρμακο με τις μεγάλες προσδοκίες

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ενέκρινε εμβόλια ήδη από τον Δεκέμβριο και αποφάσισε να καθυστερήσει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, έχει επικριθεί, ιδιαίτερα από τη Γαλλία. Αντίθετα με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία δεν συνιστούν τη χορήγηση του εμβολίου στους ανθρώπους κάτω των 65 ετών, έστω κι αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το ενέκρινε για όλους τους ενηλίκους.

Η Γαλλία θα αρχίσει την παραγωγή του εμβολίου της Moderna 

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο μια υπεργολαβική εταιρία θα αρχίσει να παράγει το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας Moderna κατά της Covid-19, ενώ μια άλλη θα ξεκινήσει τον Απρίλιο την παραγωγή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Χθες βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως η παραγωγή εμβολίων σε γαλλικό έδαφος θα ξεκινήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, έπειτα από συνάντηση με μεγάλες γαλλικές και ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες.

Ο Μακρόν είπε πως τέσσερις εγκαταστάσεις παραγωγής θα συμμετάσχουν στη δημιουργία εμβολίων που έχουν επεξεργαστεί άλλες φαρμακοβιομηχανίες, εκ των οποίων τρεις γαλλικές υπεργολαβικές.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η γαλλική υπεργολαβική Delpharm ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να παραγάγει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στο εργοστάσιό της στο Σεν-Ρεμί-σιρ-Αβρ (βορειοδυτική Γαλλία), η σουηδική φαρμακοβιομηχανία Recipharm το εμβόλιο της Moderna στο Μον (δυτικά) και η γαλλική Fareva το εμβόλιο της CureVac στις εγκαταστάσεις της στο Πο (νοτιοδυτικά) και στη Βαλ-ντε-Ρέιγ, για το γέμισμα και τη συσκευασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top