Brexit: Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε οριστικά από την Ευρώπη

Πώς το σχολιάζει ο Βρετανικός Τύπος - Η πρώτη μέρα μετά το «αντίο» στην Ε.Ε

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε χθες από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά χθες Πέμπτη 31η Δεκεμβρίου στις 23:00 (τοπική ώρα, στη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας), βάζοντας τέλος στην ιστορική ρήξη του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από 47 χρόνια μιας περιπετειώδους ένωσης.

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα στους κόλπους της ΕΕ, το Brexit έγινε πραγματικότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο που επισήμως αποχώρησε στις 31 Ιανουαρίου αλλά επωφελήθηκε από τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο» για να μετριάσει το σοκ.

Από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2021 η Βρετανία παύει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ε.Ε, από την οποία έχει αποχωρήσει επισήμως ήδη την 31η Ιανουαρίου 2020, αφού συνήφθη παραμονή των Χριστουγέννων συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στο Λονδίνο και τους 27.

Brexit: Τι αλλάζει για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους στη Βρετανία

Τζόνσον για Brexit: Είναι μία απίστευτη στιγμή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε χθες «απίστευτη στιγμή» την έξοδο της χώρας του από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία θα παραμείνει «ανοιχτή, γενναιόδωρη και εξωστρεφής».

«Είναι μια απίστευτη στιγμή. Έχουμε την ελευθερία μας στα χέρια μας και επαφίεται σ’ εμάς να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο» ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

«Πιστεύω ότι το συντριπτικό ένστικτο του λαού αυτής της χώρας θα είναι να ενωθεί σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο όπου η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα εργάζονται από κοινού για να εκφράσουν τις αξίες μας σε όλον τον κόσμο» εκτίμησε ο συντηρητικός πρωθυπουργός και εκ των πρωτεργατών του Brexit.

Και αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι «ανοιχτό, γενναιόδωρο, εξωστρεφές, διεθνιστικό και υπέρ των ελεύθερων συναλλαγών», πρόσθεσε.

Brexit: Τέλος το πρόγραμμα «Erasmus» στη Βρετανία

Brexit: Καταργείται από σήμερα ο ΦΠΑ σε ταμπόν και προϊόντα υγιεινής για τις γυναίκες

Η κατάργηση του ΦΠΑ στα ταμπόν και τις σερβιέτες τίθεται σήμερα σε ισχύ στη Βρετανία, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει ότι το μέτρο μπόρεσε να υιοθετηθεί λόγω της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου που ακολούθησε το Brexit η Βρετανία δεν είναι υποχρεωμένη να τηρεί τη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία προβλέπει την επιβολή φόρου τουλάχιστον 5% στα προϊόντα υγιεινής.

«Είμαι περήφανος που τηρούμε σήμερα τη δέσμευσή μας να καταργήσουμε τον φόρο στα ταμπόν. Τα προϊόντα υγιεινής είναι απαραίτητα και κατά συνέπεια είναι λογικό να μην υπόκεινται σε ΦΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικομομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος είχε ανακοινώσει το μέτρο όταν είχε παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της χώρας τον Μάρτιο.

Brexit: Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον ζητά γαλλική υπηκοότητα

Η Φελίσια Ουίλοου, γενική διευθύντρια της Fawcett Society, μιας οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αλλαγή αυτή. «Ο δρόμος ήταν μακρύς μέχρι να φτάσουμε εδώ, όμως ο σεξιστικός φόρος που θεωρεί τα προϊόντα υγιεινής μη απαραίτητα προϊόντα πολυτελείας μπορεί επιτέλους να περάσει στα βιβλία της ιστορίας», τόνισε.

Προϊόντα υγιεινής διανέμονται ήδη στα δημόσια πανεπιστήμια της Αγγλίας εδώ και έναν χρόνο, καθώς και σε ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία που τα χρειάζονται. Η Σκωτία έχει κάνει ένα βήμα πιο μακριά: Τον Νοέμβριο οι βουλευτές ενέκριναν νομοσχέδιο που επιτρέπει στις γυναίκες δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής, η πρώτη περιοχή του κόσμου που υιοθετεί ένα αντίστοιχο μέτρο.

Ο Βρετανικός Τύπος για το Brexit: Μεταξύ θριάμβου και ανησυχίας

To Ηνωμένο Βασίλειο ξαναπαίρνει στα χέρια του «την τύχη του», όμως η αποχώρησή του από την ΕΕ έγινε «χωρίς τυμπανοκρουσίες» τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, υπογράμμιζαν σήμερα οι βρετανικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με την εθνικιστική ταμπλόιντ Daily Express, η σημερινή είναι μία ημέρα γιορτής: «Δικό μας μέλλον, δική μας Βρετανία, δικό μας πεπρωμένο» ήταν ο θριαμβευτικός τίτλος της εφημερίδας, η οποία στο πρωτοσέλιδό της έχει τη φωτογραφία μιας βρετανικής σημαίας με τη λέξη «Ελευθερία» γραμμένη πάνω της.

Το Brexit και το εμβόλιο κατά της covid-19 που παρασκευάστηκε στη Βρετανία θα αποτελέσουν «τη βάση για την εθνική ανάκαμψη» το 2021, διαβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στην εφημερίδα The Daily Telegraph. Σε άρθρο της συντηρητικής αυτής εφημερίδας, που τασσόταν υπέρ του Brexit στην οποία έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος ο Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε μια χρονιά «αλλαγής και ελπίδας», την ώρα που η χώρα έχει πληγεί σφοδρά από την πανδημία και διέρχεται μια ιστορική, οικονομική κρίση.

Άλλες εφημερίδες είναι πιο επιφυλακτικές, όπως η The Independent: «Γλιτώσαμε ή μας άφησαν στην τύχη μας;», διερωτάται. Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα παρουσιάζει διάφορους παράγοντες του Brexit, από τον Μπόρις Τζόνσον ως τα ψάρια, ένα κλείσιμο του ματιού σε ένα από τα θέματα που δυσκόλεψαν τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

«Βυθισμένο σε κρίση, χωρίς τυμπανοκρουσίες, το Ηνωμένο Βασίλειο τερματίζει επιτέλους την ευρωπαϊκή εποχή», παρατηρεί η αριστερή εφημερίδα The Guardian.

«Ο Τζόνσον γιορτάζει το "απίστευτο" μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου», σχολιάζουν οι Times.

Άλλες εφημερίδες προτίμησαν να αφιερώσουν τις πρώτες σελίδες τους στα εμβόλια κατά της covid-19 που είναι κρίσιμα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας, από την οποία έχουν πεθάνει περισσότεροι από 73.500 άνθρωποι στη Βρετανία.

Δύο εμβόλια έχουν λάβει έγκρισή για χρήση στη Βρετανία, αυτό των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει αρχίσει να χορηγείται στους Βρετανούς από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ αυτό του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca θα αρχίσει να χορηγείται από τη Δευτέρα.

«Να ένας λόγος να χαμογελάμε ξανά το 2021», αναφέρει η Daily Mirror, ενώ η Sun, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, αφιέρωσε όλη την πρώτη της σελίδα σε μια έκκληση προς τους Βρετανούς να πάνε να εμβολιαστούν.

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top