Ερντογάν: «Δεν είμαστε επισκέπτες, είμαστε οικοδεσπότες στην αν. Μεσόγειο»

Δηλώνει πως θα βρεθεί φορμούλα ώστε να κερδίζουν όλοι

«Εμείς δεν είμαστε επισκέπτες, είμαστε οικοδεσπότες στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η ειρήνη δεν θα έρθει στη Μεσόγειο με γελοίους χάρτες, όταν διερωτήθηκε τί είναι ο χάρτης της Σεβίλλης.

Κατηγόρησε την Ελλάδα και την Ε/κ πλευρά για άδικες και μαξιμαλιστικές αξώσεις σχετικά με τις θαλάσσεις αρμοδιότητες υποστηρίζοντς ότι αυτές είναι στη βάση του ζητήματος. Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι ζήτησαν την πραγματοποίηση διάσκεψης, στην οποία να συμμετάσχουν και οι Τ/Κ, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία ενός Φόρουμ Ενεργειακής Συνεργασίας θα είναι ωφέλιμη. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι στήριξαν και στηρίζουν την διπλωματία της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ λέγοντας πως πιστεύει πως θα βρεθεί φόρμουλα απο την οποία θα επωφεληθούν όλοι.

Ερντογάν: Πλήρης στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν

Στην ομιλία του στο Συμπόσιο για το Δίκαιο της Θάλασσας και την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «οι ακαδημαϊκοί μας θα συνεχίσουν να μελετούν το θέμα της Μεσογείου», προσθέτοντας ότι «η σπίθα της αληθειας προσκύπτει με την ανταλλαγή ιδεών» και πως «είναι απαραίτειτο να συμβουλευτείτε και να ακούσετε διαφορετικές απόψεις».

«Κι εμείς για περισσότερα από 40 χρόνια δίνουμε σημασία στις διαβουλεύσεις. Έχουμε λάβει υπόψη μας διαφορετικές απόψεις για θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας μας και του έθνους μας. Είδαμε τα αποτελέσματα στην πολιτική μας ζωή και την κρατική μας διοίκηση. Σας ζητούμε να πείτε ανοιχτά τις απόψεις σας εδώ χωρίς να τις κρύβετε. Χρειαζόμαστε πραγματικά πολύ τις προτάσεις που θα κατατεθούν εδώ», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «τα ζητήματα της Μεσογείου βρίσκονται στην ατζέντα πολλών χωρών του κόσμου το τελευταίο διάστημα» και πως «πολλές χώρες παρακολουθούν στενά αυτά που συμβαίνουν εδώ». «Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι η παγκόσμια πολιτιή έχει αναπτυχθεί στον άξονα της Μεσογείου τους τελευταίους μήνες. Και στη δική μας ατζέντα οι εξελίξεις της Μεσογείου έχουν σημαντική θέση. Κάθε βήμα που είναι σημαντικό για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου που μπορεί να εξορυχθεί στην περιοχή είναι πάνω από 3,5 δις κ.μ. Με τη συμμετοχή παγκόσμιων εταιρειών ενέργειας, η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει μέρος της γεωπολιτικής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ερντογάν: Πιέζει τον Μακρόν για τα πυραυλικά συστήματα

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, «το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την περιοχή δεν αφορά μόνο τις πηγές ενέργειας. Η Τουρκία είναι μεσογειακή χώρα. Εμείς δεν είμαστε επισκέπτες, είμαστε οικοδεσπότες. Η οθωμανική ειρήνη που είχε δημιουργηθεί στη Μεσόγειο δέχτηκε μεγάλο πλήγμα. Μόλις εξαφανίστηκε η προστατευτική σκιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι ιμπεριαλιστές βρήκαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Η αποικιοκρατική νοοτροπία που βλέπει μια σταγόνα πετρελαίου και ένα γραμμάριο χρυσού περισσότερο πολύτιμο από το αίμα που χύνεται, μετέτρεψε τη Μεσόγειο σε θάλασσα αίματος και δακρύων. Η οθωμανική ειρήνη αντικαταστάθηκε από μια τάξη πραγμάτων στην οποία ο ανθρωπισμός παραμερίστηκε για χάρη του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του συμφέροντος. Στα δικά τους μάτια ο άνθρωπος δεν έχει καμιά αξία. Εκείνοι που τις τελευταίες μέρες έχουν κλιμακώσει την ένταση στην Μεσόγειο έχουν την ίδια νοοτροπία», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης: «Θέλουμε να αποκατασταθεί το κλίμα της ειρήνης σε αυτή την γεωγραφική περιοχή. Η Τουρκία είναι υπέρ της συνεργασίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Είμαστε εναντίον και των μονομερών τετελεσμένων. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας φέρνει πιο κοντά, που ενισχύει τη συνεργασία μας. Από την Αλγερία μέχρι την Αίγυπτο, από την Παλαιστίνη μέχρι το Ισραήλ, από την Τουρκία μέχρι την Ελλάδα, η Μεσόγειος είναι η στέγη της μεγάλης μας οικογένειας, είναι η φωλιά μας. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της Μεσογείου όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλο, αλλά φέρνοντας τους παίκτες στο ίδιο τραπέζι. Όλοι πρέπει να παραδεχτούν ότι η ειρήνη δεν θα έρθει στη Μεσόγειο στους γελοίους χάρτες με το αποικιοκρατικό τραπέζι του 19ου αιώνα. Τι είναι ο χάρτης της Σεβίλλης; Η ειρήνη δεν μπορεί να έρθει με τεχνητούς χάρτες. Κι εμείς αν παρακαλέσουμε το Πανεπιστήμιο της Κων/πολης και του Μαρμαρά αμέσως θα μας υποβάλουν ένα χάρτη και θα τον παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα. Το όλο θέμα είναι ότι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα».

Ερντογάν: «Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις»

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «στη βάση του ζητήματος είναι οι άδικες και μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ε/κ διοίκησης. Η Κύπρος, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ χωρίς να λυθεί το Κυπριακό, υπέγραψε συμφωνίες. Δεν δόθηκε σημασία στις καλής προθέσεως προσπάθειες που επέδειξε η Τουρκία και οι Τ/Κ. Το διεθνές δίκαιο καταπατήθηκε. Εμείς από το 2018 αρχίσαμε να προχωρούμε στον δικό μας δρόμο. Προστατεύσαμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της Λιβύης. Ενισχύσαμε περισσότερο τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η πολιτικής της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο βασίζεται σε δύο αρχές. Η πρώτη αφορά την δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων και η δεύτερη την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/Κ ως συνέταιρων του νησιού. Η προτίμησή μας είναι να επιλυθούν οι διαφορές με δίκαιο τρόπο. Τονίσαμε ότι είμαστε έτοιμοι για έναν άνευ όρων διάλογο με την Ελλάδα. Ζητήσαμε την πραγματοποίηση διάσκεψης στην οποία να συμμετάσχουν και οι Τ/Κ. Πιστεύουμε οτι η δημιουργία ενός Φόρουμ Ενεργειακής Συνεργασίας θα είναι ωφέλιμη. Κινούμαστε με την αυτοπεποίθηση ότι έχουμε δίκαιο. Δεν υποχωρήσαμε από τη συνετή στάση μας. Απέτυχαν όλες οι κινήσεις να πολιορκήσουν τη χώρα μας από τη θάλασσα. Η Τουρκία έδειξε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/Κ όπως και τα δικά της. Ας μετατρέψουμε ξανά τη Μεσόγειο σε μια λίμνη ειρήνης. Ας μην μολύνουμε τα λευκά νερά της Μεσογείου. Εκείνοι που έκαναν ένα βήμα προς εμάς, εμείς τρέξαμε προς εκείνους. Και σήμερα στηρίξαμε και στηρίζουμε την διπλωματία της κ. Μέρκελ. Πιστεύω ότι θα βρεθεί φόρμουλα όλοι κερδίζουν (win-win)».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top