Κομισιόν: Δέκα νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό

Τι αναφέρουν πληροφορίες του Star

Μεταναστευτικό

Δέκα νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, πλέον των πέντε που ήδη συζητούνται στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν για το μεταναστευτικό.

Αναβάλλεται η σύνοδος κορυφής της ΕΕ - Σε καραντίνα ο Σαρλ Μισέλ!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Θάνου Αθανασίου από τις Βρυξέλλες για το STAR, το «ολιστικό» πακέτο «δε θα αναπαράγει τις διαφωνίες του παρελθόντος» και θα λαμβάνει υπόψιν τα διδάγματα της «αποτυχίας» του 2016.

Μεταναστευτικό: 109 παιδιά με προβλήματα υγείας αναχώρησαν για τη Γερμανία

Οι «τρεις όροφοι» που θα περιλαμβάνει η πρόταση

Η πρόταση θα περιλαμβάνει «τρεις ορόφους», εκ των ο οποίων «ο πρώτος όροφος» θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου «οικοσυστήματος με τις τρίτες χώρες», παρέχοντας κίνητρα για να παραμένουν οι μετανάστες σε αυτές κάνοντας χρήση όλων των πιθανών εργαλείων.

Ο «δεύτερος όροφος», ο οποίος «καθοδηγείται από τα διδάγματα του Έβρου» αφορά την ισχυρή φύλαξη των συνόρων με ένα μοντέλο υποστήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής από τα  άλλα Κράτη Μέλη με ένα πιο δεδομένο και προβλέψιμο τρόπο.

Ο «τρίτος όροφος», θα απεγκλωβίζει την ΕΕ από την διλημματική συζήτηση περί υποχρεωτικής και εθελοντικής αλληλεγγύης και τη μεταφέρει στη «μόνιμη και αποτελεσματική αλληλεγγύη». Θα περιέχει τρεις διαφορετικές διαδικασίες για συνθήκες κανονικές, απειλής, ή κρίσης, με κοινό παρονομαστή ότι «αν ένα κράτος μέλος ζητήσει αλληλεγγύη σε οποιαδήποτε φάση, θα ξέρει ότι θα λάβει από το σύστημα».

Μόρια - Μεταναστευτικό: Η Πορτογαλία θα φιλοξενήσει 1.000 αιτούντες άσυλο

Πρόκειται για «μια νέα προσέγγιση που μας επιτρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί», αναφέρουν οι πληροφορίες του STAR. Ως κρίση ορίζεται μια κατάσταση που απειλεί με κατάρρευση τις διαδικασίες ασύλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Κομισιόν έχει επίγνωση ότι αυτός είναι ένας «έντιμος συμβιβασμός», που θα επιτρέψει σε όλους να την υποστηρίξουν.

Το μεταναστευτικό διαφέρει από το 2016

Η Κομισιόν εκτιμά ότι τώρα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική από το 2016 και για αυτό το νέο σύστημα θα δουλέψει: δεν υπάρχουν οι ροές του 2016, υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη, και «όλοι θα βρουν κάτι για αυτούς» στο πακέτο.

Οι χώρες της πρώτης υποδοχής θα βρουν την αλληλεγγύη που επιθυμούν, χώρες όπως η Γερμανία θα έχουν προβλεψιμότητα και οι χώρες του Βίζεγκραντ από τη μια δε θα δουν υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις, αλλά θα πρέπει να συμμετέχουν με τέτοιο τρόπο που θα παρέχουν μια κάποια αλληλεγγύη, αλλά αν δεν την παρέχουν θα υπάρχει τρόπος να τους επιβληθεί.

Σημειώνεται τέλος ότι θα προβλέπεται και αναθέρμανση της συμφωνίας με την Τουρκία.

Σε σχέση με το σύστημα του Δουβλίνου για το άσυλο, το νέο σύστημα θα είναι εντελώς διαφορετικό. Στα σημεία εισόδου θα υπάρχει η διαδικασία του screening και στη συνέχεια οι λεγόμενες συνοριακές διαδικασίες (border procedure) θα μπορούν να γίνονται σε όλα τα σημεία της επικράτειας ή και άλλα σημεία της ΕΕ.

Ο ιδανικός χρόνος για υιοθέτηση του πακέτου υπολογίζεται να είναι επί πορτογαλικής προεδρίας. Διαφορετικά ακολουθούν η σλοβένικη και η γαλλική προεδρία, όπου όπως σημειώνεται θα συμπίπτει και με τη γαλλική προεδρική εκλογή.

Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής αναβλήθηκε μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού στο περιβάλλον του Σαρλ Μισέλ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top