Ερντογάν: «Δεν έχουμε πρόβλημα να συναντηθούμε με τον Κ. Μητσοτάκη αλλά...»

Χαρακτήρισε επίδειξη δύναμης την επίσκεψη της ΠτΔ στο Καστελόριζο

Χθες η Τουρκία έκανε στροφή 180 μοιρών, κάνοντας λόγο -μέσω του εκπροσώπου του Ερντογάν- για ευνοϊκές συνθήκες για διάλογο με την Ελλάδα- ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου ειδήσεων Star

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συναντηθούμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι το βασικό ζήτημα είναι τι θα συζητήσουν και σε ποιο πλαίσιο. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μπορούν οι διαπραγματεύσεις να γίνουν σε τρίτο κράτος ή και μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο, ανέφερε πως αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθήσει να επιβάλει «αυτά που έκαναν στο Καστελόριζο», τότε δεν έχει νόημα. Χαρακτήρισε την επίσκεψη της Προέδρου της Ελλάδας στο Καστελόριζο ως επίδειξη δύναμης λέγοντας ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα.

Ενοχλημένη η Τουρκία από την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο

Στροφή 180 μοιρών από Τουρκία: Ευνοϊκές συνθήκες για διάλογο με την Ελλάδα

Σε δηλώσεις τους στους Τούρκους δημοσιογράφους έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πολλοί αρχηγοί ή πρωθυπουργοί ενήργησαν ως διαμεσολαβητές στις συναντήσεις. «Είχαμε συναντήσεις με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μισέλ, τον Ισπανό Πρωθυπουργό Σαντσέζ, τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Κόντε. Υπάρχει μια άλλη προσέγγιση στο θέμα θαλάσσιων αρμοδιοτήτων. Μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό; Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συναντηθούμε με τον Κ. Μητσοτάκη. Το βασικό ζήτημα είναι τι θα συζητήσουμε και σε ποιο πλαίσιο. Αν προσπαθήσει ο Μητσοτάκης να μας επιβάλει αυτά που έκαναν στο Καστελόριζο τότε δεν έχει νόημα», ανέφερε.

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Θα ξαναβγεί σε ανατολική Μεσόγειο το Oruc Reis

Για το Oruc Reis ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «εμείς αν αποσύραμε το Oruc Reis για συντήρηση αυτό έχει κάποιο νόημα. Είναι μια προσέγγιση με νόημα αλλά δεν σημαίνει ότι με την αποχώρηση του Oruc Reis τελείωσαν οι σεισμικές μας έρευνες. Όταν τελειώσουν οι επισκευές και η συντήρηση θα συνεχίσει τις εργασίες του με τον ίδιο τρόπο. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Το κάναμε για να μας καλωσορίσει θετικά η Ελλάδα και να κάνουμε ένα βήμα. Θα συναντηθούμε, εάν θέλουν σε τρίτη χώρα να συναντηθούμε, εάν θέλουν με τηλεδιάσκεψη. Δεν τίθεται θέμα να το σκάσουμε.  Αλλά να έρχεται η Πρόεδρος της Ελλάδας και να κάνει επίδειξη δύναμης… Εμείς μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα».

Για την Αίγυπτο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως υπάρχουν διαφορετικές εξελίξεις. «Οι επαφές των μυστικών υπηρεσιών με την Αίγυπτο είναι ξεχωριστές, δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο για μας αλλά η συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο μας στεναχώρησε. Οι δεσμοί που έχει η Ελλάδα με την Αίγυπτο είναι άλλοι και άλλοι οι δεσμοί που έχουμε εμείς με την Αίγυπτο. Μπορούν να γίνου συνομιλίες», ανέφερε.

Για τη Λιβύη, ο Τούρκος Προέδρος υπενθύμισε ότι την περασμένη βδομάδα είχε συνάντηση με τον Σαράζ. «Μια τέτοια εξέλιξη μας προκαλεί λύπη. Σε μια χώρα όπως η Λιβύη, στην Τρίπολη υπήρξαν πολύ αρνητικές εξελίξεις. Με τη δική μας παρέμβαση εκεί, ο κ. Σαράζ και η ομάδα του απαλλάχθηκαν από την κατοχή του πραξικοπηματία Χάφταρ. Ο πραξικοπηματίας Χάφταρ κάθε μέρα που περνά έχει απώλειες. Αλλά εμείς στείλαμε κάποιες ειδήσεις στον κ. Σαράζ. Οι αντιπροσωπείες μας μπορεί να έχουν συναντήσεις με την Κυβέρνηση Εθνικής Συναίνεσης της Λιβύης. Οδηγούμε αυτή την υπόθεση προς την κατεύθυνση που πρέπει» ανέφερε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top