Κομισιόν και UNESCO ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά των θεωριών συνωμοσίας

«Οι θεωρίες συνωμοσίας βλάπτουν την υγεία των δημοκρατιών μας»

υπολογιστής

Η Κομισιόν και η UNESCO, καθώς και το Twitter και το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας στο Διαδίκτυο, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, δημοσιεύθηκε σήμερα μια νέα σειρά με ενημερωτικούς πίνακες για την υποστήριξη των πολιτών. Τα γραφήματα παρέχουν σύντομες εξηγήσεις για το γιατί οι θεωρίες συνωμοσίας είναι επικίνδυνες - ειδικά σε περιόδους κρίσης - πώς να τις εντοπίσουμε και πώς να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά με γεγονότα.

Όπως τονίστηκε επίσης στην ανακοίνωση της Κομισιόν για την παραπληροφόρηση τον Ιούνιο, το τρέχον κλίμα παρέχει ιδιαίτερα εύφορο έδαφος για θεωρίες συνωμοσίας που υπονομεύουν την επιστήμη και τα γεγονότα με ολέθριες, παραπλανητικές εξηγήσεις σχετικά με το πού μπορεί να προήλθε ο ιός και ποιος φταίει για την εξάπλωσή του.

Η κρίση του κορωνοϊού έχει επίσης οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο διαδικτυακής ρητορικής μίσους, ρατσιστικών και αντισημιτικών επιθέσεων, καταγράφει η Κομισιόν.

Η Věra Jourová, Αντιπρόεδρος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, δήλωσε σχετικά ότι «οι θεωρίες παραπληροφόρησης και συνωμοσίας βλάπτουν την υγεία των δημοκρατιών μας - αυτό έχει καταστεί πολύ σαφές στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας πανδημίας. Οι πολίτες πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με χρήσιμα εργαλεία για την αναγνώριση τους. Για να υποστηρίξουν τους πολίτες, τα δημόσια ιδρύματα πρέπει να συνεργαστούν και με ψηφιακές πλατφόρμες, επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, ελεγκτές γεγονότων και ερευνητές, όπως κάνουν η Κομισιόν και η UNESCO».

Κυριακίδου: Ανακοίνωσε συμφωνία αγοράς υποψηφίου εμβολίου κατά του Covid-19

Τα νέα γραφήματα είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο της Κομισιόν και στα κοινωνικά μέσα μέσω του hashtag #ThinkBeforeSharing.

Eπιπλέον η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε σήμερα μια αναθεώρηση του ετήσιου προγράμματος εργασίας Erasmus+ 2020, παρέχοντας επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης και την προώθηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της ένταξης μέσω της δημιουργικότητας και των τεχνών, καθώς η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, με νέους τρόπους διδασκαλίας και μάθησης που απαιτούν καινοτόμες, δημιουργικές και χωρίς αποκλεισμούς λύσεις.

Το πρόγραμμα Erasmus+ θα υποστηρίξει έργα για την ενίσχυση της ψηφιακής διδασκαλίας, της μάθησης και της αξιολόγησης στα σχολεία, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες σε σχολεία, οργανισμούς νεολαίας και εκπαιδευτικά ιδρύματα ενηλίκων να υποστηρίξουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και να ενισχύσουν την κοινωνική ένταξη μέσω των τεχνών, μαζί με τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς.

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για έργα σε αυτούς τους τομείς θα δημοσιευθούν τις επόμενες εβδομάδες. Οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Εθνικό Οργανισμό Erasmus+.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top