Sputnik V: Αμφιβολίες για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες λέει ο ΠΟΥ

Σκεπτικισμός. Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει την αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας στην ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την έγκριση νέου εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος, το ρωσικό υπουργείο Υγείας ενέκρινε το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Διευκρίνισε μάλιστα πως για την έγκρισή του πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε ανθρώπους για διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. 

Ρωσία: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Το εμβόλιο αυτό ονομάστηκε Sputnik V και σύμφωνα πάντα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια των δοκιμών αποδείχθηκε αποτελεσματικό, εξασφαλίζοντας μόνιμη ανοσία από τον ιό. 

Ωστόσο με αυτό δε φαίνεται να συμφωνεί ο ΠΟΥ, ο οποίος χθες, δια στόματος του εκπροσώπου του στο περιφερειακό γραφείο για την Αμερική, Jarbas Barbosa υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το νέο εμβόλιο της Ρωσίας και γι’ αυτό δεν μπορεί να το αξιολόγησει. 

«Οποιοσδήποτε παραγωγός εμβολίου πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που εξασφαλίζει την ασφάλεια του εμβολίου και προτείνεται από τον ΠΟΥ», ανέφερε μιλώντας από την Ουάσιγκτον.    

Η αμερικανική πλευρά αμφισβητεί την αξιοπιστία του ρωσικού εμβολίου, καθώς θεωρεί πως δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο. 

«Θεωρώ ότι είναι παρακινδυνευμένο, εξαιρετικά παρακινδυνευμένο» σχολίασε ο Ντάνιελ Σάλμον, διευθυντής στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Εμβολίων του πανεπιστημίου Johns Hopkins.    

Κορωνοϊός: Πάνω από 20 εκατ. τα κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο

Στο ίδιος πνεύμα και ο Σκοτ Γκότλιμπ, πρώην επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ: 

«Εγώ δε θα έκανα ένα εμβόλιο που, όπως φαίνεται, έχει δοκιμαστεί μόνο σε μερικές εκατοντάδες ασθενών, στην καλύτερη περίπτωση».   

ΠΟΥ: «Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αναχαιτίσουμε την πανδημία»

«Είναι κάτι που ξεπερνά τα όρια της βλακείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Μουρ, ειδικός ερευνητής ιών όπως ο SARS-CoV-2 στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης, συμπληρώνοντας ότι «ο Πούτιν δεν έχει κανένα εμβόλιο. Απλώς κάνει πολιτική κίνηση».   
Αμφιβολίες από Γερμανία

Αμφιβολίες για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου εξέφρασε και το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας. 

«Δεν υπάρχουν γνωστά δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, μιλώντας στον όμιλο μέσων ενημέρωσης RND. Υπενθύμισε επίσης ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση «η ασφάλεια των ασθενών είναι η κυρίαρχη προτεραιότητα».

Πότε γνωρίζουμε ότι ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό

Παράλληλα με τη Ρωσία, πάνω από πέντε φαρμακευτικοί κολοσσοί σε όλον τον κόσμο διενεργούν κλινικές δοκιμές με χιλιάδες συμμετέχοντες για τη δημιουργία του εμβολίου που θα καταφέρει να νικήσει τον κορωνοϊό. 

Κορωνοϊός: Στις 7,7 μέρες η επώαση του ιού στον άνθρωπο

Αρκετές από αυτές εκτιμούν ότι θα μπορούν να μπορούν να γνωρίζουν αν τα εμβόλια αυτά είναι αποτελεσματικά και ασφαλή στα τέλη του χρόνου. 

Τα πιο αισιόδοξα νέα έρχονται από την AstraZeneca, η οποία διενεργεί μελέτη στη Βρετανία που λέει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και αυτό τον μήνα.

Από την πλευρά του ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, με δηλώσεις του στο Reuters εκτίμησε πως η δοκιμή της εταιρείας Moderna μπορεί να έχει αποτελέσματα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες. 

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα ταχύτερα και φθηνότερα μοριακά τεστ

Υπάρχουν όμως και επιστήμονες που αμφιβάλλουν ότι οι δοκιμές μπορούν να ολοκληρωθούν τόσο γρήγορα, εκτιμώντας πως η συλλογή επαρκών στοιχείων για το αν ένα εμβόλιο είναι ασφαλές μπορεί να τραβήξει έως και τα μέσα του 2021. 

Πότε θα είναι έτοιμα τα πρώτα εμβόλια

Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες προετοιμάζονται για να ξεκινήσουν την παραγωγή των εμβολίων μόλις εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές. 

Ο Δρ. Φάουτσι δήλωσε πως δεκάδες εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2021 και ότι στα τέλη του έτους θα μπορούν να υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο. 

Φάουτσι: «Λίγες οι πιθανότητες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο»

Αρκετές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Moderna, η AstraZeneca και η Pfizer, έχουν ανακοινώσει ότι αναμένουν να παράγουν η καθεμιά πάνω από 1 δισ. δόσεις την επόμενη χρονιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει αρκετά δισεκατομμύρια διαθέσιμα έως τα τέλη του 2021.

Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα πρώτα εμβόλια πιθανόν θα δοθούν σε ανθρώπους σε πλούσια κράτη, που θεωρούνται από τις κυβερνήσεις τους ότι εργάζονται σε κρίσιμης σημασίας κλάδους ή που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. 

Σε αυτούς μπορεί να περιλαμβάνονται άνθρωποι με προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, εργαζόμενους στις υγειονομικές υπηρεσίες και σε στρατιωτικούς. 

Ο χρόνος αναμονής για τα εμβόλια πιθανόν να είναι μεγαλύτερος για ανθρώπους σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες δεν έχουν συμφωνίες προμήθειας. Κάποιοι ίσως δυσκολευθούν να πληρώσουν τα εμβόλια που μπορεί να κοστίζουν πάνω από 40 δολάρια το άτομο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top