Κορωνοϊός: Αυξήθηκε ο μέσος όρος κρουσμάτων στο Βέλγιο κατά 12%

Ποια μέτρα θα ληφθούν σε πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας

Δείτε το ρεπορτάζ του Star σχετικά με τη λίστα με τις ασφαλείς χώρες που όρισε το Βέλγιο

Νέα αύξηση 12% κατά μέσο όρο καταγράφουν αυτή την εβδομάδα τα κρούσματα COVID19 στο Βέλγιο, φτάνοντας στα 99,7 σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. Μόνο χθες κατεγράφησαν 167 νέα κρούσματα.

Βέλγιο: Νεκρή μια κοπέλα μόλις 18 ετών από κορωνοϊό

Συνολικά, τα κρούσματα COVID-19 στο Βέλγιο από την αρχή της πανδημίας είναι 63.039. Τα περισσότερα αφορούν ενεργό πληθυσμό (ηλικίας 20-59). Αύξηση παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά κυρίως στην ευρύτερη περιοχή μεγάλων αστικών κέντρων, με πρώτη την Αμβέρσα με ημερήσιο μέσο όρο 172 κρούσματα στο διάστημα από 6 μέχρι 12 Ιουλίου (140 την προηγούμενη εβδομάδα). Ακολουθεί σε σημαντική απόσταση η Λιέγη με 47 κρούσματα.

Αντιθέτως, ο αριθμός των θανάτων συνεχίζει να εμφανίζει πτώση. Στο ίδιο διάστημα ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων είναι 1,9, μειωμένος κατά 54% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το τελευταίο 24ωρο, τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού, ενώ το σύνολο των νεκρών στο Βέλγιο από την αρχή της κρίσης είναι 9.792.

Τέλος οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, στο διάστημα από 8 μέχρι και 15 Ιουλίου ήταν 9,3 κατά μέσο όρο ανά ημέρα, μείωση της τάξης του 35% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Χθες έγιναν εννέα εισαγωγές.

Εξετάζονται μέτρα για πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το πρακτορείo Belga, η Ομάδα Ειδικών για τη Στρατηγική Εξόδου της χώρας από την κρίση εξετάζει το πλαίσιο για τυχόν δεύτερο κύμα πανδημίας, προτείνοντας τα μέτρα να υιοθετηθούν σε επίπεδο περιοχών-διαμερισμάτων και όχι ομοσπονδίας.

Βέλγιο: Έβγαλε την Ελλάδα από την πορτοκαλί λίστα - Κράτησε την Κύπρο

Σύμφωνα με την πρόταση, τα παιδιά δεν θα υποβληθούν σε περιοριστικά μέτρα. Οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Με βάση αυτή τη στρατηγική, στους γονείς θα πρέπει να επιτραπεί να επεκτείνουν τον χρόνο της τηλεργασίας.

Σε περίπτωση δεύτερου κύματος, οι αθλητικοί και οι πολιτιστικοί σύλλογοι (και οι κάθε λογής σχετικές εκδηλώσεις) θα είναι οι πρώτοι που θα κλείσουν, ακολουθούμενοι από τα μη αναγκαία καταστήματα όπως είναι οι καφετέριες και τα εστιατόρια, και στο τέλος τα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις που δεν έχουν επαφή με καταναλωτές. Ο αριθμός των επιτρεπόμενων επαφών θα προσαρμοστεί αναλόγως.

Τέλος σύμφωνα με έρευνα της Deloitte,  σχεδόν το 43% των Βέλγων σκοπεύουν τα αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες τους επόμενους μήνες, επειδή ανησυχούν σε σχέση με τον κορωνοϊό. Η εταιρεία πραγματοποίησε δημοσκόπηση σε δείγμα 3.000 ατόμων σχετικά με τις ανησυχίες τους σε επίπεδο υγειονομικό και οικονομικό, οι οποίες επηρεάζουν τις επιλογές μετακίνησής τους στη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Η Deloitte σημειώνει, από πλευράς της, ότι η τάση αυτή παρατηρείται και σε άλλες χώρες: και μάλιστα πιο έντονα: 46% στη Γερμανία, 54% στη Γαλλία, 68% στην Ιταλία και 64% στην Ισπανία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top