ΕΕ: Στην Τσεχία καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας

Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

χέρια εργασία

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στις περιφέρειες της ΕΕ καταγράφηκαν σε τέσσερις περιοχές της Τσεχίας: Πράγα και Κεντρική Βοημία (και 1,3%), Νοτιοδυτική περιφέρεια (1,5%) καθώς και στη Βορειοανατολική περιφέρεια (1,7%), ακολουθούμενη από τη Δυτική Υπερδανουβία (1,8%) στην Ουγγαρία, δύο Περιφέρειες της Γερμανίας, Άνω Βαυαρία και Τούμπινγκεν, και μία ακόμη περιφέρεια της Τσεχίας, Νοτιοανατολικά (όλες με1,9%), σύμφωνα με ετήσια στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη Μαγιότ (30,1%) σε μια υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας, στις αυτόνομες ισπανικές πόλεις της Μελίγια (27,0%) και στη Θέουτα (25,8%) και σε δύο ελληνικές περιοχές, τη Δυτική Μακεδονία ( 24,6%) και Δυτική Ελλάδα (24,1%).

Σε σύγκριση με το 2018, σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των περιφερειών της ΕΕ σημείωσαν πτώση του ποσοστού ανεργίας των ατόμων ηλικίας 15-74 ετών. Σχεδόν οι μισές (48%) σημείωσαν μείωση τουλάχιστον 0,5 εκατοστιαίων μονάδων.

Αναλυτικά, μεταξύ των 239 περιφερειών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι 66 είχαν ποσοστό ανεργίας μικρότερο από 3,4% το 2019, το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ (6,7%). Αυτές περιλάμβαναν είκοσι δύο περιοχές στη Γερμανία, έντεκα στην Πολωνία, οκτώ στην Ολλανδία, επτά στην Τσεχία, πέντε στην Αυστρία, τέσσερις στην Ουγγαρία, τρεις στη Ρουμανία, δύο στο Βέλγιο και τη Βουλγαρία, καθώς και μία στην Ιταλία και τη Σλοβακία . Αντίθετα, 29 περιφέρειες είχαν ποσοστό ανεργίας τουλάχιστον 13,4%, διπλάσιο από αυτό της ΕΕ: ​​δέκα περιοχές στην Ελλάδα, εννέα στην Ισπανία και πέντε στη Γαλλία και την Ιταλία.

Το 2019, το μέσο ποσοστό ανεργίας για νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών στην ΕΕ ήταν 15,1%. Το χαμηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στη βορειοανατολική περιφέρεια της Τσεχίας (2,8%), ακολουθούμενο από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα και τη γερμανική περιφέρεια της Άνω Βαυαρίας (από 3,3%) καθώς και μια άλλη τσεχική περιοχή, την Κεντρική Βοημία (3,6%), τρεις γερμανικές περιοχές , Φράιμπουργκ (4,0%), Σβάμπια (4,4%) και Μιούνστερ (4,6%), καθώς και την νοτιοδυτική περιφέρεια της Τσεχίας (4,7%).

Πού σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας;

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην ισπανική περιοχή Μελίγια (64,0%), ακολουθούμενη από τη γαλλική περιοχή Μαγιότ (54,1%), τη Δυτική Μακεδονία (53,5%) στην Ελλάδα, τη Θέουτα στην Ισπανία και τη Γουαδελούπη, μια υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας, (και οι δύο από 52,7%) καθώς και η Σικελία (51,1%) στην Ιταλία. Σε πάνω από το 83% των περιφερειών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους ήταν τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό της συνολικής ανεργίας στην ίδια περιοχή.

Το μερίδιο μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο ορίζεται ως το ποσοστό των ανέργων που είναι άνεργοι για 12 μήνες ή περισσότερο, ανήλθε στο 41,8% κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 2019.

Σε όλες τις περιοχές της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, τα χαμηλότερα μερίδια των μακροχρόνια ανέργων καταγράφηκαν σε τέσσερις σουηδικές περιοχές, στη Στοκχόλμη (11,3%), στη Σμάελαντ και στα νησιά (12,0%), στη Νότια Σουηδία (13,1%) και στη Δυτική Σουηδία (13,6%), καθώς και στη Βόρεια και Ανατολική Φινλανδία (14,2%) .

Από την άλλη πλευρά, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ανέργων ήταν εκτός εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο στη γαλλική υπερπόντια περιοχή Μαγιότ (84,4%), στη βορειοδυτική περιφέρεια (83,1%) στη Βουλγαρία, σε Δυτική Ελλάδα (75,4%), Πελοπόννησος (75,3%) και Αττική (75,2%) στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top