Επτά παιδιά επέστρεψαν στη ζωή από τον θάνατο: Ήταν «νεκρά» για έξι ώρες

Πώς μια σχολική εκδρομή παρολίγο να αποβεί μοιραία

Αίθουσα νοσοκομείου

Την ιστορία επτά παιδιών που έπεσαν στα παγωμένα νερά ενός φιόρδ στη Δανία κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής, έπαθαν βαριά υποθερμία και επέστρεψαν στη ζωή μετά από έξι ώρες, αποκάλυψε ντοκιμαντέρ του BBC.

Τα παιδιά ήταν «νεκρά» για δύο ώρες, δεν ανέπνεαν και οι καρδιές τους είχαν σταματήσει να λειτουργούν, όταν ανασύρθηκαν από τους διασώστες. Παρόλο που οι πιθανότητες επιβίωσής τους ήταν μηδαμινές, λόγω της βαριάς υποθερμίας τους όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι γιατροί κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να τους επαναφέρουν.

Η διαδικασία επαναφοράς τους διήρκεσε τέσσερις ώρες, καθώς έπρεπε ανά δέκα λεπτά να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του αίματός τους μέσω διαδικασίας κατά την οποία το αίμα φιλτράρεται και θερμαίνει σταδιακά.

Η μοιραία εκδρομή

Κατά τη διάρκεια μιας σχολικής εκδρομής, η βάρκα στην οποία επέβαιναν 13 μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί σε φιόρδ στο νησί Zealand, ανετράπη λόγω ισχυρών ανέμων στην  περιοχή. Ξαφνικά, βρέθηκαν όλοι μέσα στα παγωμένα νερά που η θερμοκρασία τους έφτανε τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Τα παιδιά αντιλήφθηκαν ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσουν ήταν να κολυμπήσουν μέχρι την πλησιέστερη ακτή, καθώς δεν είχαν στη διάθεση τους ασύρματο ή τηλέφωνο για να ειδοποιήσουν τις Αρχές.

Όμως η πιο κοντινή ακτή ήταν σε μια απόσταση εκατοντάδων μέτρων και το κρύο ήταν ανυπόφορο, παραλύοντας τα χέρια και τα πόδια τους.

«Δεν μπορούσα να κολυμπήσω. Με πλησίασε ένας φίλος μου και προσπάθησε να με βοηθήσει», αποκαλύπτει ένας από τους επιζώντες.

Όμως, η καρδιά του, όπως και των άλλων παιδιών, είχε σταματήσει. Έξι ακόμα παιδιά, παγωμένα από το κρύο, έπλεαν στα νερά.

Η επιβίωση

Τρία από τα παιδιά κατάφεραν να βγουν στην ακτή, παρόλο που υπέφεραν από υποθερμία και κράμπες, και κατευθύνθηκαν προς το δάσος της περιοχής, όπου και χάθηκαν.

Ένα από αυτά κατάφερε να φτάσει στον κοντινότερο οικισμό με τα πόδια και ειδοποίησε τις Αρχές.

Άμεσα, έφτασαν στο σημείο σωστικά συνεργεία, όμως τα πράγματα ήταν δύσκολα για τα παιδιά. Η θερμοκρασία τους είχε πέσει κατακόρυφα και φαίνονταν όλοι νεκροί.

Ωστόσο, η υποθερμία τους ήταν αυτή που τους έσωσε, σύμφωνα με τους γιατρούς. Σε τέτοιες καταστάσεις ακραίας υποθερμίας, ο μεταβολισμός των οργανισμών των παιδιών επιβραδύνθηκε, τα κύτταρά τους δεν χρειάζονταν τόσο οξυγόνο όσο συνήθως κι έτσι οι εγκέφαλοί τους δεν υπέστησαν την συνήθη βλάβη, που προκαλείται όταν σταματά η λειτουργία της καρδιάς.

«Τα παιδιά ήταν κλινικά νεκρά, αλλά επειδή η θερμοκρασία τους είχε πέσει τόσο πολύ ξέραμε ότι ίσως μπορούσαμε να τα επαναφέρουμε στη ζωή. Ότι είχαμε μια πιθανότητα. Πρέπει να είναι κανείς ζεστός για να πεθάνει», αποκάλυψε ένας από τους γιατρούς. 

Έτσι, ξεκίνησαν να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του αίματος των παιδιών κατά έναν βαθμό Κελσίου ανά δεκάλεπτο. Έξι ώρες μετά το δυστύχημα, οι καρδιές και των επτά μαθητών άρχισαν να ξαναχτυπούν.

Οκτώ χρόνια μετά την τραγωδία, κάποιοι από τους επιζώντες δεν έχουν ακόμη συνέλθει πλήρως, σωματικά και ψυχικά. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top