Καύσωνας στην Ευρώπη: Λιώνουν οι δρόμοι, λυγίζουν οι σιδηροδρομικές γραμμές

Έκλεισαν τα σχολεία στο Παρίσι - Θάνατοι από τις υψηλές θερμοκρασίες

Με ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα για μήνα Ιούνιο έρχεται αντιμέτωπη η Ευρώπη. Οι θερμοκρασίες σε πολλές πόλεις σημειώνουν ρεκόρ, ξεπερνώντας και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του.

Γαλλία: Τρεις νεκροί από τον καύσωνα - Συναγερμός στις Αρχές

Οι εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες  στο Βέλγιο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να αποφεύγουν έντονες δραστηριότητες το μεσημέρι και το απόγευμα, να πίνουν άφθονο νερό και να μένουν στη σκιά. Μπροστά σε αυτή την «κόλαση» ζέστης οι κυβερνήσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων.

Λιθουανία/ φώτο AP

Στη Γαλλία οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί να βιώσουν θερμοκρασίες που υπερβαίνουν αυτές του ιστορικού και θανατηφόρου καύσωνα του 2003. Τότε ο υδράργυρος είχε αγγίξει τους 44,1 βαθμούς Κελσίου και είχε προκαλέσει τον θάνατο πολλών ηλικιωμένων.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, αναβλήθηκαν οι εθνικές εξετάσεις για την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Παιδείας.
Χθες Τετάρτη, το κύμα καύσωνα έπληξε κυρίως τη Γαλλία, με τρεις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.
Σήμερα αναμένεται να επεκταθεί στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, ενώ στην Ισπανία δεν αποκλείεται να υπάρξουν θερμοκρασίες ακόμη και στους 45 βαθμούς Κελσίου!

Γερμανία/ φώτο ΑP

Όριο ταχύτητας γιατί αλλοιώνεται το οδόστρωμα από τη ζέστη!

Στη Γερμανία την Τετάρτη σημειώθηκαν θερμοκρασίες 38,6 βαθμών Κελσίου κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σπάζοντας κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο. Το περίεργο είναι δε, ότι  οι αρχές επέβαλαν όριο 120χλμ./ώρα σε αυτοκινητοδρόμο καθώς παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις στο οδόστρωμα λόγω της ζέστης ενώ κοντά στο Ροστόκ οι σιδηροδρομικές γραμμές λύγισαν!

Ουγγαρία/ φώτο AP

Μιλάνο: 10.000 μπουκάλια νερού σε άστεγους

Στο Μιλάνο αποφάσισαν να μοιράσουν 10.000 μπουκάλια νερού σε άστεγους και ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια ενώ στην Ισπανία αναμένεται να υπάρξει ρεκόρ θερμοκρασίας 33 από τις 50 επαρχίες, με τα θερμόμετρα να φτάνουν έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Γαλλία/ φώτο AP

Αρκετοί άνθρωποι πέθαναν από τις υψηλές θερμοκρασίες

Εντωμεταξύ οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει και αρκετούς θανάτους ανθρώπων που προσπάθησαν να βρουν μια ανάσα δροσιάς στη θάλασσα. Εκτός από τους τρεις ανθρώπους που έχασαν μέσα σε λίγες ώρες τη ζωή τους στη Γαλλία, στην Πολωνία το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο 90 άνθρωποι πέθαναν προσπαθώντας να δροσιστούν σε λίμνες ή ποτάμια, ενώ στη Λιθουανία 27 άνθρωποι απεβίωσαν με παρόμοιο τρόπο καθώς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top