Ο ΟΗΕ «δείχνει» τη Σαουδική Αραβία πίσω από την άγρια δολοφονία του Κασόγκι

Ζητά με έκθεσή του να καθίσει στο σκαμνί και ο Πρίγκιπας διάδοχος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου αλλά η σορός του δε βρέθηκε ποτέ.

Από την αρχή η Σαουδική Αραβία και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχαν μπει στο κάδρο των υπόπτων, με τη διεθνή κοινότητα να υποψιάζεται την ενοχή τους, κάτι που ο μπιν Σαλμάν αρνούταν κατηγορηματικά.

Οχτώ μήνες μετά την άγρια δολοφονία του αυτοεξόριστου Σαουδάραβα, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση για τη δολοφονία Κασόγκι, η οποία «καίει» τη Σαουδική Αραβία.

Η τελική της έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. 

Υπόθεση Κασόγκι: Αποζημιώνουν τα παιδιά του με σπίτια και πολλά εκατομμύρια

Κασόγκι: Στις ΗΠΑ για ειδικές αποστολές είχαν εκπαιδευτεί οι δολοφόνοι του

Αριστερά ο πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον πατέρα του και βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Φωτογραφία: Associated Press

Η Ανιές Καλαμάρ που ηγήθηκε των ερευνών για την υπόθεση Κασόγκι, είχε δηλώσει μετά την επίσκεψή της στην Τουρκία ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι «σχεδίασαν και διέπραξαν» τη στυγνή δολοφονία και «υπονόμευσαν σοβαρά» τις έρευνες για το έγκλημα που διαπράχθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. 

Το πόρισμά της αναμένεται να περιλαμβάνει συστάσεις απόδοσης ποινικών ευθυνών σε κράτη και άτομα από κοινού. 

Πριν μήνες είχε καταδικάσει την έλλειψη διαφάνειας στις κεκλεισμένων των θυρών δίκες των σαουδαραβικών αρχών εναντίον των 11 υπόπτων για τη δολοφονία Κασόγκι, τονίζοντας ότι αυτές δεν πληρούν τα βασικά νομικά πρότυπα, ζητώντας να διεξαχθούν ανοικτές δίκες υπό διεθνή εποπτεία. Η Καλαμάρ αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεσή της στις 26 Ιουνίου ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ανάμεσα στα 47 κράτη - μέλη του Συμβουλίου, μέλος είναι και η Σαουδική Αραβία.

Υπόθεση Κασόγκι: «Ο πρίγκιπας ήθελε να τον τελειώσει με μία σφαίρα»

«Βγάλτε αυτή τη σακούλα από το κεφάλι μου!»-Τα τελευταία λόγια του Κασόγκι

Δολοφονία Κασόγκι:Θανατική ποινή πρότεινε ο εισαγγελέας για τους εκτελεστές

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να φροντίσει για την διεξαγωγή διεθνούς ποινικής έρευνας για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι, καθώς υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την έναρξη έρευνας επί της ευθύνης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, ανάμεσά τους και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου, ανακοίνωσε σήμερα εισηγήτρια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. 

Αφού ερεύνησε επί έξι μήνες την υπόθεση της δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ ανακοινώνει στην έκθεσή της ότι «διαπίστωσε πως υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που δικαιολογούν την διεξαγωγή μίας επιπλέον έρευνας για την ατομική ευθύνη υψηλόβαθμων σαουδαράβων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top