Τζούλιαν Ασάνζ: 17 νέες κατηγορίες σε βάρος του

Κινδυνεύει με συνολική ποινή φυλάκισης 170 ετών

Ασάνζ

Ακόμη... 17 κατηγορίες απήγγειλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται η παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας. 

Αίτημα να τεθεί υπό κράτηση ο Ασάνζ για την υπόθεση βιασμού

Ο Αυστραλός δημοσιογράφος που συνελήφθη πριν λίγες εβδομάδες στο Λονδίνο φέρεται να δημοσίευσε το 2010 ένα «μικρό υποσύνολο» εγγράφων, στο οποίο αναγράφονταν ονόματα μεμονωμένων ατόμων που συνεργάζονταν με την αμερικανική κυβέρνηση.

Πρόκειται για διάφορα άτομα από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, η ταυτότητα των οποίων αποκαλύφθηκε, στο πλαίσιο της διαρροής της πληροφοριοδότη, Τσέλσι Μάνινγκ, μέσω του WikiLeaks.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, αυτό «έβαλε σε σοβαρό κίνδυνο αθώους ανθρώπους απλώς επειδή παρείχαν πληροφορίες στις ΗΠΑ».

Όπως αναφέρει η Washington Post, ο Ασάνζ με τις νέες κατηγορίες κινδυνεύει με συνολική ποινή φυλάκισης 170 ετών!

Ο βοηθός του γενικού εισαγγελέα του τμήματος Εθνικής Ασφαλείας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Τζον Ντίμερς δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Ασάνζ "δεν είναι δημοσιογράφος" αλλά κάποιος που ασχολείται με "διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων". Υποστήριξε, επίσης, ότι "επανειλημμένως ενθάρρυνε πηγές με πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα να τα υποκλέψουν".

Τι έχει συμβεί με τον Ασάνζ

Ο 47χρονος ιδρυτής του Wikileaks, συνελήφθη στις 11 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όταν το Κίτο Κίτο απέσυρε το άσυλο που του είχε χορηγήσει.

Θα πρέπει τώρα να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους επειδή παραβίασε τους όρους της υπό επιτήρηση απελευθέρωσής του καταφεύγοντας στην πρεσβεία το 2012, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για δύο υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων, η μία από τις οποίες έχει παραγραφεί.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks αντιμετωπίζει επίσης αίτημα έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη δημοσιοποίηση στον ιστότοπό του πολλών απόρρητων εγγράφων.

Σύμφωνα με την Πέρσον, «στην περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και το αίτημα έκδοσης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι βρετανικές αρχές θα αποφασίσουν στη βάση της αρχής της προτεραιότητας. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι αδύνατο να προβλεφθεί».

Τα WikiLeaks δημοσιοποίησαν στα τέλη Ιουλίου 2010 περίπου 70.000 απόρρητα έγγραφα για τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, 400.000 αναφορές σχετικές με την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και, έναν μήνα αργότερα, το περιεχόμενο περίπου 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top