Ασάνζ: «Έκανε την πρεσβεία κέντρο κατασκοπείας»

Οι λόγοι που ο Ισημερινός του έδειξε την πόρτα της πρεσβείας στο Λονδίνο

Πολλά ακούστηκαν για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ και την άρση του πολιτικού ασύλου που του είχε χορηγήσει η κυβέρνηση του Ισημερινού. Την Κυριακή όμως, ο πρόεδρος της χώρας θέλησε να ρίξει φως στα πραγματικά αίτια της απόφασής του να τον διώξει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. 

Σύμφωνα λοιπόν με τον Λενίν Μορένο, ο Ασάνζ αποπειράθηκε να δημιουργήσει ένα «κέντρο κατασκοπείας» μέσα στην πρεσβεία. 

Ο Μορένο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2017, σε συνέντευξή του στον Guardian εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας του πρόσφερε στον Ασάνζ εξοπλισμό και τη δυνατότητα, όσο βρισκόταν στην πρεσβεία, να επεμβαίνει σε υποθέσεις τρίτων κρατών. 

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο - φωτογραφία: APImages

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το σπίτι μας, ένα σπίτι με ανοιχτές πόρτες, να μετατραπεί σε κέντρο κατασκοπείας», ανέφερε ο Μορένο, επιμένοντας ότι «η δραστηριότητα» του Ασάνζ “παραβίαζε τους όρους του ασύλου” που του είχε προσφερθεί και διαβεβαιώνοντας πως η απόφαση που πήρε να ανακαλέσει το πολιτικό άσυλο «δεν ήταν αυθαίρετη», απεναντίας «βασίστηκε στο διεθνές δίκαιο».

Επίσης, ο πρόεδρος του Ισημερινού επιβεβαίωσε και τις φήμες για την ανάρμοστη συμπεριφορά που επιδείκνυε ο ιδρυτής του WikiLeaks προς τους υπαλλήλους της πρεσβείας, χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως κατακριτέα και σκανδαλώδη».

Και αυτό γιατί αρκετές φορές είχε λερώσει τους τοίχους της πρεσβείας με περιττώματα, άφηνε παντού άπλυτα πιάτα, υπολείμματα φαγητού και μια βρώμικη κουζίνα, ενώ πετούσε τα λερωμένα του εσώρουχα δεξιά και αριστερά και έπρεπε κάθε φορά οι υπάλληλοι της πρεσβείας να του υπενθυμίζουν να τραβάει το καζανάκι στην τουαλέτα. 

Ο Ασάνζ αγνοούσε επιδεικτικά τις συστάσεις που του γίνονταν κι έτσι όταν έγινε η βίαιη απομάκρυνσή του από την πρεσβεία, έγινε δεκτή με ανακούφιση από το προσωπικό και τον ίδιο τον πρέσβη. 

Ερωτηθείσα από το Sky News μια από τις δικηγόρους του Ασάνζ, απέρριψε τις κατηγορίες του προέδρου του Ισημερινού, ενώ διαβεβαίωσε πως ο πελάτης της είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις σουηδικές αρχές, εάν ζητήσουν την έκδοσή του. 

Προς το παρόν, ο ιδρυτής των WikiLeaks παραμένει υπό κράτηση, μετά από τη σύλληψή του την Πέμπτη, μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου είχε καταφύγει πριν από επτά χρόνια, για να αποφύγει το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του με τις κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη Σουηδία. 

Ο ίδιος ο Ασάνζ, αρνείται τις κατηγορίες. Η μήνυση για σεξουαλική επίθεση μπήκε στο αρχείο μετά από την παραγραφή του αδικήματος το 2015 και κατόπιν η Σουηδία έβαλε στο αρχείο τη δίωξη και για τη δεύτερη υπόθεση τον Μάιο του 2017, καθώς οι αρχές δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε έρευνα. 

Τώρα όμως με τη σύλληψή του, ανοίγει και πάλι η υπόθεση. 

Σε βάρος του εκκρεμεί επίσης και αίτημα έκδοσής του από τις αρχές των ΗΠΑ, που τον κατηγορούν ότι βοήθησε πρώην αναλύτρια της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών να βρει τον κωδικό χρήση και να αποκτήσει πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα αρχεία. Το αίτημα έκδοση θα εξεταστεί τη 2α Μαΐου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top