Λιβύη: Αναστολή των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Τρίπολης

Συνεχίζεται η αιματηρή έφοδος των δυνάμεων του Χάφταρ

Το μοναδικό αεροδρόμιο της Τρίπολης που βρισκόταν σε λειτουργία έγινε στόχος τη Δευτέρα αεροπορικού βομβαρδισμού από τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, καθώς συνεχίζεται η αιματηρή έφοδός τους στην πρωτεύουσα της Λιβύης. 

Στα πρόθυρα νέου πολέμου η Λιβύη

Την επίθεση καταδίκασε έντονα ο ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του οποίου, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε νέα έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και τα αντιμαχόμενα μέρη να ξαναρχίσουν διάλογο για να βρεθεί πολιτική λύση.

Από την Πέμπτη, όταν ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης διέταξε τον αυτοανακηρυγμένο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του να προελάσει στην Τρίπολη, μαίνονται μάχες με δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. 

Στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι, ενώ οι μάχες εκτόπισαν πάνω από 3.400 πολίτες. 

Ο ΛΕΣ ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα, σε ανατολικό προάστιο της Τρίπολης, που είχε αποτέλεσμα να ανασταλούν αμέσως όλες οι πτήσεις και να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις του, παρότι η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα.

3.400 εκτοπισμένοι Λίβυοι εξαιτίας των εχθροπραξιών

Στους 3.400 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες, που μαίνονται κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς, δεν υπάρχουν «θετικά νέα για να ανακοινώσει» μετά τις συνεχείς εκκλήσεις του ΟΗΕ προς τις μαχόμενες πλευρές προκειμένου να εφαρμόσουν μια προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι ένας άγνωστος αριθμός αμάχων έχει εγκλωβιστεί σε κατοικημένες περιοχές, εξαιτίας των συγκρούσεων.

Οι ανθρωπιστικοί εταίροι του ΟΗΕ έχουν αποθηκεύσει βοήθεια σε διάφορες περιοχές στα περίχωρα της Τρίπολης, μεταξύ αυτών τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, ωστόσο η κλιμάκωση της βίας εμποδίζει τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών να φθάσουν στον άμαχο πληθυσμό που έχει ανάγκη από βοήθεια.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος εδώ και οκτώ χρόνια, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Επικρατεί μία οικονομία «πολέμου», όπως αναφέρει το Al Jazeera, που έχει ενδυναμώσει διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες μάχονται για να αποκτήσουν την εξουσία και τελικά τον έλεγχο επί των κοιτασμάτων πετρελαίου που διαθέτει η χώρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top