Το τελευταίο κεφάλαιο του «διαζυγίου»: Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για Brexit

Ανοικτή επιστολή σε Βρετανούς από Μέι – Τι κέρδισε η Ελλάδα

Σημαίες ΕΕ και Βρετανίας

Στραμμένα στις Βρυξέλλες είναι όλα τα ευρωπαϊκά (και όχι μόνο) βλέμματα, καθώς θα συζητηθεί αναλυτικά σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφή το σχέδιο συμφωνίας του «διαζυγίου» Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ, αλλά και το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών.

Η κρίσιμη Σύνοδος θα εξετάσει δύο κείμενα, στα οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτικές ομάδες Λονδίνου και Βρυξελλών:

-    Το ένα είναι μια πολιτική δήλωση, η οποία αναφέρει ποιά θα είναι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά το Brexit σε μία σειρά από τομείς, όπως εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια.

-    Το δεύτερο είναι νομικά δεσμευτικό σύμφωνο απόσυρσης από την Ε.Ε., που περιλαμβάνει τους όρους του Brexit και αφορά τομείς όπως τα δικαιώματα των πολιτών ένθεν και ένθεν, τα έξοδα που πρέπει να καταβάλλουν οι Βρετανοί στην ΕΕ αλλά και το θέμα των συνόρων Ιρλανδίας – Βορείου Ιρλανδίας.

Όσον αφορά το θέμα του Γιβραλτάρ, η ΕΕ θα διακηρύξει ότι οι οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Ισπανία.

«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο αποκάλυψε το Reuters.

Ανοικτή επιστολή σε Βρετανούς από Μέι

Δραματική έκκληση να στηρίζουν τη συμφωνία απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στους συμπατριώτες της.

Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξαγάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit .

«Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής είτε υπέρ της αποχώρησης», είπε.

Τι κέρδισε η Ελλάδα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top