Σχίσμα: Η Ρωσική Εκκλησία κόβει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στα άκρα η κόντρα της Ρωσίας με το Φανάρι

Η Ουκρανική εκκλησία, μετά τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι πλέον αυτοκέφαλη. Όμως οι αντιδράσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ιερό πόλεμο Μόσχας - Φαναρίου είναι περιορισμένες. 

Με το ρωσικό μοναχισμό να μετρά πάνω από 1000 χρόνια παρουσίας  στην Αθωνική πολιτεία, το Άγιον Όρος είναι το ησυχαστήριο, ο  τόπος μυστικών συναντήσεων, ακόμα και  - σύμφωνα με πληροφορίες - το ...θησαυροφυλάκιο του Βλαντιμίρ Πούτιν και των Ρώσων ολιγαρχών.  Αυτός είναι  ο λόγος που  ο  Πρόεδρος της Ρωσίας αποφεύγει να συγκρουστεί στα ίσια με τον Βαρθολομαίο 

«Στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων η μοναδική σταθερή χρηματοδότες και αυτοί που στάθηκαν στο Αγιο Ορος ήταν η Ρωσία. Η οποία Ρωσία βέβαια δεν τα έκανε αυτά μόνο γιατί είναι Ορδόδοξη χώρα. Το έκανε και για τον απλούστατο λόγο ότι επάνω στο Άγιο Όρος εδράζει το όνειρό του για τη δημιουργία πολιτικού πλέον, αλλά ορθόδοξου άξονα», εξηγεί ο Τάσος Γκουριώτης, διευθυντής  pronews.gr.

Ο Τσάρος φοβάται πως χάνοντας την εύνοια του Οικουμενικού Πατριάρχη, χάνει αυτόματα και την πρόσβαση στα προνόμια,  που του προσφέρει η "Ακρόπολη" του Ορθόδοξου μοναχισμού.

Η απόφαση του Οικουμενικού πατριαρχείου για εκχώριση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική εκκλησία, πυροδότησε πάλι τον ιερό πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη. 

Ανοίγει ο δρόμος για αυτοκεφαλία της Εκκλησίας των Σκοπίων 

Μετά την Ουκρανία, σειρά παίρνει και η Εκκλησία των Σκοπίων, για το αυτοκέφαλο. Μάλιστα ο μητροπολίτης Πρεσπών και Πελαγονίας, Πέταρ δήλωσε πως ήδη ξεκίνησαν  κάποιες ανεπίσημες επαφές μεταξύ της λεγόμενης  «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- Αρχιεπισκοπής Οχρίδας» και της Κωνσταντινούπολης. 

Στη σκακιέρα της εκκλησιαστικής διπλωματίας,  η Ουκρανία με τις εντυπωσιακές λειτουργίες και τα αυτοκρατορικά άμφια των ιερωμένων της, και η Ρωσία παίζουν ως αντίπαλα πιόνια, διεκδικώντας διαφορετική θέση στο χάρτη της Ορθοδοξίας.  

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top