Μαγνητική καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη στις 23 Ιουλίου

Τι εξηγεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο για το φαινόμενο

Μαγνητική καταιγίδα θα "χτυπήσει" τη Γη στις 23 Ιουλίου

Από μαγνητική καταιγίδα κατηγορίας πρώτου επιπέδου G1 αναμένεται να «χτυπηθεί» η Γη στις 23 Ιουλίου.

Αυτό αναφέρει με πρόβλεψή του το εργαστήριο του Ινστιτούτου Ηλιακής Αστρονομίας Ακτίνων Χ Λέμπεντεφ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ;

Οι μαγνητικές καταιγίδες, που ταξινομούνται ως συμβάντα επιπέδου G1 σε κλίμακα πέντε σημείων, μπορούν να οδηγήσουν σε αδύναμες διακυμάνσεις των ενεργειακών συστημάτων.

Η αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου με τη γήινη μαγνητόσφαιρα οδηγεί σε διαταραχές του γεωμαγνητικού πεδίου με αποτέλεσμα τη μεταφορά και συσσώρευση ενέργειας στη μαγνητόσφαιρα. 

Η συσσώρευση ενέργειας καταναλώνεται με την επιτάχυνση φορτισμένων σωματιδίων, τα οποία είτε ξεφεύγουν προς το διάστημα, είτε γυροφέρνουν τη Γη ώσπου να εισχωρήσουν στην ιονόσφαιρα και την ατμόσφαιρά της. Η μαγνητική καταιγίδα προκαλεί ακανόνιστη διατάραξη στην ατμόσφαιρα της Γης για κάποιες ώρες ή και ημέρες.

TI ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Επηρεάζει αρνητικά τις ραδιοφωνικές εκπομπές, το GPS, τα πλοία, τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια, τα ραντάρ, διηπειρωτικές ραδιοφωνικές εκπομπές κλπ. Ταυτόχρονα αυξάνεται και η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης με επίσης αρνητικά αποτελέσματα στην κίνηση των δορυφόρων.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΠΕΡΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Με επίσημη ανακοίνωσή του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο χαρακτηρίζει ως «επιστημονικά ανέφικτες, τέτοιου είδους μακροχρόνιες προβλέψεις», οι οποίες είναι και εξαιρετικά επικίνδυνες καθώς «αποσκοπούν στο να δημιουργούν πανικό». 

«Δυνατές είναι πιθανοτικές κυρίως προβλέψεις, βασιζόμενες σε ανάλυση πραγματικών σε χρόνο παρατηρήσεων και έχουν ορίζοντα μερικών ωρών μόνο (με μέγιστο παράθυρο πρόγνωσης τις 24 περίπου ώρες)», εξηγεί στην σχετική του ανακοίνωση το Αστεροσκοπείο, ενώ συμπληρώνει πως: «Τέτοιες προγνώσεις παρέχονται σε καθημερινή βάση από ερευνητικές ομάδες του ΕΑΑ, που έχουν αναπτύξει σχετικές υπηρεσίες στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) αλλά και από άλλους διεθνείς οργανισμούς».

Τέλος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο τονίζει ότι «ένα "βίαιο" γεγονός στον Ήλιο, όπως μια ισχυρή έκλαμψη στην επιφάνεια του συχνά συνοδευόμενη από εκτινάξεις μάζας και ενεργητικών σωματιδίων, δεν συνεπάγεται αυτομάτως και μια μαγνητική καταιγίδα στη Γη, ιδιαίτερα αν ο πλανήτης μας δεν βρίσκεται κοντά στην διεύθυνση διάδοσης τους». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top