Φαντασμαγορικοί εορτασμοί σε όλο τον κόσμο για το νέο Σεληνιακό Έτος

Η χρονιά του Σκύλου φέτος στο κινέζικο ημερολόγιο

Θα έχετε σίγουρα ακούσει για την κινέζικη πρωτοχρονιά, η οποία δεν έχει σταθερή ημερομηνία κάθε χρόνο αλλά γιορτάζεται με φαντασμαγορικά events σε πολλές πόλεις του κόσμου.

(Κίνα)

Πρόκειται λοιπόν για τη μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα αλλά και την κινέζικη διασπορά. Βάσει του κινέζικου ημερολογίου, το νέο Σεληνιακό έτος για το 2018 ξεκινά στις 16 Φεβρουαρίου, συμπίπτει με τη Χρονιά του Σκύλου ή το έτος 4716 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).  

Το κινέζικο ημερολόγιο είναι σεληνιακό και η Πρωτοχρονιά τους ξεκινά σε κάθε δεύτερη νέα σελήνη μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

(Φιλιππίνες)

Tι λέει ο μύθος

Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα καθενός από τα ζώα.

(Ταϋλάνδη)

Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου. Για παράδειγμα, όσοι γεννηθούν στο Έτος του Σκύλου θα είναι στην ζωή τους έντιμοι, φιλικοί, πιστοί, ευθείς και με έντονη την αίσθηση της υπευθυνότητας.

(Μαλαισία)

Οι επόμενοι εορτασμοί

2019: 5 Φεβρουαρίου (Έτος του Γουρουνιού)

2020: 25 Ιανουαρίου (Έτος του Ποντικού)

2021: 12 Φεβρουαρίου (Έτος του Βοδιού)

2022: 1 Φεβρουαρίου (Έτος της Τίγρης)

2023: 22 Ιανουαρίου (Έτος του Κουνελιού)

2024: 10 Φεβρουαρίου (Έτος του Δράκου)

2025: 29 Ιανουαρίου (Έτος του Φιδιού)

2026: 17 Φεβρουαρίου (Έτος του Τράγου)

(Ινδονησία)

Πώς γιορτάζεται η Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Είναι μια οικογενειακή γιορτή και χαρακτηρίζεται από εκατομμύρια μετακινήσεις των Κινέζων καθώς ταξιδεύουν για να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Διαρκεί 15 ημέρες και λήγει με τη Γιορτή των Φαναριών (2 Μαρτίου το 2018). Μόνο οι τρεις πρώτες ημέρες είναι αργία για τους Κινέζους.

Τα πυροτεχνήματα δεν λείπουν κατά τον εορτασμό του νέου Σεληνιακού έτους, καθώς ο θόρυβος που προκαλούν πιστεύεται ότι διώχνει τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα.

Το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, στην ενδυμασία, στη διακόσμηση και τα δώρα. Συμβολίζει τη φωτιά, που πιστεύεται ότι διώχνει την κακή τύχη. Το κέικ είναι προσφιλές δώρο, που συμβολίζει την πρόοδο.

Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει πιάτα με βάση το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ το πιο δημοφιλές φρούτο είναι το μανταρίνι.

(Ταϋλάνδη)

Πού γιορτάζεται η Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Φέτος, είδαμε φαντασμαγορικά σόου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, στο Ταπέι της Ταϊβάν, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στο Χονγκ Κονγκ, στη Μαλαισία, στην Ταϋλάνδη, τις Φιλιπίννες και την Ιαπωνία.

(Χονγκ Κονγκ)

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top