Παραβάσεις του κράτους δικαίου στην Πολωνία- Αντιδρά η Koμισιόν με κυρώσεις

Ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 7

Παραβάσεις του κράτους δικαίου στην Πολωνία- Αντιδρά η Ko

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να αποφασίσει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ εναντίoν της Πολωνίας, αν η κυβέρνηση της χώρας δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου για την διόρθωση των αντισυνταγματικών παρεμβάσεων που επιχειρεί στον τομέα της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμμερμανς, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, πως έχει την ομόφωνη στήριξη του Κολεγίου των Επιτρόπων και της μεγάλης πλειοψηφίας των Κρατών Μελών της ΕΕ για να ξεκινήσει, αν το κρίνει απαραίτητο, τη διαδικασία του άρθρου 7 της ΣΛΕΕ, το οποίο προβλέπει κυρώσεις εναντίων κράτους μέλους της ΕΕ για παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Για να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις του άρθρου 7, απαιτείται ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι αυτή η πλειοψηφία υπάρχει ήδη, ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Εσθονική Προεδρία για να εγγραφεί το συγκεκριμένο σημείο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Προς το παρόν, το Κολέγιο των Επιτρόπων θα αποφασίσει την επόμενη Τετάρτη την έναρξη μιας νέας διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για τις αντισυνταγματικές (σύμφωνα με το ίδιο το πολωνικό σύνταγμα) επεμβάσεις στην Δικαιοσύνη.

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς ξεκαθάρισε ότι η κίνηση αυτή της Κομισιόν δεν θα οδηγήσει στην έξοδο της Πολωνίας από την ΕΕ, καθώς ο πολωνικός λαός «δεν θα στηρίξει ποτέ καμία κυβέρνηση που θα τον βγάλει από την ΕΕ», όπως είπε. «Ο πολωνικός λαός είναι για πρώτη φορά κυρίαρχος της μοίρας του», είπε ο Τίμμερμανς «και αυτό οφείλεται στην ΕΕ».

«Πριν χρόνια, η Πολωνία ήταν μια ακόμα Ουκρανία - επί κουμμουνισμού», ανέφερε. «Δείτε που είναι σήμερα. Αυτό οφείλεται στο κράτος δικαίου που έφερε η ΕΕ, στο γεγονός ότι ανεξάρτητα δικαστήρια μπορούσαν να κυνηγήσουν την διαφθορά».

Ο Τίμμερμανς ενημέρωσε σήμερα το Κολέγιο για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την πολωνική δικαιοσύνη και τον διάλογο για το κράτος δικαίου, που διεξάγεται μεταξύ της Επιτροπής και της Πολωνίας από τις 13 Ιανουαρίου 2016.

Η Κομισιόν έχει σοβαρές ανησυχίες.

Περίπου τέσσερις νομοθετικές πράξεις προτάθηκαν πρόσφατα στην Πολωνία:

- ο νόμος για το Εθνικό Συμβούλιο Δικαστικών Θεμάτων,
- ο νόμος για την εθνική σχολική σχολή δικαστών,
- ο νόμος για την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων και
ο νόμος για το Ανώτατο Δικαστήριο

(τρεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν από το πολωνικό κοινοβούλιο, ένας από τους οποίους τέθηκε σε ισχύ, δύο εκ των οποίων εξακολουθούν να υπόκεινται στην υπογραφή του Προέδρου και ένας εκ των οποίων συζητείται στο Κοινοβούλιο).

Εάν εφαρμοστούν στην τρέχουσα μορφή τους, αυτοί οι νόμοι θα έχουν πολύ σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και θα αυξήσουν τη συστημική απειλή κατά του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Το Κολέγιο πραγματοποίησε μια πρώτη σε βάθος συζήτηση σχετικά με αυτές τις νέες εξελίξεις, εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες του και εξέτασε τις νομικές και πολιτικές επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Κομισόν να δράσει ως προς αυτές τις ανησυχίες, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών.

Το Κολέγιο συμφώνησε να επανέλθει σε αυτό το θέμα κατά τη συνεδρίασή του την επόμενη εβδομάδα, βάσει μιας ολοκληρωμένης νομικής ανάλυσης και τυχόν παρατηρήσεων που ενδέχεται να υποβάλουν οι πολωνικές αρχές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και οι ευρωπαϊκοί ή διεθνείς οργανισμοί.

Η Κομισιόν, τέλος, παροτρύνει τις πολωνικές αρχές να θέσουν σε ισχύ τις νέες νομοθεσίες και να αναλάβουν εκ νέου τον συνεχιζόμενο διάλογο για το κράτος δικαίου, με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο Τίμμερμανς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ανησυχίες που διατυπώθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φρανς Τίμμερμαν εξαπέλυσε μύδρους και κατά όσων επιχείρησαν να εκφοβίσουν μια Πολωνή δημοσιογράφο την περασμένη εβδομάδα, λόγω μιας ερώτησης που έκανε στην Κομισιόν. Ο Τίμμερμανς δήλωσε ότι χωρίς τον Τύπο δεν υπάρχει Δημοκρατία και πως κανένας δημοσιογράφος στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν δεν πρέπει να φοβάται να ρωτήσει το οτιδήποτε, εξ αιτίας απειλών που μπορεί να έχει από παράγοντες του κράτους καταγωγής του.

 

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top