Εγκλωβισμένη στον πύργο Γκρένφελ μεταδίδει μέσω Facebook, ενώ η φωτιά καίει έξω από το διαμέρισμά της!

Η επένδυση του κτιρίου ήταν πολύ εύφλεκτη

Σε απόγνωση βρίσκονται οι άνθρωποι των ενοίκων του πύργου Γκρένφελ στο Λονδίνο. Έχουν περάσει 24 ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς και δεκάδες εξακολουθούν να αγνοούνται. Δυστυχώς, οι αρχές σβήνουν τις ελπίδες για επιζώντες. Πιστεύεται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 100. Την ίδια ώρα, τα ντοκουμέντα φρίκης μέσα από το πύργο της κολάσεως  συγκλονίζουν.

Είναι  οι πρώτες εικόνες, οι πρώτες εφιαλτικές στιγμές μέσα από το πύργο της κολάσεως, όταν η Ράνια  Ίμπραμ, παγιδευμένη μαζί με τα παιδιά της στον 23ο όροφο του πύργου, μεταδίδει live στο facebook, με την ελπίδα κάποιος να ειδοποιήσει τις αρχές. Το ρεύμα έχει κοπεί στο διαμέρισμά της και μία γυναίκα την συμβουλεύει να μην ανοίξει την πόρτα.

Κάποια στιγμή, στο βίντεο ντοκουμέντο, ακούγεται τρομαγμένη να προσεύχεται για τη ζωή της. Ακούει φωνές από το διάδρομο. Αφήνει στην άκρη το φόβο, ανοίγει την  πόρτα και καλεί τον κόσμο να μπει στο σπίτι της.

Στο τέλος του βίντεο, ακούγεται να φωνάζει από το μπαλκόνι της. Οι γείτονές της, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή των πυροσβεστών, ανοιγόκλειναν τα φώτα.

Πώς ένα κτίριο το οποίο ανακαινίστηκε μόλις πέρυσι έγινε παγίδα θανάτου για δεκάδες ζωές; Φονικές παραλείψεις είναι η απάντηση. Η επένδυση του κτιρίου ήταν πολύ εύφλεκτη, γι’ αυτό και έπιασε φωτιά σαν σπιρτόξυλο .Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι ένα πάνελ από αλουμίνιο που έχει έναν «πυρήνα» πλαστικού με μια επικάλυψη αλουμινίου. Μια φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτιρίων.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε υποβάλει μία καταδικαστική έκθεση έπειτα από έρευνα σε εκατοντάδες πύργους διαμερισμάτων τα οποία ελέγχθηκαν τη δεκαετία του 1990. Μία έκθεση που μπήκε στο συρτάρι...

«O πύργος υπήρχε δεκαετίες αλλά ανακαινίστηκε μόλις πέρυσι. Ένας κλασσικός όροφος έχει 4 διαμερίσματα με 2 κρεβατοκάμαρες και 2 διαμερίσματα, με ένα δωμάτιο με μία σκάλα και δύο ασανσέρ. Ένα νέο σύστημα εξαερισμού τοποθετήθηκε στην είσοδο  με ανιχνευτή σήματος σε κάθε όροφο συνδεδεμένο σε ένα κεντρικό σύστημα. Αυτό το σύστημα εξαερισμού σχεδιάστηκε για να προστατέψει το κλιμακοστάσιο από καπνό σε περίπτωση φωτιάς σε διαμέρισμα. Η κύρια έξοδος κινδύνου σε περίπτωση φωτιάς ήταν στο ισόγειο» μεταδίδει το SkyNews.

Η Τερέζα Μέι πήγε στον «πύργο της κολάσεως», αλλά δεν είδε τους ενοίκους

Μέσα στα ουρλιαχτά του πόνου, οι Βρετανοί εξέφρασαν την οργή τους στα social media για την απόφαση της Μέι να επισκεφτεί το σημείο της τραγωδίας, αλλά να μην συναντηθεί με τους πληγέντες ενοίκους του πύργου. Δεν άφησε ούτε τους δημοσιογράφους να την πλησιάσουν. Αντίθετα, η Αντέλ ήταν στο πλευρό των ανθρώπων από τα πρώτα λεπτά.  Έκλαιγε και παρηγορούσε τις οικογένειες των θυμάτων. Το παράδειγμά της ακολούθησε και η Ρίτα Όρα, η οποία κουβάλησε με τα ίδια της τα χέρια κουβέρτες και ρούχα για τους πληγέντες. 

Τραγικό το παιχνίδι της μοίρας για ένα Σύρο πρόσφυγα, που θα δείτε στο βίντεο. Ο  Mohammad εγκατέλειψε την  εμπόλεμη πατρίδα του για ένα καλύτερο αύριο στο Λονδίνο και κάηκε ζωντανός στο  κτίριο Γκρένφελ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top