Τραγωδία στο Ηράκλειο: Κοριτσάκι 18 μηνών πνίγηκε με σουβλάκι

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά δεν κατάφεραν να τη σώσουν

Ακούστε το άρθρο --:-- λεπτά

Μια απίστευτη τραγωδία σημειώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν ένα κοριτσάκι 18 μηνών πνίγηκε την ώρα που έτρωγε ένα σουβλάκι

Σύμφωνα με το ekriti.gr όλα έγιναν λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ. Το παιδί μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, καθώς ένα κομμάτι κρέατος είχε κολλήσει στον οισοφάγο. 

Πέθανε ο 11χρονος που ανασύρθηκε χωρίς αισθήσεις σε παραλία του Ηρακλείου

Οι γιατροί κατάφεραν να αφαιρέσουν το κομμάτι κρέατος από τις αεροφόρες οδούς, όμως, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, το παιδί κατέληξε στις 00:50.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Κώστας Δανδουλάκης σχολίασε ότι το νοσοκομείο είναι συγκλονισμένο.

Πνιγμός: Τι είναι η λαβή λάιμλιχ που σώζει ζωές

Η πνιγμονή με ξένο σώμα ή αλλιώς εισρόφηση είναι μία επικίνδυνη για τη ζωή των παιδιών κατάσταση. Πρόκειται για την είσοδο υγρής ή στερεάς ουσίας στην τραχεία ή στους βρόγχους που έχει σαν αποτέλεσμα την απόφραξη της αναπνευστικής οδού.

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρό 13 μηνών αγοράκι - Πνίγηκε ενώ έτρωγε

Πιο συχνά η εισρόφηση γίνεται με μικρά κομμάτια τροφής, ξηρούς καρπούς, αλλά και με άλλα αντικείμενα όπως μικρά κομμάτια παιχνιδιών που το βρέφος ή το παιδί στραβοκαταπίνει.

Εάν το ξένο σώμα είναι εύκολα ορατό μέσα στο στόμα του παιδιού πρέπει με ψυχραιμία και ήρεμες κινήσεις να το απομακρύνουμε με το χέρι μας.

Θεσσαλονίκη: Επανέφεραν 4χρονο που πήγε να πνιγεί σε παραλία

Εάν το παιδί βήχει αποτελεσματικά δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία παρέμβαση παρά μόνο να το ενθαρρύνουμε να συνεχίσει να βήχει. Αποτελεσματικός θεωρείται ο βήχας όταν το παιδί μπορεί να μιλήσει να κλάψει ή να πάρει αναπνοές μεταξύ των προσπαθειών του βήχα. Είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο να μην αφήσουμε το παιδί μόνο του.

Σε περίπτωση που ο βήχας αρχίζει να γίνεται αναποτελεσματικός δηλαδή λιγότερο έντονος και το παιδί δεν μπορεί να μιλήσει, να κλάψει ή να πάρει αναπνοή ή έχει μελανιάσει τότε πρέπει καταρχήν να καλέσουμε βοήθεια.

Ρόδος: «Το παιδί ήταν φαγωμένο κι έπεσε σαν μολύβι στον πάτο της πισίνας»

Αφού καλέσουμε σε βοήθεια παρεμβαίνουμε ενεργά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού:       

ΒΡΕΦΗ (έως την ηλικία του ενός έτους περίπου)

  • Γυρίζουμε το βρέφος μπρούμυτα με το κεφάλι προς τα κάτω πάνω στο αντιβράχιό μας κρατώντας με τα δάχτυλά μας ανοιχτό το στόμα του.
  • Στηρίζουμε το αντιβράχιό μας στο μηρό μας και δίνουμε 5 χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες του βρέφους με το κάτω μέρος της παλάμης.
  • Αν καταφέρουμε με αυτόν τον τρόπο να απελευθερώσουμε τον αεραγωγό από το ξένο σώμα, αναποδογυρίζουμε το βρέφος πάνω στο άλλο χέρι πάλι με το κεφάλι προς τα κάτω.
  • Εάν δεν καταφέρουμε να βγάλουμε το ξένο σώμα τότε με το βρέφος ανάσκελα πάνω στο μηρό μας ή ξαπλωμένο στο πάτωμα κάνουμε 5 συμπιέσεις στον θώρακα ανάμεσα από τις θηλές με τα δύο μας δάχτυλα (δείκτης και μέσος).
  • Εάν μετά από αυτές τις κινήσεις δεν έχουμε καταφέρει να βγάλουμε το ξένο σώμα ελέγχουμε καταρχήν το στόμα και συνεχίζουμε τους ίδιους κύκλους χτυπημάτων στην πλάτη και συμπιέσεων στο θώρακα μέχρι να λυθεί η απόφραξη.

ΠΑΙΔΙΑ

  • Μπορούμε να εφαρμόσουμε τα 5 χτυπήματα στην πλάτη όπως ακριβώς και στα βρέφη τοποθετώντας το παιδί πάνω στα πόδια μας ενώ καθόμαστε ή με το παιδί σε ελαφρά κλίση προς τα εμπρός.
  • Εάν δεν λυθεί η απόφραξη με τα 5 χτυπήματα στη πλάτη τότε εφαρμόζουμε τις κοιλιακές εξωθήσεις, γνωστές και ως λαβή Χάιμλιχ (Heimlich manoeuvre). Η λαβή Χάιμλιχ επινοήθηκε από τον Αμερικανό χειρουργό Henry Heimlich ο οποίος την παρουσίασε στην ιατρική κοινότητα το 1974. 
  • Τοποθετούμε το παιδί όρθιο και στεκόμαστε από πίσω του περνώντας τα χέρια μας γύρω από το σώμα του. Εάν υπάρχει διαφορά ύψους είτε γονατίζουμε ή ανεβάζουμε το παιδί σε μια καρέκλα. Σχηματίζουμε με το ένα μας χέρι γροθιά και την τοποθετούμε ακριβώς πάνω από τον ομφαλό και κάτω από το στέρνο (ξιφοειδής απόφυση). Τοποθετούμε το άλλο μας χέρι πάνω από τη γροθιά και πιέζουμε δυνατά προς τα πάνω και μέσα στην κοιλιά πέντε φορές, εκτός και αν το αντικείμενο βγει στις πρώτες προσπάθειες.
  • Υπάρχει η εναλλακτική να τοποθετήσουμε το παιδί ανάσκελα πάνω στο έδαφος. Τότε είτε γονατίζουμε ιππαστί πάνω από τα πόδια του παιδιού ή γονατίζουμε στο πλάι. Τοποθετούμε την παλάμη μας μεταξύ ομφαλού και στέρνου και βάζοντας το άλλο χέρι από πάνω πιέζουμε πέντε φορές προς τα μέσα και πάνω.
  • Εάν δε λυθεί η απόφραξη άμεσα επανεκτιμούμε το στόμα του παιδιού και επαναλαμβάνουμε τις κινήσεις.

Τι κάνουμε εάν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του;

Καταρχήν καλούμε σε βοήθεια εάν δεν έχουμε καλέσει νωρίτερα και εφαρμόζουμε ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση)

  • Τοποθετούμε το παιδί ή το βρέφος ανάσκελα στο έδαφος
  • Ανοίγουμε το στόμα και απομακρύνουμε ορατά αντικείμενα
  • Ανοίγουμε τους αεραγωγούς (πιέζουμε το μέτωπο προς τα πίσω και ταυτόχρονα με τα δύο μας δάχτυλα ανασηκώνουμε την κάτω γνάθο)
  • Δίνουμε 5 αναπνοές (Στο παιδί κλείνουμε τη μύτη με τα δάχτυλά μας και σφραγίζουμε το στόμα του με το στόμα μας- στο βρέφος κλείνουμε με το στόμα μας και τη μύτη και το στόμα του

Εάν δεν υπάρχει αποτέλεσμα ξεκινάμε τις θωρακικές συμπιέσεις (Στο παιδί χρησιμοποιούμε τη βάση της παλάμης και στο βρέφος τον δείκτη και τον μέσο και πιέζουμε στο κάτω τριτημόριο του στέρνου- πιέζουμε με το βάρος του σώματός μας ώστε να κατεβαίνει ο θώρακας στο 1/3 της προσθιοπίσθιας διαμέτρου του)

  • Κάνουμε 15 θωρακικές συμπιέσεις και 2 αναπνοές για 1 λεπτό και καλούμε πάλι σε βοήθεια (166) έπειτα συνεχίζουμε τους κύκλους αναπνοών/θωρακικών συμπιέσεων
  • κάθε φορά που δίνουμε εμφυσήσεις ελέγχουμε εάν στο στόμα υπάρχει κάποιο ορατό αντικείμενο
  • εάν αφαιρεθεί το αντικείμενο τότε τοποθετούμε το παιδί στο πλάι σε θέση ανάνηψης

Αφού καταφέρουμε να βγάλουμε το αντικείμενο το παιδί θα πρέπει να εκτιμηθεί ιατρικά για τυχόν κακώσεις από την δική μας παρέμβαση και για να διαπιστωθεί ότι δεν έχει μείνει τμήμα του ξένου σώματος στην αναπνευστική οδό.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top