Για τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη αλλά και για την πρόβλεψη για μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο μίλησε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.
Κωνσταντινούπολη: 150 τραυματίες από τον σεισμό - Πηδούσαν από κτίρια
«Αυτός ο σεισμός είναι στο πολύ γνωστό ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο όντως εκτείνεται στο Βόρειο Αιγαίο. Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλοι σεισμοί αυτού του ρήγματος προχωρούν προς τα δυτικά. Έρχονται δηλαδή προς τον ελληνικό χώρο. Αυτό ισχύει για τους μεγάλους σεισμούς, αυτούς δηλαδή που έχουν μέγεθος πάνω από 7 Ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός με το μέγεθος του δε νομίζω πως θα ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές, οι οποίες είναι στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε άμεσα», ανέφερε αρχικά ο κ. Συνολάκης στην εκπομπή «Super Κατερίνα».
Σεισμός Κωνσταντινούπολη: «Το ρήγμα δίνει 7,5 R» - Πώς επηρεάζει την Ελλάδα
Στη συνέχεια, επισήμανε πως «σίγουρα περιμένουμε κάτι μεγαλύτερο. Είναι γνωστό εδώ και δύο δεκαετίες στην παγκόσμια κοινότητα, ότι η Κωνσταντινούπολη μπορεί να έχει έναν σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ και ακόμη μεγαλύτερο».
Συνολάκης: «Περιμένουμε σεισμό μεγαλύτερο από 8 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο»
Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη που είχε κάνει τον Μάρτιο και αφορούσε σεισμό μεγαλύτερο των 8 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο.
«Μπορεί να είναι και μεγαλύτερος από 8 Ρίχτερ. Το ελληνικό τόξο είναι αυτή η σεισμική ζώνη που ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, πηγαίνει νότια από την Κρήτη και προχωρά δυτικά από την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα. Αυτές οι εκτιμήσεις καταρχάς δεν είναι δικές μου, είναι της Οξφόρδης και του Cambridge. Εγώ τη μετέφερα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο μεγαλύτερος σεισμός που μπορεί να γίνει είναι κάπου στα 8,5 R στο ελληνικό τόξο. Την τελευταία φορά που έγινε ήταν το 1.303 μ.Χ και οι εκτιμήσεις λένε πως τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600- 700 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
«Το πότε θα γίνει μακάρι να το ξέραμε. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα γίνει αυτό», κατέληξε.