Θεσσαλονίκη: Πώς δρούσε το κύκλωμα των ιατροδικαστών

Συνελήφθησαν έξι άτομα – Η ταρίφα για κάθε… «υπηρεσία»

Έξι άτομα συνελήφθησαν για την υπόθεση δωροδοκιών και δωροληψιών στην οποία φέρονται να εμπλέκονται νεκροτόμοι, ιατροδικαστές και ιδιοκτήτες γραφείου τελετών στη Θεσσαλονίκη

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί μια ιατροδικαστής, ένας νεκροτόμος, ένας απόστρατος αστυνομικός, ένας εργολάβος κηδειών και δύο ιδιώτες. Ελέγχονται όμως περισσότερα άτομα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Αλέξανδρου Καλαφάτη στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» τουλάχιστον δύο νεκροτόμοι φέρονται να είχαν βάλει στο κόλπο και τα παιδιά τους. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνονται ακόμη 48 άτομα.

Καθοριστικός θεωρείται ο ρόλος κορυφαίας ιατροδικαστού της Θεσσαλονίκης, που πλέον έχει αποχωρήσει από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και υπηρετεί σε πανεπιστήμιο στη Θεσσαλία. 

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι προέβαιναν σε φυλάξεις και περιποιήσεις σορών, καθώς και σε ταριχεύσεις χωρίς επίβλεψη ιατροδικαστή, έναντι αμοιβής.

Η ταρίφα είχε ως εξής:

  • 25 ευρώ για κάθε μέρα φύλαξης των σορών στα ψυγεία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης. 
  • 50 ευρώ για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης επιπρόσθετης περιποίησης – καλλωπισμού σορού και
  • 250 ευρώ για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης ταρίχευσης σορού και έκδοσης βεβαίωσης ταρίχευσης χωρίς την επιτόπια παρουσία ιατροδικαστή

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν οι «Αδιάφθοροι» έλαβαν μια ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και εν ενεργεία –τότε– αστυνομικός (πλέον έχει αποστρατευθεί), λάμβαναν αθέμιτα χρηματικά ποσά από εργαζομένους και ιδιοκτήτες σε γραφεία τελετών, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να φυλάσσουν σορούς σε ψυγεία, να διενεργούν ταριχεύσεις χωρίς την επίβλεψη των ιατροδικαστών, οι οποίοι υπέγραφαν τα πιστοποιητικά εξ αποστάσεως ή διά αντιπροσώπου, έναντι χρηματικής αμοιβής, καθώς και να προβαίνουν σε περιποιήσεις σορών εντός της εν λόγω Υπηρεσίας, κατά παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγέλθηκε ότι η ομάδα αυτή διαθέτει και έναν ακόμη χώρο, εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας και χωρίς να τηρούνται υγειονομικοί κανόνες, με ψυγεία όπου φυλάσσονται σοροί και στον οποίο επίσης πραγματοποιούνται ταριχεύσεις έναντι αμοιβής.

Πώς λειτουργούσε το σύστημα

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών, οι κατηγορούμενοι λάμβαναν χρήματα για φύλαξη σορών στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, τόσο για περιπτώσεις που εξετάζονταν στο πλαίσιο παραγγελιών προανακριτικής αρχής όσο και για σορούς που δεν θα υποβάλλονταν σε ιατροδικαστική διερεύνηση και συνεπώς δεν επιτρεπόταν ούτε η μεταφορά ούτε η φύλαξή τους στον χώρο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Μάλιστα, μετά από σχετική συνεννόηση και συμφωνία με ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, παραλάμβαναν σορούς και προέβαιναν σε επιπρόσθετη περιποίηση – καλλωπισμό, καθώς και σε ταριχεύσεις, για τις οποίες στη συνέχεια εκδίδονταν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις – βεβαιώσεις ταρίχευσης, οι οποίες στη συνέχεια κατετίθεντο σε δημόσιες αρχές.

Παράλληλα, προέκυψε ότι η κατηγορούμενη ιατροδικαστής έχει βεβαιώσει ψευδώς ότι βρέθηκε ως όφειλε σε διαδικασία ταρίχευσης.

Ο απόστρατος αστυνομικός φέρεται να αναλάμβανε την περαίωση του διαδικαστικού σκέλους, βεβαιώνοντας ψευδώς το γνήσιο υπογραφής της ιατροδικαστού.

Πάντως τόσο ο απόστρατος αστυνομικός, όσο και ο εργολάβος κηδειών, δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το κύκλωμα και θα αποδειχθεί. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top