Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, με τους επιστήμονες να έχουν καταγράψει πριν από λίγα λεπτά νέες δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ. Κάτοικοι και τουρίστες εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη ενώ το πρωί σημειώθηκε νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Ανάφη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δόνηση που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Αρχικά το μέγεθος του σεισμού είχε μετρηθεί στα 5,1 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 19 χλμ. Βόρεια Βορειοδυτικά της Ανάφης.
Στις 14:20 σημειώθηκε και νέος σεισμός κοντά στην Αμοργό αυτή τη φορά. Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έδωσε το μέγεθος του σεισμού στα 4,9 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε θαλάσσια περιοχή στα 19 χιλιόμετρα, νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.
Σαντορίνη: Πάνω από 500 σεισμοί – Εγκαταλείπουν άρον άρον το νησί
Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν κατολίσθηση στην Καλντέρα, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112 για κίνδυνο κατολισθήσεων στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και στο παλιό λιμάνι των Φηρών.
🌋 Βρυχάται η γη κάτω από την Σαντορίνη έχουνε ξεκινήσει από τις πρωινές ώρες κατολισθήσεις στην Καλντέρα pic.twitter.com/d47Alroqp1
— Forecast Weather Greece (@ForecastGreece) February 3, 2025
Μητσοτάκης για σεισμούς: «Ζητώ από όλους ψυχραιμία»
Από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ζήτησε ψυχραιμία από τους πολίτες της Σαντορίνης.
«Έχουμε να διαχειριστούμε ένα έντονο γεωλογικό φαινόμενο. Θέλω να ζητήσω από τους νησιώτες μας να είναι ψύχραιμοι, να ακούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Και συνέχισε: «Έχω ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να κάνει μια συνολική επιστημονική παρουσίαση των γεωλογικών δεδομένων, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τι είναι το φαινόμενο που πρέπει να διαχειριστούμε».
Γκανάς: «Ή θα έχουμε σμηνοσειρά ή θα έχουμε μεγαλύτερη δόνηση»
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, προειδοποίησε ότι ή θα έχουμε σμηνοσειρά ή θα ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός.
Κικίλιας για σεισμούς: «Προληπτικά τα μέτρα, υπάρχει εγρήγορση κι οργάνωση»
«Δεν χρειάζεται πανικός. Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο χθες το βράδυ 19:45 ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά τα σενάρια», είπε. συγκεκριμένα ο κ. Γκανάς.
Όπως εξήγησε, κανείς δε γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία αυτή ανοιχτά της Σαντορίνης και γι’ αυτό παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
Σεισμοί Σαντορίνη: «Το τελευταίο 24ωρο είχαμε 11 δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ»
«Πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για το δυσμενές σενάριο, οπότε όλη η προσπάθεια της πολιτείας και των επιστημόνων γίνεται στο να προετοιμαστεί το κράτος να αντιμετωπίσει ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει τη διέγερση του ηφαιστείου», τόνισε.
Γκανάς: «Το Κολούμπο, είναι ενεργό, ενεργότατο»
Όσον αφορά στις ανησυχίες για την ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ο κ. Γκανάς εξήγησε:
Σεισμοί σε Ανάφη και Αμοργό: Δύο δονήσεις 4,6 και 4,8 Ρίχτερ σε λίγα λεπτά
«Μεταξύ Σαντορίνης που είναι το Θήρα, Θηρασία που είναι το συγκρότημα το γνωστό με τις Καμένες που είχαμε τελευταία φορά τελευταία έκρηξη 1950 και τελευταία κρίση το 2011 και της βραχονησίδας Ανύδρου, υπάρχουν άλλα 15 ηφαιστειακά κέντρα στον πυθμένα. Μεγαλύτερο από αυτά είναι το Κολούμπο, το οποίο είναι 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά. Το Κολούμπο, λοιπόν είναι ενεργό, ενεργότατο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση των αερίων, οπότε πρέπει να προσέξουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό. Γι’ αυτό και θα γίνουν και νέες μετρήσεις σήμερα και αύριο εκεί στην περιοχή, θα προστεθούν και νέοι σεισμογράφοι και θα γίνουν και νέες λήψεις από τα αέρια. Το άλλο φαινόμενο είναι ότι έχουμε μια μετατόπιση της ακολουθίας της σεισμικής ακολουθίας από την καλντέρα της Σαντορίνης βορειοανατολικά, με χιλιάδες σεισμούς εκεί μικρούς και χθες είχαμε 12 δονήσεις πάνω από 4, που σημαίνει ότι υπάρχει μια εξέλιξη έντονη τώρα και εκεί έχουμε την προσοχή μας να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση, αν θα έχουμε δηλαδή συνεχείς τέτοιες δονήσεις. Καλό είναι ότι από χθες το βράδυ δεν είχαμε μέχρι σήμερα το πρωί κάτι πάνω από 4, αυτό είναι καλό και να προετοιμαστούμε αν τυχόν υπάρξει κάτι μεγαλύτερο πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό».
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Στήθηκαν σκηνές σε γήπεδο για τις ανάγκες της ΕΜΑΚ
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην περιοχή υπάρχουν πολλά ρήγματα και μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού υπάρχει ένας τάφρος, ο οποίος το 1956 έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 7,5 Ρίχτερ.
Πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι δεν αναμένεται ένας σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ.
«Στον πυθμένα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης υπάρχουν ρήγματα, τα οποία έχουν ένα μήκος. Το μήκος του ρήγματος ορίζει το δυναμικό του. Υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να έχουμε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Μπορεί όμως να γίνει ένας σεισμός μεταξύ 5 και 6 Ρίχτερ. Αν γίνει αυτός ο σεισμός μπορεί να δημιουργήσει μια κατολίσθηση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα τσουνάμι. Οπότε αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο. Δεν είναι όμως πιθανότερο. Το πιθανότερο είναι να εξελιχθεί η ακολουθία αυτή χωρίς να έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση», εξήγησε.
Απαντώντας στο κατά πόσο το μέχρι τώρα φαινόμενο, μπορεί να ανήκει σε μια προσεισμική ακολουθία, ο κ. Γκανάς, ανέφερε πως είναι το ένα από τα δύο σενάρια.
«Θυμίζω τελευταία το 2021 στο Αρκαλοχώρι, στην Κρήτη, στο Καστέλι που είχαμε μήνες εκεί σεισμούς τάξεως των 3 και 4 Ρίχτερ που τελικά οδήγησαν στο μεγάλο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο είναι να έχουμε μια σμηνοσειρά. Όμως τώρα αυτό που ξέρουμε είναι ότι υπάρχει μια ηφαιστειακή κρίση, έχει ξεκινήσει μια κρίση από την 1η Αυγούστου, 2 Αυγούστου με τα δεδομένα τα δικά μας, τότε ξεκίνησε να υπάρχει διαστολή του ηφαιστείου στην καλντέρα και δεν έχουμε δεδομένα για το τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί. Πιθανότερο είναι να έχουμε και εκεί εξίσου παραμόρφωση του εδάφους του πυθμένα. Και αυτή λοιπόν η σεισμικότητα σχετίζεται με την άνοδο του μάγματος. Προκαλείται από αυτό. Είναι τεκτονικοί οι σεισμοί εκεί, αλλά αυτή τη στιγμή προκαλούνται επειδή σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων, 12 -20 χιλιόμετρα περίπου εκεί, υπάρχει ένας μαγματικός θάλαμος ο οποίος τροφοδοτεί και τα δύο ενεργά ηφαίστεια και της Σαντορίνης και του Κολούμπο. Αυτή λοιπόν είναι η ξαφνική άνοδος του μάγματος το τελευταίο εξάμηνο που οδηγεί σε μία γένεση εκατοντάδων και χιλιάδων μικροσεισμών».
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Κλειστά σχολεία και αποφυγή συγκεντρώσεων
Γκανάς: «Ψυχραιμία χρειαζόμαστε»
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά δεν είναι δυνατόν να γίνει πρόγνωση για το αν θα σημειωθεί έκρηξη του ηφαιστείου.
Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Μπαράζ δονήσεων μέσα σε λίγες ώρες
«Χρειάζεται ψυχραιμία. Θα το αντιμετωπίσουμε ό,τι και να είναι. Και θυμίζω την τελευταία φορά το 2011-2012 είχαμε τέτοια κρίση ηφαιστειακή, αλλά δεν οδήγησε σε έκρηξη. Επιστημονικά δεν μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή καμία διαβεβαίωση. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Δεν χρειάζεται πανικός. Οι κάτοικοι ήδη έχουν λάβει οδηγίες από την Πολιτική Προστασία, έχει ήδη γίνει ευρεία ενημέρωση και από τα μέσα και τοπικά και τις δημοτικές αρχές και δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ψυχραιμία χρειαζόμαστε. Τώρα θα δούμε πώς θα εξελιχθεί και αναλόγως θα πράξουμε. Αυτό που πρέπει να ξέρετε εσείς και οι ακροατές είναι ότι λαμβάνονται μέτρα για όλα τα πιθανά σενάρια» κατέληξε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.