Κακοσυντηρημένα ή ακατάλληλα παιχνίδια, ελλιπείς κανόνες ασφαλείας, ανειδίκευτοι χειριστές, ανεύθυνοι αρμόδιοι, υψηλές ταχύτητες, ένα ελαστικό νομικό πλαίσιο, ίσως αυτοί ή και άλλοι λόγοι, έγιναν η αιτία να θρηνήσουν κάποιες οικογένειες τα παιδιά τους και να τα χάσουν από την αγκαλιά τους… τόσο άδικα, μετά από μια βόλτα διασκέδασης σε λούνα παρκ.
Χαλκιδική: «Δεν είχε κάνει γνωστοποίηση λειτουργίας το λούνα παρκ»
Ο τραγικός θάνατος του 19χρονου Γιάννη στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής, μπροστά στα μάτια της μητέρας και των αδελφών του φέρνει ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα σχετικά με τη νόμιμη λειτουργία των λούνα παρκ, καθώς οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να τα λειτουργούν ακόμη και χωρίς άδεια, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Χαλκιδικής.
Πατέρας 19χρονου: «Nα δώσουν απαντήσεις στα αδέλφια του και τη μητέρα τους»
Έτσι, ανυποψίαστοι οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους στο λούνα παρκ και τους επιτρέπουν να επιβιβαστούν στα παιχνίδια, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει «παγίδες θανάτου».
2019: Θάνατος 14χρονης στο λούνα παρκ του Αλμυρού Μαγνησίας
Δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από τον θάνατο της 14χρονης Σεραίνας σε λούνα παρκ του Αλμυρού Μαγνησίας.
Ήταν στις 30 Αυγούστου του 2019, όταν έγινε γνωστή η τραγική είδηση ότι ένα κορίτσι σκοτώθηκε, μετά από πτώση από το παιχνίδι «χαλί», όποτε και διασκέδαζε με τις φίλες της. Η ταχύτητα ήταν τόσο μεγάλη, που δεν κατάφερε να κρατηθεί στη θέση της, εκσφενδονίστηκε και χτύπησε στο διπλανό παιχνίδι που ήταν σε λειτουργία «το ταψί» και κατέληξε στο έδαφος. Ο θάνατός της ήταν ακαριαίος.
Μετά το δυστύχημα, η Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν, η οποία έρευνα διήρκησε τρία χρόνια. Το βούλευμα με το οποίο ασκήθηκαν οι διώξεις εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Μάλιστα, η πλευρά των διωκόμενων φέρεται να έχει ζητήσει ακύρωση του βουλεύματος. Η υπόθεση τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για να εκδικαστεί.
Ιδιοκτήτρια λούνα παρκ στο STAR:«Είμαι μάνα, μου σκότωσαν μία κόρη 32 ετών»
Για τον θάνατο της 14χρονης διώκονται με την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου με ενδεχόμενο δόλο η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ και ο χειριστής του μηχανήματος, υπήκοος Μπαγκλαντές, ηλικίας τότε 73 και 27 ετών αντίστοιχα.
Εισαγγελία Βόλου- Λούνα παρκ Αλμυρού: 8 φορές μεγαλύτερη η ισχύς στο «χαλί»
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου είχε διενεργήσει τότε ηλεκτρολογική πραγματογνωμοσύνη από διορισθέντα διπλωματούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό (μέλος του ΤΕΕ) σχετικά με τις συνθήκες και την ασφαλή λειτουργία του λούνα παρκ στον Αλμυρό και σε επιστολή της αναφερόταν ότι η ισχύς στο παιχνίδι «χαλί» ήταν 8 φορές μεγαλύτερη από το κανονικό.
Μάλιστα, το παιχνίδι «χαλί» έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο για παιδιά, καθώς οι προστατευτικές μπάρες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα μικρόσωμα κορμάκια τους.
2014: Θάνατος 13χρονου σε λούνα παρκ στο Ελληνικό
Πριν από δέκα χρόνια, στις 27 Απριλίου του 2014, μια βόλτα οικογένειας σε λούνα παρκ του Ελληνικού απέβη μοιραία. Ο 13χρονος Βασίλης έχασε τη ζωή του μετά από κακώσεις που υπέστη στο κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά.
Ήταν μαζί με την 9χρονη αδελφή του, όταν επέλεξαν για να διασκεδάσουν μία διάφανη κυλινδρική πλαστική κατασκευή σαν φουσκωτή μπάλα, η οποία επέπλεε σε μια τεχνητή πισίνα. Τα παιδιά επιβιβάστηκαν στη φουσκωτή μπάλα, αλλά μια σφοδρή ριπή ανέμου εκτόξευσε τη «μπάλα» με τα παιδιά, φτάνοντάς τη σε ύψος περίπου 10 μέτρων.
Αφού αιωρήθηκε στον αέρα με τους δύο ανήλικους, χτύπησε σε ξύλινα και μεταλλικά κιγκλιδώματα και στη συνέχεια προσγειώθηκε στο έδαφος. Το αγόρι υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ η 9χρονη αδελφή του κατάφερε να σωθεί, αφού νοσηλεύτηκε στην εντατική. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε μπροστά στα έντρομα μάτια των γονιών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το παραπεμπτικό βούλευμα, το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Ελληνικού. Τα ψυχαγωγικά παιχνίδια δεν πληρούσαν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας και δεν έφεραν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας κήρυξε ένοχους τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια, τον Μάρτιο του 2019. Καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκιση, ποινή εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως και με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Εκτός από τις τραγικές περιπτώσεις των θανάτων παιδιών σε παιχνίδια λούνα παρκ, υπάρχουν αρκετές ακόμη με τραυματισμούς παιδιών άλλοτε ελαφρείς κι άλλοτε πιο σοβαρούς.