Συγκλόνισε ξανά η Καρυστιανού: «Υπερασπιζόμαστε τα παιδιά, νεκρά ή ζωντανά»

Η ομιλία της Ευρωκοινοβούλιο

Για ακόμα μια φορά συγκλόνισε η Μαρία Καρυστιανού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ξανά όρθια, ενώπιον των παρευρισκόμενων ευρωβουλευτών, βουλευτών, Ευρωπαίων πολιτών, μίλησε από καρδιάς για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σε σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών.

Τέμπη: Αποκάλυψη Star για τη μεταφορά των υλικών

«Είμαστε δύο μητέρες και ένας πατέρας εδώ. Έχουμε πόνο στην ψυχή μας, αλλά και στην ψυχή όλων των οικογενειών. Και όσων Ελλήνων, 1,4 εκατομμυρίων, υπέγραψαν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών», τόνισε. «Τελικά είμαστε σχεδόν όλη η ελληνική κοινωνία, μία ψυχή!», τόνισε καταχειροκροτούμενη.

«Εμάς, τους γονείς που βλέπετε μπροστά σας, μας κατηγορούν επειδή ακουγόμαστε, επειδή αποζητάμε την αλήθεια και τη δικαίωση των παιδιών μας, επειδή υπερασπιζόμαστε τα παιδιά, νεκρά ή ζωντανά και επιδιώκουμε την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας», είπε.

«Λυπάμαι που το 2024 ήρθαμε εδώ για να αποκαταστήσουμε αλήθειες που στη χώρα μας υποστήριζαν πριν από 2.500 χρόνια. Θέλουμε Δικαιοσύνη και Δημοκρατία, επιζητούμε ελεύθερη και ακέραιη ενημέρωση».

«Πώς είναι δυνατόν ο ανθρώπινος παράγοντας να είναι η μοναδική δικλείδα ασφαλείας;», αναρωτήθηκε. «Θα αποτρέπαμε τα παιδιά μας αν γνωρίζαμε αυτή τη φρικτή πραγματικότητα. Η καθημερινή λειτουργία των σιδηροδρόμων είναι γεμάτη βλάβες, οι οποίες είχαν φτάσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό, στους αρμοδίους. Τα υπομνήματα μιλούσαν για πιθανούς θανάτους πολιτών. Πώς μπορείς να αδιαφορείς για κάτι τέτοιο;», τόνισε.

«Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε, σε συμμόρφωση με την ΕΕ, να θεσπίσει εθνικούς κανόνες. Ουδέποτε το έκανε παρανόμως. Ούτε καν μετά το δυστύχημα στα Τέμπη», σημείωσε.

Μαρία Καρυστιανού

Η Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi 

Η ίδια περιέγραψε τα προβλήματα των τρένων: κακοσυντηρημένες γραμμές, τυφλές συνθήκες κίνησης, ούτε σηματοδότηση, ούτε έλεγχος κυκλοφορίας. «Γίναμε θύματα σκόπιμης παραπλάνησης γιατί οι διαχειριστές της ζωής και των ευρωπαϊκών κονδυλίων θεώρησαν ότι μπορούν να θυσιάζονται πολίτες στο βωμό της βελτίωσης», είπε.

«Ακούγαμε για τεράστια ποσά. Από το 2014 έχουν δοθεί από την ΕΕ 700 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των σιδηροδρόμων. Αλλά ήταν ψέματα. Παντού ψέματα. Μία μέρα μετά τραγωδία Τεμπών, ο Πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει να παραστεί στα εγκαίνια για το κέντρο τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου βόρειας Ελλάδας. Δεν υπήρχε, ήταν μία ακόμα κοροϊδία!», υπογράμμισε.

Αφού περιέγραψε τις επτά αδικαιολόγητες παρατάσεις του έργου, τον 4πλασιασμό του προϋπολογισμού, τα μπόνους ανικανότητας για εταιρείες, όπως είπε, ενημέρωσε τους αρμοδίους ότι το έργο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Δεν είναι ανάγκη να ελέγξουμε και να ελέγξετε πού πήγαν αυτά τα χρήματα;», ζήτησε. «Πού κατέληξαν και αν ορθώς κατέληξαν, υπήρξε παράνομος πλουτισμός;».

Μίλησε για το σιδηρόδρομο που χαρίστηκε στους Ιταλούς, όπως τόνισε, με τον υπουργό να χαρίζει την υποχρέωσή της για αναβάθμιση του δικτύου.

 Και μετά, ενημέρωσε για την εμπορική αμαξοστοιχία με τις μη δηλωμένες εύφλεκτες ύλες. Αλλά και για τις προσπάθειες συγκάλυψης.

«Εντός ωρών δόθηκε εντολή για αδικαιολόγητη μετακίνηση χωμάτων. Με μέλη των νεκρών παιδιών μας και στοιχεία παράνομων ουσιών, τα χώματα σκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές. Άγνωστες περιοχές φιλοξενούν μέλη των αγαπημένων μας, ένα χρόνο μετά, τώρα που στέκομαι μπροστά σας», συγκλόνισε.

«Όλες οι οδηγίες μπαζώματος δόθηκαν με δημόσια παραδοχή σε συνεντεύξεις από τον Πρωθυπουργό. Το επιχειρησιακό σχέδιο ονομάστηκε η επιχείρηση», είπε αφοπλιστικά.

«Σε ένα δημοκρατικό κράτος, θα αδιαφορούσε τόσο απροκάλυπτα η δημοκρατική εξουσία; Βέβαια, σε μια δημοκρατική χώρα η ηγεσία της δικαστικής εξουσίας δε θα διορίζονταν από την κυβέρνηση. Δε θα έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις οι αξιωματούχοι εξαιτίας της κρατικής ανευθυνότητας; Στις υψηλότερες θέσεις ευθύνες, οι πολιτικοί αρνούνται ευθύνη. Με επιχειρήματα ότι έχουν ξανασυμβεί αιτήματα πολιτών για ατυχήματα χωρίς τιμωρία; Τότε λογικό είναι το σάπιο να παραμείνει σάπιο».

«Σας ζητάμε να αναλάβετε πρωτοβουλία να εξετάσετε ως κατεπείγον το ζήτημά μας στην επιτροπή σας ΤΡΑΝ πριν τη λήξη αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Για την ασέβεια, την παραπλάνηση της κοινωνίας για την αλήθεια εγκλήματος Τεμπών, την κατάλυση του Κράτους Δικαίου, τη φίμωση της Δημοκρατίας, όλα οφείλουν να διορθωθούν. Είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάτι ανάλογο. Και τότε δε θα υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν», κατέληξε η Μαρία Καρυστιανού.

Εκπρόσωποι Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν

«Ως μητέρα, αλλά και ως πρόεδρος της επιτροπής ΤΡΑΝ του Ευρωκοινοβουλίου, θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας, να σας ευχαριστήσουμε για το κουράγιο σας. Γιατί είστε όρθιοι για τη μνήμη των θυμάτων και για το σύνολο των οικογενειών. Είστε όρθιοι για να πείτε ότι έχετε συγκεκριμένη αποστολή: ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία».

Με αυτά τα λόγια η Καρίμα Ντελί, η Γαλλίδα Πρόεδρος της επιτροπής Συγκοινωνιών του Ευρωκοινοβουλίου, ξεκίνησε την ομιλία της. «Μελετούμε την πρωτοβουλία των πολιτών, τη δική σας πρωτοβουλία και θέλουμε να καταλάβουμε γεγονότα, κάτι που συνδέεται και με τη διαφάνεια. Να δούμε κατά πόσο και εμείς φέρουμε ευθύνη στο επίπεδο της επιτροπής μας», είπε.

«Η κύρια μέριμνα είναι η ασφάλεια. Είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο».

«Η τραγωδία των Τεμπών μας συγκινεί, μας πλήττει γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι, αλλά κυρίως γιατί τα θύματα ήταν κυρίως νέα παιδιά, φοιτητές. Είστε όμως στο κατάλληλο μέρος, το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο οίκος των πολιτών. Και δεν είστε μόνοι σας», διαβεβαίωσε.

Όπως ενημέρωσε, το Ευρωκοινοβούλιο υπέβαλε ερωτήσεις στην Κομισιόν για συγκεκριμένες απαντήσεις. Η ίδια ανέφερε και το ψήφισμα στο ΕΚ για το Κράτος Δικαίου «που θέτει ένα πλαίσιο προβληματισμού».

«Η Ευρώπη είναι ένα όραμα, είμαστε όλοι αδέρφια, ανέξάρτητα από τη χώρα προέλευσης και έχουμε κοινές αρχές, το Κράτος Δικαίου. Θα βοηθήσουμε να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία που αφορά και ευρωπαϊκές πολιτικές, αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια. Σας υπόσχομαι ότι θα αγωνιστώ γι αυτό ακόμα και αν δεν είμαι ξανά στην αρμόδια επιτροπή μετά τις ευρωεκλογές», σημείωσε.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και από τη Γενική Διεύθυνση, ο Κιρ Φιτς.

«Συμμερίζομαι απόλυτα το πένθος σας, μεγάλη τραγωδία, δεν ξέρω τι να πω, από μένα και την Κομισιόν σας μεταφέρω θερμά συλλυπητήρια. Κανονικά είμαι χαρούμενος όταν δουλεύω για εκπόνηση πολιτικής, θέλουμε να ενθαρρύνουμε χρήση των σιδηροδρόμων, αλλά τέτοιες τραγωδίες ταρακούνημα για όλους», εξήγησε.

«Πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι τα διδάγματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Πάντα εξετάζουμε τι έγινε λάθος, θέλουμε να διορθώσουμε τα λάθη και να βεβαιωθούμε ότι τέτοιες τραγωδίες δε θα ξανασυμβούν», τόνισε.

«Η έρευνα θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει αμέσως μετά την τραγωδία. Αυτό λέει ο κοινός νους. Ενθαρρύναμε ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν γρήγορη διερεύνηση, αλλά θεσμικά ζητήματα στην Ελλάδα, κατέστησαν την έρευνα πιο δύσκολη, ο αρμόδιος φορέας πολύ πρόσφατα ξεκίνησε έρευνα. Και αυτό μας λυπεί. Θα ζητήσουμε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, ευελπιστούμε να μην υπάρχει άλλο πρόσχωμα στην απόλυτη διερεύνηση υπόθεσης», σημείωσε επικριτικά.

Όπως εξήγησε, υπάρχει μεν αμέριστη υποστήριξη της Κομισιόν στη διαδικασία, αλλά οι ελληνικές αρχές «παρακολουθούνται» από εμπειρογνώμονες. «Η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί και θα διεξαχθεί από αρμόδια ελληνική αρχή. Όμως οι συνάδελφοί μας επί τόπου για βοήθεια και συμβολή. Όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη ως προς τα αποτελέσματα της έρευνας», υπογράμμισε.

Ανέλυσε τι ψάχνει η Κομισιόν: την εφαρμογή της οδηγίας περί ασφάλειας σιδηροδρόμων και τη φάση υλοποίησης ευρωπαϊκής οδηγίας για θέματα ασφάλειας, αν όλες οι τεχνικές απαιτήσεις τηρούνται. «Εκπονήσαμε έκθεση, τα αποτελέσματα αναλύονται από Κομισιόν, την υπηρεσία μας και βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τις ελληνικές Αρχές. Αναμένουμε σε στενή παρακολούθηση για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σέβεται πλήρως ευρωπαϊκές οδηγίες και στο μέλλον. Δεν μπορώ ακόμα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες», επέμεινε.

«Φυσικά, είναι σαφές και είναι γνωστό και αναγνωρίζεται από όλα τα μέρη ότι στα Τέμπη αν η κατάσταση διαφορετική, μια τέτοια τραγωδία δε θα είχε συμβεί. Τώρα χωρά πολλή συζήτηση», κατέληξε. «H Κομισιόν και υπηρεσία μας θα ψάξουμε και θα βρούμε τις βαθύτερες αιτίες τραγωδίας, θα προβούμε σε διορθωτικές δράσεις, θα διασφαλίσουμε ότι οι σιδηρόδρομοι θα λειτουργούν με ασφάλεια στο μέλλον, ώστε να μη βιώσουμε ξανά αυτά που βιώσατε».

Της Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top