Τέμπη: Αποκάλυψη Star για τη μεταφορά των υλικών

Χημικοί θα ψάξουν για νέα στοιχεία στα υλικά που μεταφέρθηκαν

Δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Σε λιγότερο από δύο εικοσιτετραωρα κλιμάκιο χημικών θα προχωρήσει σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν μπάζα, αλλά και σημαντικά στοιχεία από το δυστύχημα των Τεμπών. Γιατί έναν χρόνο μετά, ρωτούν συγγενείς θυμάτων, αλλά και πραγματογνώμονες που διαπιστώνουν συνεχώς κενά στις έρευνες. 

Τέμπη: Έφοδος στον ΟΣΕ για τα ηχητικά της νύχτας της τραγωδίας

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και η Τασούλα Παπανικολάου έφεραν στο φως της δημοσιότητας έκθεση που αποκαλύπτει  σειρά λαθών στη μεταφορά των συντριμιών και αναφέρει ότι είναι πιθανό να χάθηκαν σημαντικά στοιχεία.

Τέμπη: Χημικοί θα ψάξουν για νέα στοιχεία στα υλικά που μεταφέρθηκαν

Το βουνό από τα μπάζα της τραγωδίας των Τεμπών αποτελούν ένα κομμάτι από το θλιβερό παζλ της τραγωδίας των Τεμπών. Ο εισαγγελέας ζήτησε να φέρονυ στην κυριολεξία τα πάνω κάτω, προκειμένου να εξακριβώσουν αν υπάρχουν νέα στοιχεία.

Στο οικόπεδο του ιδιώτη 25 φορτηγά μετέφεραν κορμούς και χώμα την επόμενη ημέρα της σύγκρουσης των δύο τρένων. 13 μήνες μετά, χημικοί θα φτάσουν την Παρασκευή για να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους.

«Όλα έγιναν με καθυστέρηση. Και οι πρώτες δειγματοληψίες έγιναν 29 ημέρες μετά το συμβάν και η μεταφορά των υλικών σε ιδιώτη και ο έλεγχος έναν χρόνο μετά τα λέει όλα. Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να βρούμε κάτι μετά από τόσο καιρό», σχολίασε ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων των οικογενειών.

Τέμπη: Αποκάλυψη Star για τη μεταφορά των υλικών

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα στοιχεία που δημιουργούν ερωτήματα. Η έκθεση του διορισμένου πραγματογνώμονα από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας που κλήθηκε να εξακριβώσει τον ακριβή αριθμό   και την ταυτότητα των θυμάτων είναι αποκαλυπτική.

Με τη βοήθεια τριών εκπαιδευμένων σκύλων, έκανε την έρευνά του στο Κουλούρι, εκεί όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια, διαπιστώνοντας, όμως, λάθη και παραλείψεις. Στην έκθεσή του αναφέρει ότι 
δεν έπρεπε να γίνει μεταφορά των συντριμμιών και των αδρανών υλικών από το σημείο μηδέν, εφόσον δεν είχε ταυτοποιηθεί στην αρχή βιολογικά, έστω και ένας άνθρωπος. 

Ακόμα, επισημαίνει ότι το κυλικείο έπρεπε να μεταφερθεί καλυμμένο και να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση, ειδικά σε έναν χώρο που είναι εκτεθειμένος σε περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζεται, ήταν να χαθούν πολύτιμα στοιχεία για την έρευνα.

Τέμπη: Νέα στοιχεία στον εισαγγελέα από τους συγγενείς

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι συγγενείς των θυμάτων επισκέπτηκαν για ακόμα μια φορά την εισαγγελία στη Λάρισα για να καταθέσουν νέα στοιχεία.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του συνδέσμου οικογενειών θυμάτων, Μαρία Καρυστιανού, μίλησε σε ενημερωτική εκδήλωση της Έλενας Κουντουρα στο Ευρωκοινοβούλιο και έκανε ξανά λόγο για συγκάλυψη και διαφθροά, ενώ στάθηκε και στα λάθη της πολιτεάις, όπως και τις έγγραφες προειδοποιήσεις του ΟΣΕ.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top