Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που οδηγούν το παιδί στο νοσοκομείο

Το πόρισμα του ιατροδικαστή για τον θάνατο της 9χρονης στο Διδυμότειχο

Στο πένθος έχει βυθιστεί το Διδυμότειχο, μετά τον ξαφνικό θάνατο της 9χρονης μαθήτριας από επιθετικό στρεπτόκοκκο.

Στρεπτόκοκκος: Κομβική η έγκαιρη διάγνωση- Πότε τηλεφωνούμε στον παιδίατρο

Το ιατροδικαστικό πόρισμα που έγινε στη σορό του άτυχου παιδιού έδειξε ότι κατέληξε από λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, συνέπειες της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Από επιθετικό στρεπτόκοκκο πέθανε η 9χρονη - Το ιατρικό ανακοινωθέν

Η 9χρονη μεταφέρθηκε από τη μητέρα της στο νοσοκομείο του Διδυμότειχου το πρωί της Δευτέρας με υψηλό πυρετό, δύσπνοια και διάρροια. Η κλινική της εικόνα ήταν κακή, με τους γιατρούς να ότι πρόκειται για επιθετικό στρεπτόκοκκο.  Έσπευσαν να την ετοιμάσουν για διακομιδή στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ωστόσο το παιδί παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης.

«Καμπανάκι» για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο: Τι είναι & ποια τα συμπτώματα

Οι γιατροί προσπάθησαν για περισσότερο από μια ώρα να της κάνουν ανάνηψη, ωστόσο δεν τα κατάφεραν και το παιδί κατέληξε.

Διδυμότειχο: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο της 9χρονης

Ακολουθεί ολόκληρο το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο της 9χρονης: 

«Περί ώρα 12 μ.μ. προσκομίστηκε στο Νοσοκομείο 9χρονο κορίτσι από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και διαρροϊκών κενώσεων. 

Συνωδά Συμπτώματα: Ρινίτιδα, Βήχας. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνοδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ), και η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή η ασθενής παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης. Κλήθηκαν κατέφθασαν και επελήφθησαν του περιστατικού: Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Ουρολόγος Χειρουργός, οι οποίοι με την παιδίατρο επεχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από 1 ώρα αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικά. Η μικρή ασθενής κατέληξε περί την 14.30 μ.μ...».

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τον θάνατου του 28χρονου

Την Τρίτη, ένας 28χρονος από τον Τύρναβο που έπασχε από στρεπτόκοκκο κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο ανέφερε στο ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατό του: 

«Σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς και τα ιατρικά αρχεία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, ο ασθενής διακομίσθηκε στις 31.01.24, ώρα 16:20, από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, με τη διάγνωση ανθεκτική καρδιακή ανεπάρκεια σε έδαφος, επιπλεγμένης ενδοκαρδίτιδος της αορτικής, της μιτροειδούς και της τριγλώχινος βαλβίδος, με θετική αιμοκαλλιέργεια σε Granulicatella adiacens.

Υποβλήθηκε στις 01.02.24 σε επείγουσα καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση και απεβίωσε την ίδια ημέρα.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια προς τους οικείους του».

Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν το παιδί στο νοσοκομείο

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. 

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις, όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους. 

Σε κάποιες περιπτώσεις, εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δε θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός) . 

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα. 

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς και πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια είναι ο επίμονος, η έντονη κυνάγχη (πονόλαιμος), η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με  εξάνθημα, η έντονη καταβολή. 

Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top