«H πρώιμη εμφάνιση της γρίπης προκαλεί φόβο για twindemic»

«Ο κόσμος έχασε τη φυσική του ανοσία», ανέφερε η Πουλάκου στο star.gr

Όλα όσα είπε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην ιατρική κοινότητα η έξαρση της γρίπης από τα μέσα του καλοκαιριού, πολύ νωρίτερα δηλαδή από την εποχή της, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Φάνηκε ότι η τουριστική κίνηση στα νησιά μας έφερε πολύ νωρίς φέτος την γρίπη τύπου Α, δηλαδή την H1N1, οι οποία προήλθε από τους τουρίστες που μας ήρθαν από το νότιο ημισφαίριο, όπου κι εκεί εμφανίστηκε νωρίτερα από το σύνηθες», είπε στο star.gr η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».

γρίπη

(φωτ. eurokinisi)

Ο φόβος για twindemic

Όπως εξήγησε, υπό κανονικές συνθήκες η εποχική γρίπη στη χώρα μας θα έπρεπε να εμφανιστεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, ενώ με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν οι παραλλαγές της Όμικρον του κορωνοϊού, υπάρχει ο φόβος μιας διπλής, παράλληλης πανδημίας. 

«Πάντα υπάρχει ο φόβος ότι αυτό που αποφύγαμε την προηγούμενη χειμερινή σεζόν μπορεί να το βρούμε μπροστά μας και να έχουμε τη λεγόμενη διπλή πανδημία, το twindemic. Ο ίδιος φόβος υπάρχει για τις χώρες της Ευρώπης, καθώς και για την Αμερική», σημείωσε.

«Ανησυχούμε για τη συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού» - Τι δήλωσε ο Πλεύρης

Σύμφωνα με την κ. Πουλάκου, το ενδεχόμενο δύο παράλληλων πανδημιών, γρίπης και κορωνοϊού, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα “εκρηκτικό κοκτέιλ” τόσο για το ΕΣΥ, όσο και τους ασθενείς. 

«Πριν εμφανιστεί ο νέος κορωνoϊός είχαμε σοβαρά κρούσματα σοβαρής γρίπης σε ευπαθείς πληθυσμούς, αυξημένο αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ και αυξημένο αριθμό θανάτων.

Εάν υπάρξει συλλοίμωξη με τον COVID και η βαρύτητα θα είναι χειρότερη, δηλαδή και η πρόγνωση του πάσχοντος μπορεί να επιβαρυνθεί, αλλά και το Σύστημα Υγείας, τώρα που πάει να ανασάνει, θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα. Και αυτό είναι κάτι που φοβόμαστε, γιατί αυτή την ώρα, παρά την ενεργητικότητα της πανδημίας, η νόσος είναι στην πλειονότητά της ελαφρά, με τον κόσμο να νοσεί κατ’ οίκον και να το περνάει εύκολα», είπε.

γρίπη

«Αυτήν την ώρα δεν ζοριζόμαστε από πλευράς ούτε κλινών ΜΕΘ, ούτε κλινών σε νοσηλευτικές πτέρυγες COVID, εάν όμως συμβεί συλλοίμωξη μαζί με γρίπη, τότε δεν γνωρίζουμε πόσο μπορεί να πιεστεί το Σύστημα Υγείας και τα πράγματα να γίνουν πολύ, πολύ πιο δύσκολα», είπε η κ. Πουλάκου (φωτ. eurokinisi)

«Καμπανάκι» ΕΟΔΥ για κρούσματα γρίπης σε νέους

«Ο κόσμος έχασε τη φυσική του ανοσία μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας»

Σύμφωνα με την κ. Πουλάκου, πίσω από την πρώιμη εμφάνιση της γρίπης, κρύβεται η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα αποφυγής της διάδοσής της, ενώ δεν είναι απίθανο να μας απασχολήσουν και νέοι ιοί στο εγγύς μέλλον. 

«Ο κόσμος λόγω των δύο ετών της πανδημίας και καθώς ολοκληρώνεται και ο τρίτος χρόνος έχει μείνει χωρίς φυσική ανοσία από την γρίπη και από άλλα αναπνευστικά παθογόνα. Άρα είναι πολύ πιθανό να ξεπηδήσει και κάποια άλλη νόσος του αναπνευστικού, μεταδιδόμενη με ιούς. 

Ήμασταν προστατευμένοι, ζούσαμε σε καραντίνα, φορούσαμε μάσκα και τώρα που πια η ζωή επανέρχεται στο φυσιολογικό είναι πολύ πιθανόν να αναδυθούν και άλλοι ιοί.

Για αυτό τον λόγο πιθανολογείται ότι έχουμε και αυτήν την πρώιμη προ- επιδημική έναρξη της γρίπης. Γιατί ο πληθυσμός έχει χάσει την φυσική του ανοσία αυτά τα χρόνια, που προφυλασσόμασταν από τον κορωνοϊό», είπε.

Κορωνοϊός: Εφαρμογή ανιχνεύει τον ιό από τη… φωνή

Πότε θα γνωρίζουμε αν τα νέα εμβόλια καλύπτουν επαρκώς τα στελέχη της γρίπης

Στις 19 Σεπτεμβρίου στο Δουβλίνο αναμένεται να γίνει μία συνάντηση των αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O),  προκειμένου να μελετήσουν τα δεδομένα που έρχονται από το νότιο ημισφαίριο και να δουν αν τα εμβόλια που προβλέπεται να κυκλοφορήσουν τη φετινή χειμερινή σεζόν, θα καλύπτουν επαρκώς τα στελέχη που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην κυκλοφορία.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, καθώς θέλουμε μία ισχυρή ανοσοποίηση του πληθυσμού με το εμβόλιο», σχολίασε η κ. Πουλάκου.

Ερωτώμενη για τα διπλά εμβόλια που θα προστατεύουν ταυτόχρονα από τα στελέχη της γρίπης και του κορωνοϊό, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν για την ώρα έτοιμα.

εμβόλια γρίπης

(φωτ. eurokinisi)

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι επίσημες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, που αφορούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της εποχικής γρίπης. 

«Ο εμβολιασμός φέτος αναμένεται να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα στη χώρα μας με την έναρξη του φθινοπώρου. Πιστεύω ότι η σύσταση θα είναι για τον Οκτώβριο. Τις άλλες χρονιές τον συστήναμε γύρω στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε οι εμβολιασμοί να έχουν επαρκή τίτλο αντισωμάτων τον Δεκέμβριο, που συνήθως ξεκινούσε η πανδημία και να τα κρατήσουν μέχρι τον Μάρτιο», είπε η κ. Πουλάκου.

Συναγερμός από ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σε ποιους συστήνεται το εμβόλιο κατά της γρίπης

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε η κ. Πουλάκου, αν και ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει για την εμβολιαστική ανάγκη, θα πρέπει αυτή την ώρα να “πεισθεί ότι και η γρίπη αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό και να μην αμελήσει τον εμβολιασμό του και για την εποχική γρίπη”.

Ο εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης συστήνεται σε όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών, καθώς και σε όλους όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

«Πρόκειται για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη από νοσήματα του αναπνευστικού,  οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι αιματολογικοί ασθενείς και αυτοί που παίρνουν κορτιζόνη για οποιονδήποτε λόγο. Βέβαια αν τεκμηριωθεί ότι θα έχουμε ένα μεγάλο κύμα, θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο και όλος ο πληθυσμός», είπε.

γρίπη εποχική

Το αντιγριπικό εμβόλιο (φωτ. eurokinissi)

«Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης που μοιάζουν με αυτά της COVID»

Αναφερόμενη στα συμπτώματα της εποχικής γρίπης, η κ. Παγώνη τόνισε ότι μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά της COVID. 

«Η γρίπη έχει κι αυτή υψηλό πυρετό, μυαλγίες, κεφαλαλγία, συμπτώματα και από το ανώτερο αναπνευστικό και από το κατώτερο, δηλαδή μπορεί να έχει βήχα, φταρνίσματα, ρινική καταρροή και πονόλαιμο. Καθώς τα συμπτώματα της γρίπης συνδέονται πάρα πολύ με τη συμπτωματολογία του κορωνοϊού, πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσεις», είπε. 

«Καμπανάκι» ΕΟΔΥ για κρούσματα γρίπης σε νέους

Όπως πρόσθεσε, είναι σημαντικό οι άνθρωποι που εμφανίζουν υψηλό πυρετό και όλα τα παραπάνω συμπτώματα, να εξετάζονται και για τα δύο ενδεχόμενα.

«Η ανίχνευση της εποχικής γρίπης γίνεται με rapid τεστ, ενώ στις βαριές περιπτώσεις στα νοσοκομεία γίνονται και test PCR ή  πολυπλεκτικές PCR, στις οποίες αναζητούμε εκτός από αυτά τα δύο και άλλους αναπνευστικούς ιούς», συμπλήρωσε.

Ιός Δυτικού Νειλού: 25 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Τι δείχνουν τα παλαιότερα δεδομένα για τη γρίπη στη χώρα μας

Η επίσημη καταγραφή της γρίπης αρχίζει από την 40η εβδομάδα δηλαδή την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οπότε τότε θα αρχίσουν να βγαίνουν οι δείκτες και οι μπάρες στα εβδομαδιαία επιδημιολογικά δελτία.

«Για την ώρα δεν έχουμε ακόμη αριθμούς, παρά μόνο την αυξημένη κινητικότητα», εξήγησε η κ. Πουλάκου. 

 H Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία της χώρας μας για τη γρίπη, από την εβδομάδα 40/2021 έως και την εβδομάδα 20/2022 καταγράφηκαν 5 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, εκ των οποίων απεβίωσαν 3.     

Την αντίστοιχη περίοδο του 2020-2021 δεν καταγράφηκε καμία εισαγωγή σε ΜΕΘ λόγω γρίπης και η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα ήταν σε «ιστορικά χαμηλά» όπως και στον περισσότερο κόσμο. 

γρίπη

(φωτ. eurokinissi)

Την τελευταία προ-κορωνοϊού χειμερινή περίοδο και συγκεκριμένα από την εβδομάδα 40/2018 έως και την εβδομάδα 20/2019 είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 388 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 374 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Μεταξύ αυτών καταγράφηκαν 154 θάνατοι (14 εκτός ΜΕΘ)

«Οι θάνατοι αυτοί αποτελούν ένα βαρύ «φόρο» για νόσημα, που τουλάχιστον η σοβαρή μορφή του προλαμβάνεται με εμβολιασμό. 
Από τους νοσηλευθέντες σε ΜΕΘ μόνο το 15% είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ 76% ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία υπάρχει σαφής σύσταση αντιγριπικού εμβολιασμού, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών», σχολίασε η κ. Πουλάκου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top