Πόσο πιθανό είναι να γίνει πόλεμος Ελλάδας- Τουρκίας

Τι μορφή θα μπορούσε να πάρει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Όλα όσα είπε ο Αθανάσιος Δρούγος διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής

Σε τεντωμένο σχοινί είναι το τελευταίο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καθημερινά, από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου φτάνουν στην Αθήνα προκλητικές δηλώσεις από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι οποίες κρατούν σε υψηλό επίπεδο τους τόνους και συντηρούν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. 

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία συγκαταλέγονται στις τρεις χειρότερες την τελευταία δεκαετία. Είναι μία από τις πλέον κρίσιμες, οριακές και προβληματικές περιπτώσεις (αυτή που διανύουμε) και πάρα το γεγονός ότι γίνονται κάποιες επαφές σε επίπεδο ΝΑΤΟ, μεταξύ Ν. Παναγιωτοπούλου και Χ. Ακάρ», σημείωσε στο star.gr ο Αθανάσιος Δρούγος, διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής.

άσκηση Παρμενίωνας

(φωτ. αρχείου eurokinissi)

Ο ίδιος μίλησε, μάλιστα, για μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων, που δημιουργεί προβληματισμό τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε επίπεδο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Είναι πιο ακραίες και πιο επιθετικές συγκριτικά με άλλες περιπτώσεις, οι δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, αλλά και συνεργατών του Τούρκου προέδρου, όπως του υπ. Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, του υπ. Άμυνας, Χ. Ακάρ, καθώς και άλλων βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος (A.K.P), καθώς και του συμμάχου του στη Λαϊκή Συμμαχία, του ακροδεξιού ηγέτη, Μπαχτσελί

Μπαχτσελί: «Τα Δωδεκάνησα είναι ανοιχτή πληγή - Καταλήφθηκαν άδικα»

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, στο μέτρο της διεθνούς διπλωματίας, προσπαθούν ούτε λίγο, ούτε πολύ να καθησυχάσουν τα πράγματα και να δείξουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η λεκτική επίθεση εκ μέρους του Ερντογάν στη χώρα μας», είπε.

Ο Αθανάσιος Δρούγος διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής

Ο Αθανάσιος Δρούγος διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να “αποφευχθούν τα χειρότερα”, εντάσσονται, όπως εξήγησε, οι τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΕ και οι “ισοαποστασιακες” δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Άντονι Μπλίγκεν. 

Μήνυμα των «Big4» του ΝΑΤΟ στην Τουρκία για αποκλιμάκωση με την Ελλάδα

«Δε βλέπω πόλεμο. Δεν αποκλείω, όμως, μια υβριδική και ασύμμετρη ένταση στο Αιγαίο»

Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Δρούγος εμφανίστηκε καθησυχαστικός εκτιμώντας ότι είναι απίθανο να προκύψει ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος, τη δεδομένη στιγμή, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια ώρα πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι.  

«Λογικά μέσα στο καλοκαίρι εκτιμώ ότι θα υπάρχουν τέτοιες εντάσεις. Η κατάσταση ενέχει κινδύνουςΔε βλέπω κάτι τέτοιο (πόλεμο), ωστόσο δεν μπορώ να αποκλείσω κάποια ένταση σε ένα σημειακό χώρο, σε έναν υποπεριφερειακό χώρο, σε κάποιο σημείο του Αιγαίου ή της ανατολικής Μεσογείου, στη μορφή την υβριδική, την ασύμμετρη, τη μη συμβατική, τη μη γραμμική.

πολεμικό πλοίο

(φωτ. αρχείου eurokinissi) 

Πάντοτε, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι η Τουρκία επιδιώκει το επεισόδιο και όχι τον πόλεμο γιατί δεν ξέρει πώς θα της εξελιχθεί. Το θέμα είναι ότι ο Ερντογάν στη φάση αυτή έχει μπει σε μία τροχιά, η οποία χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα αν τυχόν ξεσπάσει κάτι πολύ δυνατό, αφού και το ΝΑΤΟ θα έχει άμεση εμπλοκή και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι.

Αποκλείω, όμως, όλες αυτές τις περιπτώσεις που λένε ότι θα γίνει περικύκλωση νησιών, αποβατική επίθεση σε κάποιο νησί με λίγους κατοίκους κτλ, καθώς τα θεωρώ πολύ εξωφρενικά και ούτε λίγο, ούτε πολύ μπορούν να δημιουργήσουν ευρύτερες καταστάσεις και ανησυχίες», είπε.

ΕΕ σε Τουρκία: Σταματήστε τις απειλές, αλλιώς θα έχετε κατάλληλη απάντηση

Τι μορφή θα μπορούσε να πάρει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δρούγος εκτίμησε ότι αν η Τουρκία επιδιώξει την ένταση στο Αιγαίο, τότε θα κινηθεί σε επίπεδο ελεγχόμενου επεισοδίου, το οποίο δεν θα έχει συνέχεια.

Περιγράφοντας τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει ένα τέτοιο θερμό επεισόδιο, εξήγησε ότι θα μπορούσε να είναι ένα προσφύγο-μεταναστευτικό ή κάποιο συμβάν που να έχει να κάνει με παράνομες γεωτρήσεις ή με σύγκρουση της τουρκικής ακτοφυλακής με κάποιο πλοίο του λιμενικού σώματος ή με κάποιο επεισόδιο που θα σχετίζεται με παράνομη αλιεία. 

«Το πιο ακραίο σενάριο για θερμό επεισόδιο είναι να βγει ένα τουρκικό γεωτρύπανο»

Όπως πρόσθεσε ο κ. Δρούγος, το πιο ακραίο σενάριο θα είναι να κινηθεί ένα τουρκικό γεωτρύπανο στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Περιμένω να δω αν μέσα στο καλοκαίρι θα βγάλει γεωτρύπανο. Για μένα αυτό είναι το κλειδί. Γιατί αν υπάρξει μία κόντρα μεταξύ αλιέων ή κάποια ένταση με την ακτοφυλακή και το λιμενικό σώμα, αυτά είναι τοπικά επεισόδια και τακτοποιούνται. Αν βγάλει όμως γεωτρύπανο, με κατεύθυνση το τουρκολιβυκό, παράνομο μνημόνιο, από εκεί και πέρα τα πράγματα θα γίνουν πιο σκληρά και θα φτάσουν στο επίπεδο του 2020 με την κρίση του Oruc Reis», είπε.

oruc reis

(φωτ. AP)

Σε κάθε περίπτωση εκτίμησε πάντως, ότι όπως είναι τα πράγματα, για κάποιους μήνες ή για κάποιες εβδομάδες πιθανότατα θα υπάρχει ένταση στο Αιγαίο.

«Προξενεί εντύπωση ότι αυτή τη φορά η ένταση είναι Αιγαιοκεντρική. Δεν είναι ένταση που έχει διευρυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με κάποιο συμβάν απέναντι στην Κύπρο.  Όμως επειδή το τέταρτο γεωτρύπανο, είναι έτοιμο στον κόλπο της Μερσίνας, δεν μπορώ να αποκλείσω παράνομη κίνησή του μέσα στα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Τουρκία: Το Star μπροστά από το τουρκικό γεωτρύπανο «Kanuni»

Πού οφείλεται η τουρκική προκλητικότητα

Σύμφωνα με αναλυτές, πίσω από τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, κρύβονται τα αυξημένα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, τέτοιες σκληρές δηλώσεις παράγονται για εσωτερική κατανάλωση, λόγω της κακής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας και της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

«Καταρρέει» η οικονομία της Τουρκίας: Iστορική πτώση για την τουρκική λίρα

Την ίδια ώρα, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν, στόχο έχουν να συσπειρώσουν το εκλογικό του σώμα, ενόψει των Προεδρικών εκλογών του 2023. Όπως εξήγησε ωστόσο ο κ. Δρούγος, το διάστημα που μεσολαβεί ως τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές (τον Ιούνιο του 2023) και τις συναφείς κοινοβουλευτικές, είναι αρκετά μεγάλο και δεν εξηγεί πλήρως την ακραία ρητορική που έχει υιοθετήσει η τουρκική πλευρά απέναντι στην Ελλάδα. 

«Αν τα πράγματα πήγαιναν (έτσι) ως το 2023, ένα εξάμηνο πριν από τις εκλογές, τότε οπωσδήποτε θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο (οι εμπρηστικές δηλώσεις) για να συγκεντρώσει τους τελευταίους έξι μήνες, όσους έχουν ακραίες θέσεις, τους εθνικιστικές, ορισμένους φανατικούς ισλαμιστές και ορισμένα στελέχη που έχουν φύγει και έχουν πάει σε μικρότερα κόμματα.

Τουρκία: «Μέτωπο» έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στον Ερντογάν

Αυτό δεν ισχύει όμως αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και αν δεν κάνει πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν, τον Δεκέμβριο του 2022 ή τον Ιανουάριο του 2023», είπε.

Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος, (φωτ. associated Press)

«Ο Ερντογάν είναι ένας δεινός εκβιαστής»

Σύμφωνα με τον κ. Δρούγο πίσω από την εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα κρύβονται απειλές και εκβιασμοί με στόχο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. 

«Έχουμε να κάνουμε με απειλές και εκβιασμούς. Ο Ερντογάν είναι δεινός εκβιαστής απέναντι στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ.
Οι πιο πολλές ακραίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου συνδέονται με το γεγονός ότι θέλει να πιέσει τους Αμερικανούς στα θέματα των αεροπορικών εξοπλισμών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω οι κινήσεις του απέναντι στους Αμερικανούς έχουν να κάνουν κυρίως εκβιαστικά για τα αεροπλάνα. Επιθυμεί να πάρει τα F-16 και να μη μείνει τελείως εκτός τροχιάς των F-35

Παναγιωτόπουλος: Ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης F -35 από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα η στάση του απέναντι στο ΝΑΤΟ, (σε ό,τι έχει να κάνει με τη διεύρυνση της Συμμαχίας και το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας), εξηγείται καθώς σκοπεύει να αποκομίσει οφέλη.

Στο τέλος είμαι σίγουρος ότι σε 5- 6 μήνες το πολύ, θα έχει προφανώς εγκρίνει την ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ. Ας μην ξεχνάμε ότι θέλει να  εκβιάσει το ΝΑΤΟ καθώς επιδιώκει διάφορα πράγματα και ισχυρότερο ρόλο. Είναι δεινός εκβιαστής», είπε.

«Συνήγορος» του Ερντογάν ο Γ.Γ. ΝΑΤΟ- «Αδειάζει» Φινλανδία - Σουηδία

«Συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Σύμφωνα με τον κ. Δρούγο οι κινήσεις του Ερντογάν και η τουρκική προκλητικότητα συνδέονται και με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή φέτος και την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ το 2023. 

«Ο Ερντογάν είναι άνθρωπος σημειολόγος και άνθρωπος των ημερομηνιών, όπως φάνηκε από την περίπτωση της μάχης του Μαντζικέρτ και τη νίκη των Σελτζούκων Τούρκων έναντι των Βυζαντινών ή αργότερα από την επέτειο της μάχης του Μυριοκέφαλου. Αυτά τα τιμά και τα κράτα. Ως εκ τούτου αυτή η διετία 2022- 2023 θεωρώ ότι παίζει ρόλο στη στάση του. Ο ίδιος έχει και μία έμμονη ιδέα να ξεπεράσει στην υστεροφημία και  γενικότερα στην ιστορία, τον Κεμάλ, οπότε σίγουρα αυτές οι ημερομηνίες είναι μέσα στο μυαλό του», εξήγησε.

Αλήθειες με τη Ζήνα: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ποια πρέπει να είναι η ελληνική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα

Δεδομένων των συνθηκών, ο κ. Δρούγος συνέστησε στην Αθήνα ισχυρή διπλωματική παρουσία, ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως αποφυγή της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, προκειμένου η χώρα να μην εμπλακεί σε “περίεργες ιστορίες”.

«Στα τέλη του μήνα επίκεινται δύο Συνοδοί. Η μία είναι σε επίπεδο ΕΕ, χωρίς την παρουσία της Τουρκίας και η άλλη είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, (29 -30 Ιουνίου), όπου από την πλευρά της Άγκυρας θα είναι παρών ο Ερντογάν. Από την πλευρά της Αθήνας θα παρευρεθεί στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top