Τουρκία: «Μέτωπο» έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στον Ερντογάν

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μειώνεται η υποστήριξη στη συμμαχία του

Ερντογάν

Έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης εντείνουν τη συνεργασία τους με στόχο να νικήσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, το AKP, στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν το 2023, αυξάνοντας έτσι την πίεση στον πρόεδρο καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μειώνεται η υποστήριξη προς την κυβερνητική συμμαχία του. 

Διευρύνοντας τη συνεργασία τους που τα βοήθησε να καταφέρουν πλήγμα στον Ερντογάν στις τοπικές εκλογές του 2019, τα κόμματα πραγματοποίησαν την Τρίτη μια τρίτη συνάντηση και σχεδιάζουν στο εξής εβδομαδιαίες συναντήσεις ώστε να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς σε κοινές αρχές, έκαναν γνωστό αυτοί που εμπλέκονται στις συνομιλίες.

Σκηνικό έντασης από την Τουρκία: Τρία πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ

«Η αντιπολίτευση στην Τουρκία κάνει μια προσπάθεια που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα: να ενωθεί για να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση», λέει ο πολιτικός σχολιαστής Μουράτ Γετκίν.

Η υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Ερντογάν υποχωρεί εν μέσω επικρίσεων για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα οικονομικά προβλήματα, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και η ανεργία, την πανδημία της Covid-19 και τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες. 

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το AKP βρίσκεται γύρω στο 31-33%, κάτω από το 42,6% που είχε επιτύχει στις βουλευτικές εκλογές του 2018, και ο εθνικιστής σύμμαχός του, το κόμμα MHP, στο 8-9%, κάτω από το 11,1% των εκλογών, ποσοστά που θα έκαναν τον Ερντογάν να χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου στις επόμενες εκλογές. 

Οι συνομιλίες της αντιπολίτευσης στοχεύουν στον εντοπισμό κοινών αρχών μάλλον, παρά στη συμφωνία σε έναν υποψήφιο για την προεδρία, με στόχο να απορρίψουν το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, που εισήχθη το 2018, και να επιστρέψουν σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, δήλωσαν συμμετέχοντες στις συνομιλίες αυτές. 

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος IYI Μπαχαντίρ Ερντέμ δήλωσε πως συμφώνησαν να επικεντρώσουν σε θέματα όπως η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, τα μέσα ενημέρωσης και τα πανεπιστήμια, και στους νόμους που αφορούν τα πολιτικά κόμματα και τις εκλογές, με στόχο να ενισχύσουν τον διαχωρισμό των εξουσιών και τη δημοκρατία.

«Η συνεννόηση αυτών των έξι κομμάτων δίνει στον λαό ελπίδα. Αντί για διαίρεση, υπάρχει ομοψυχία, ενότητα σε κοινό έδαφος», δήλωσε ο Ερντέμ στο Ρόιτερς, προσθέτοντας πως αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πόλωση που επικράτησε κατά τις δύο δεκαετίες της διακυβέρνησης του AKP.

Ο αντιπρόεδρος του CHP Μουχαρέμ Ερκέκ, ο οποίος συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες, δήλωσε πως η Τουρκία «σύρεται στην άκρη του γκρεμού» από το προεδρικό σύστημα, το οποίο αφήνει πολύ μεγαλύτερες εξουσίες στα χέρια του αρχηγού του κράτους. 

«Τα προβλήματα των πολιτών επιδεινώνονται υπό το σύστημα του ενός ανδρός... Ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη», δήλωσε.

Το στέλεχος του AKP, βουλευτής Μπουλέντ Τουράν απέρριψε τα περί αποκατάστασης του κοινοβουλευτικού συστήματος ως «αντιδραστικά», λέγοντας πως το νέο σύστημα λειτουργεί καλά και έχει μειώσει την πολιτική αστάθεια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top