Ποια σχολεία θα λειτουργούν έως τις 17:30 από τον Σεπτέμβριο

Δεν απαιτούνται κριτήρια για τους μαθητές - Τι δήλωσε η Νίκη Κεραμέως

Όσα είπε η Νίκη Κεραμέως για την επέκταση του ολοήμερου σε νηπιαγωγεία και δημοτικά από Σεπτέμβριο - Βίντεο Mega

Ξεκινά από τον Σεπτέμβριο 2022 η επέκταση του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού ως τις 17.30μ.μ. Ποια σχολεία και ποιους μαθητές θα αφορά; Όσα προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Κεραμέως: Χωρίς κριτήρια η ένταξη στο διευρυμένο ολοήμερο έως τις 18.00

Σε πιλοτική εφαρμογή ξεκινά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η επέκταση του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού ως τις 17.30μ.μ., όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό 2022: Η μεγάλη πρόκληση». 

Το πρόγραμμα αφορά όλους τους μαθητές, σε όλη την Ελλάδα, με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς να απαιτούνται κριτήρια για συμμετοχή. Έχει διττό στόχο:

  • την επέκταση του ωραρίου για να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς
  • την ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών 

Μητσοτάκης: Έως τις 18.00 θα λειτουργούν παιδικοί σταθμοί και δημοτικά

Ως προς το δεύτερο σκέλος, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε, πως θα ενισχυθεί η δημιουργική κατεύθυνση, με έμφαση στα εικαστικά, τη μουσική, τις τέχνες γενικότερα, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνεται και η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο, θα μένει πιο πολύς χρόνος «για παιχνίδι και διάδραση με την οικογένεια». 

Σε ποια σχολεία θα γίνει η επέκταση ολοήμερου σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Η κ. Κεραμέως επισήμανε, ότι τα προγράμματα βρίσκονται υπό διαμόρφωση, θα προχωρήσουν προσλήψεις, ενώ απώτερος στόχος είναι η επέκταση του ολοήμερου σχολείου ως τις 18.00.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η εφαρμογή του μέτρου αρχικά θα πραγματοποιηθεί στο 50% των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών που ήδη λειτουργούν ως ολοήμερα, δηλαδή σε 5.000 τμήματα σε όλη τη χώρα.

Κεραμέως: «Βραδυφλεγής βόμβα το δημογραφικό ζήτημα»

Η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα «βραδυφλεγή βόμβα», αναφέροντας πως τα τελευταία πέντε χρόνια οι εγγραφές στην Α' Δημοτικού έχουν μειωθεί κατά 16,5-17%. Βασικά αίτια είναι η υπογεννητικότητα, αλλά και το «μεταναστευτικό ισοζύγιο» με το «brain drain και το brain gain». 

H υποστήριξη της οικογένειας είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, τόνισε η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη σε ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν «για υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονταν από ιδιωτικούς φορείς και τώρα ενσωματώνονται στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα».

Για παράδειγμα, το υποχρεωτικό νηπιαγωγείο από τα τέσσερα, όπου τα παιδιά διδάσκονται και αγγλικά, η ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια και το γεγονός ότι πια τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων προσφέρονται στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ άλλων. 

Επίσης, η κ. Κεραμέως, αναφέρθηκε σε ειδικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επιστημόνων και στην επιστροφή τους στην Ελλάδα (brain gain), όπως το κονδύλι των 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του παραπάνω στόχου και τη ριζική αναδιάταξη του ΔΟΑΤΑΠ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top