Θήβα: Προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό 6 Ρίχτερ

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Θορυβημένοι είναι οι σεισμολόγοι από τη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα. Δεν αποκλείουν να σημειωθεί ισχυρός σεισμός κοντά στα 6 Ρίχτερ. Από τον Ιούλιο έως σήμερα έχουν σημειωθεί 3.000 σεισμοί. Οι σεισμολόγοι καλούν τους κατοίκους και τις αρχές να πάρουν μέτρα και να θωρακίσουν την πόλη. 

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του διευθυντή Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Παπαδόπουλου για την εξέλιξη της σεισμική δραστηριότητας στη Θήβα. 

Η γη δεν έχει σταματήσει να σείεται από τον περασμένο Ιούλιο έως και σήμερα, διάστημα κατά το οποίο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 3.000 σεισμοί. 

Διπλός σεισμός 3,9 ρίχτερ στη Θήβα

Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου θορυβήθηκαν ιδιαίτερα από την πρόσφατη σεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10 Απριλίου. Τρία 24ωρα πριν είχε γίνει διπλός σεισμός μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, ενώ είχε να καταγραφεί τέτοιου μεγέθους σεισμός από τις 11 Ιουλίου. 

Ο κ. Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» σημείωσε πως στην περιοχή δεν αποκλείεται νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, ανάλογη των 6,2 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στη Θήβα το 1894.

Πώς να προστατευτείς από τον σεισμό

Ανάλογες δηλώσεις έκανε χθες στο Mega και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. 

«Στη Θήβα έχουμε μια περίεργη κατάσταση. Έχουμε μια σεισμικότητα εδώ κι ένα χρόνο ή και περισσότερο, σε ένα ρήγμα που είναι πολύ κοντά στην πόλη. Φαίνεται ότι τα ρήγματα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικά, αλλά το κακό είναι ότι η σεισμικότητα είναι πολύ κοντά στην πόλη.

Όταν έχουμε μία ακολουθία τέτοια που έχει μια μικρή πιθανότητα να δώσει και ισχυρότερο σεισμό, ο κόσμος είναι ανήσυχος. Έχουμε ιστορικό στην περιοχή. Το 1894 είχαμε παρόμοια ακολουθία, κράτησε 17 μήνες και έδωσε ένα σεισμό 6,2 Ρίχτερ μετά», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος. 

«Τέτοιες ακολουθίες έχουμε συχνά, χωρίς να έχουμε κύριο σεισμό. Απλά, επειδή η ακολουθία στην περίπτωση της Θήβας είναι κοντά στην πόλη, η τοπική κοινωνία πρέπει να κινηθεί με προληπτικό τρόπο. Το 1853 είχαμε ένα σεισμό πιο δυτικά που είχε καταστρέψει τη Θήβα τελείως.

Το πιο πιθανό είναι η ακολουθία να σβήσει μέσα στους επόμενους μήνες σταδιακά. Οι κάτοικοι χωρίς να ανησυχούν θα πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και να θωρακίσουν τα σπίτια τους, να μιλήσουν στα παιδιά τους, να δει η τοπική κοινωνία αν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σεισμό, ώστε να προστατευτεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top