Πλατεία Ομονοίας: «Φύτεψαν» συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα

«Δε σταματούν οι δενδροφυτεύσεις», είπε στο star.gr o αρμόδιος αντιδήμαρχος

Όλα όσα είπε ο Σάκης Κολλάτος, Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού

Καθαρότερη ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης, υπόσχονται να παρέχουν στους πολίτες του κέντρου οι τέσσερις καινοτόμες συσκευές ιονισμού του αέρα, που τοποθετήθηκαν σε στύλους περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας.

«Κάθε ιονιστής αντιστοιχεί σε περίπου 7μιση δέντρα. Οι συσκευές αυτές μαζεύουν τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Παίρνουν δηλαδή τον αέρα τον φιλτράρουν και τον διοχετεύουν όσο μπορούν πιο καθαρό», εξήγησε στο star.gr ο Σάκης Κολλάτος, Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού.

Μία από τις τέσσερις συσκεύες καθαρισμού του αέρα που τοποθετήθηκαν στην πλατεία Ομονοίας (φωτογραφία eurokinnisi)

Μία από τις τέσσερις συσκεύες καθαρισμού του αέρα που τοποθετήθηκαν στην πλατεία Ομονοίας (φωτογραφία eurokinnisi)

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μηχανήματα αυτά έχουν εμβέλεια που ίσως να ξεπερνάει και τα 500 μέτρα, έχουν χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση (18WATT), είναι αθόρυβα (μεγ. 30 db), δεν επιβαρύνουν κάπου, ενώ θεωρούνται ασφαλή για τον άνθρωπο και τα ζώα. 

Πρώτη φορά: Θάνατος 9χρονης αποδόθηκε στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Όπως πρόσθεσε μάλιστα, τέτοιου είδους μηχανήματα υπάρχουν ήδη και χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό. 

«Δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Ας το δοκιμάσουμε και εδώ να δούμε πώς πάει και θα το αξιολογήσουμε. Στο επόμενο εξάμηνο ή στο χρόνο θα μπορούμε να πούμε αν αυτό μπορεί να προσφέρει συμπληρωματικά κάτι στην πόλη», είπε.

Κάθε συσκευή φιλτράρει τον αέρα όπως 7 μιση δέντρα, όπως αναγράφεται και σε σχετική πινακίδα στην Ομόνοια (φωτογραφία eurokinnisi)

Κάθε συσκευή φιλτράρει τον αέρα όπως 7 μιση δέντρα, όπως αναγράφεται και σε σχετική πινακίδα στην Ομόνοια (φωτογραφία eurokinnisi)

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για τον θάνατο 500.000 νεογνών παγκοσμίως

«Τα αυτοκίνητα και τα ψηλά κτίρια επιβαρύνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στο κέντρο της Αθήνας»

Η πλατεία Ομονοίας, δεν επιλέχθηκε τυχαία για την εγκατάσταση των συσκευών καθαρισμού του αέρα. Σύμφωνα με τον κ. Κολλάτο, η περιοχή περιμετρικά της Ομόνοιας, η 3ης Σεπτεμβρίου, η Αγίου Κωνσταντίνου από την πλατεία Καραϊσκάκη κτλ. θεωρείται πιο επιβαρυμένη όσον αφορά στη ρύπανση, αφενός λόγω της συνεχής ροής των αυτοκινήτων και αφετέρου λόγω των μεγάλων κτιρίων περιμετρικά. 

«Είναι ένα σημείο της πόλης που επιβαρύνεται και ένα σημείο με ψηλά κτίρια, που σημαίνει ότι η ρύπανση εγκλωβίζεται. Επειδή είναι εγκλωβισμένος ο αέρας εκεί, η απόδοση των ιονιστών θεωρείται ότι θα είναι καλύτερη. Άρα είναι εμβληματική η τοποθέτησή τους στο σημείο γιατί θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα», σημείωσε.

«Τα ψηλά κτίρια εγκλωβίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πλ. Ομονοίας»

«Τα ψηλά κτίρια εγκλωβίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πλ. Ομονοίας» (φωτογραφία αρχείου eurokinnisi)

«Δε θα σταματήσουν οι δενδροφυτεύσεις στην Αθήνα»

Οι τέσσερις συσκευές καθαρισμού αέρα που εγκαταστάθηκαν στην Ομόνοια αποτέλεσαν δωρεά στο δήμο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», ενώ είχαν συνολικό κόστος 56.000 ευρώ.

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε η ρύπανση μετά την άρση του lockdown

Όπως ξεκαθάρισε ωστόσο, ο κ. Κολλάτος η χρήση τους, σε καμία περίπτωση δε θα σταματήσει το πρόγραμμα με τις δενδροφυτεύσεις στην πόλη, που τρέχει ήδη. 

Ο Σάκης Κολλάτος, Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού

Ο Σάκης Κολλάτος, Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού

«Στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε προσθέσει στην πόλη 1.500 δέντρα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερα. Αν μπορούμε να τρέξουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα θα το αξιολογήσουμε και θα το δούμε» σημείωσε, ερωτώμενος αν είναι στα σχέδια του δήμου η εγκατάσταση περισσότερων συσκευών καθαρισμού του αέρα.

Όλη η Αθήνα ένα πλατό - Γυρίζονται έξι ταινίες στις γειτονιές της

«Στην Αθήνα έχουμε περίπου 2.000 λάμπες»

Αναφερόμενος στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος της Αθήνας, σημείωσε ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται να βγει στον αέρα ένας διαγωνισμός με στόχο την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων, με LED. 

«Στην Αθήνα έχουμε περίπου 2.000 λάμπες. Θα πάρει περίπου 6 μήνες για να βρούμε ανάδοχο για το έργο, αλλά στόχος μας είναι να το πάμε συνολικά στην πόλη και όχι αποσπασματικά. Στόχος είναι να έχουμε καλύτερο φωτισμό, χαμηλότερη κατανάλωση και να αλλάξουμε το δίκτυο στην πόλη το οποίο είναι από 30 έως 50 ετών», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top