Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για τον θάνατο 500.000 νεογνών παγκοσμίως

Αυξάνει και τον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό

Βρέφος σε θερμοκοιτίδα

Σχεδόν 500.000 νεογέννητα πέθαναν στον πρώτο μήνα της ζωής τους το 2019 εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με την έκθεση State of Global Air 2020.

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν σε Ινδία, Νοτιοανατολική Ασία και Αφρική. Οι επιστήμονες συνδέουν αυτό το γεγονός με το τοξικό νέφος που ελευθερώνεται στους εσωτερικούς χώρους, λόγω της χρήσης καυσίμων κατά το μαγείρεμα.

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η έκθεση των εγκύων σε ατμοσφαιρικούς ρύπους είναι επιβλαβής για τα έμβρυα, καθώς αυτά μπορεί να γεννηθούν πρόωρα ή με χαμηλό βάρος. Πρόκειται για δύο παράγοντες που συνδέονται με την υψηλή βρεφική θνησιμότητα και καθιστούν ευάλωτα τα νεογέννητα σε παιδικές λοιμώξεις, πνευμονία, ακόμα και με μη πλήρη ανάπτυξη των πνευμόνων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί την τέταρτη υψηλότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, έχοντας προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 6.7 εκατ. ανθρώπων το 2019. Ταυτόχρονα, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, διαβήτη, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού.

Συνδέεται η ατμοσφαιρική ρύπανση με τον κορωνοϊό; 

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες ανέφεραν πως η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό, αν και η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο. Μπορεί η πανδημία να προκάλεσε θανάτους και οικονομικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το lockdown βοήθησε, έστω και προσωρινά, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το περιβάλλον «πήρε» ανάσα χάρη στον κορωνοϊό

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top