Πιο κοντά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό οι υγειονομικοί

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί έως τώρα

Ρεπορτάζ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμο των στελεχών των ΕΜΑΚ (19/5)

Όλο και πιο κοντά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό βρίσκονται οι υγειονομικοί μετά από την απόφαση για τα στελέχη των ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού σώματος.

Όπως είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι απόλυτα σύμφωνος με το ελληνικό Σύνταγμα. Επί του θέματος είχε τοποθετηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προοιωνίζοντας εξελίξεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο για τη θωράκιση του συστήματος δημόσιας και ιδιωτικής υγείας. 

Τα προνόμια όσων εμβολιάσθηκαν -  Πού θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR στις αρχές του περασμένου Απριλίου είπε πως, σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο, ενδέχεται να τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους υγειονομικούς, όπως έχει γίνει ήδη στην Ιταλία. 

«Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας», είχε πει τότε χαρακτηριστικά.

Εμβολιασμοί: Πόσοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν εμβολιαστεί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας το 82% των γιατρών του ΕΣΥ και το 88% του ιδιωτικού τομέα έχει μέχρι στιγμής εμβολιαστεί. Τα ποσοστά είναι χαμηλότερα στο νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα το 63% του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ και το 62% του ιδιωτικού τομέα έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ περίπου στα ίδια ποσοστά κυμαίνεται ο εμβολιασμός για το λοιπό προσωπικό σε ΕΣΥ και ιδιωτικές δομές, 60% και 63%, αντίστοιχα.

Θεοδωρίδου: Προστασία έως 13 μήνες μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με μελέτη

Τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο τα σχετικά ποσοστά ήταν πολύ πιο χαμηλά.

Ενδεικτικά, οι εμβολιασμένοι νοσηλευτές δεν ξεπερνούσαν το 40%. Οι περισσοτεροι υγειονομικοί εργαζόμενοι παρά το γεγονός ότι είχαν τη δυνατότητα να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, κράτησαν στάση αναμονής και συχνά επιφύλαξης έναντι των εμβολίων.

Μάλιστα σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία το 37% - 40% παραμένει ανεμβολίαστο.

Η απόφαση για τις ΕΜΑΚ

Την Τρίτη με απόφαση του αρχηγού του Σώματος της Πυροσβεστικής ανακοινώθηκε πως όσοι υπηρετούν στις ΕΜΑΚ θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, ενώ όσοι αρνηθούν τον εμβολιασμό τους για τον κορωνοϊό θα αντικατασταθούν και θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες της πυροσβεστικής, μη επιχειρησιακές.

Εμβολιασμοί: Τείχος ανοσίας για το 70% των 60 ετών κι άνω μέχρι τέλος Μαΐου

Στην απόφαση αναφέρθηκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, κ. Μανιτάκης, λέγοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες ότι η «υποχρεωτικότητα» του εμβολιασμού, έχει συνταγματικά ερείσματα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. 

«Είναι απολύτως σύμφωνη η απόφαση με τη νομοθετική πρόβλεψη που υπάρχει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, η οποία επιτρέπει σε διάφορες υπηρεσίες, να επιβάλουν ορισμένες υποχρεώσεις -μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός- προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την υγεία τους από την επιδημία» εξήγησε. 

Πρόσθεσε, όμως, ότι «για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό ή οι δάσκαλοι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός ή ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι όποιες κυρώσεις για τους αρνητές, δεν μπορούν να φτάσουν έως την απόλυση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top