Σαρηγιάννης στο star.gr: Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα κορωνοϊού

Πρόταση για 10ημερο lockdown τύπου Μαρτίου κάνει ο καθηγητής

Όλα όσα είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Με την Αττική στο κόκκινο και το Σύστημα Υγείας στο Λεκανοπέδιο να δέχεται τεράστια πίεση, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Την άμεση εφαρμογή αυστηρού lockdown τύπου Μαρτίου, για δέκα ημέρες, πρότεινε μιλώντας στο star.gr ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Τα υπολογιστικά μοντέλα του ΑΠΘ δείχνουν ότι αν δεν κάνουμε κάτι, θα έχουμε μία αυξητική τάση πανελλαδικά. Για αυτό πρέπει άμεσα να πάρουμε μέτρα αυστηρά για ένα μικρό διάστημα μέχρι και τις 16 Μαρτίου.

Μιλάμε για ένα lockdown τύπου Μαρτίου που δεν κυκλοφορούσε ψυχή, όχι παίζουμε... Τώρα σίγουρα δεν είμαστε σε πολύ αυστηρό lockdown. Δεν το εφαρμόζουμε αυστηρά. Μάλλον κάνουμε το ανάποδο, προσπαθούμε δηλαδή να βρούμε τρόπους για να το ξεπεράσουμε», είπε.

O Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (φωτογραφία eurokinissi)

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, αυτή τη στιγμή διανύουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας

«Αν δείτε το διάγραμμα διαχρονικά, είχαμε ένα μικρό- μικρό κυματάκι στην πρώτη φάση, ένα πολύ σημαντικό τσουνάμι στη δεύτερη και τώρα είμαστε στην αρχή ενός τρίτου κύματος, που αν το τιθασεύσουμε όμως θα είναι πιο ήπιο από το δεύτερο», εξήγησε.

Νέα μέτρα από αύριο: Ανακοινώσεις Κικίλια – Χαρδαλιά το απόγευμα

«Υπάρχουν μέτρα που δεν έχουμε ακόμη λάβει και πρέπει να εφαρμόσουμε»

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ταυτόχρονα με την τήρηση του lockdown με αυστηρούς όρους, θα πρέπει να εφαρμοστούν μία σειρά από μέτρα όπως η επέκταση της τηλεργασίας, η απολύμανση του αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σχολεία, ειδικότερα στις πολυπληθείς τάξεις, καθώς και η αύξηση του αριθμού των τεστ ανίχνευσης στους χώρους εργασίας.

«Υπάρχει μία σειρά από πράγματα που δεν κάνουμε και που θα έπρεπε να εφαρμόσουμε για να μπορούμε να λειτουργήσουμε ανοιχτά, αλλά με ασφάλεια.

Προφανώς, υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του ιού στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους εργάτες στη δυτική Αττική από διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Εκεί πρέπει με ευθύνη της εργοδοσίας να γίνονται rapid test, ούτως ώστε και να σπάμε τη μετάδοση και να την ανιχνεύουμε νωρίς. Το ίδιο πράγμα να γίνεται και στα σχολεία με τους εκπαιδευτικούς», σημείωσε.

Σενάριο για παράταση του σχολικού έτους τον Ιούνιο και όχι το Πάσχα

Πότε θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων- Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, εάν εφαρμοστούν αποτελεσματικά και τηρηθούν με αυστηρότητα όλα τα παραπάνω μέτρα, μείωση των κρουσμάτων θα αρχίσουμε να βλέπουμε από τις 10 Μαρτίου.

«Στη συνέχεια θα μπορέσει να ανοίξει σταδιακά το λιανεμπόριο με τη μέθοδο click away, μετά από δέκα ημέρες θα μπορούμε να μιλάμε για το άνοιγμα ανά εκπαιδευτική βαθμίδα των σχολείων και από το Μάιο και της εστίασης», είπε.

Κορωνοϊός: Οι «κόκκινες» περιοχές φέρνουν πιο σκληρό lockdown

Πάσχα με 1.000 κρούσματα- Τέλος Ιουνίου θα έχουμε χαμηλό διψήφιο αριθμό

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν εφαρμοστεί το σενάριο αυτό με επιτυχία, σημαντική αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης αναμένεται στη διάρκεια του Μαΐου, ενώ το Πάσχα καθημερινά θα καταγράφονται κατά μέσο όρο περίπου 1.000 κρούσματα.

«Αν το Πάσχα δεν κατεβάσουμε τις προστατευτικές ασπίδες και δεν πάμε να κάνουμε το περίφημο ελληνικό Πάσχα, αλλά κρατήσουμε την ψυχραιμία μας σαν λαός, τότε στην συνέχεια η τάση θα είναι μειωτικότατη.

Υπό την προϋπόθεση ότι κάθε μήνα θα γίνονται ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων, κάτι που είναι εφικτό, στο τέλος Ιουνίου ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι στα επίπεδα του Ιουνίου του 2020, δηλαδή θα έχουμε χαμηλό διψήφιο αριθμό κρουσμάτων», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top