Σωτήρης Τσιόδρας: «Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει»

Τι είπε ο καθηγητής για τις μεταλλάξεις και την ανοσία στον πληθυσμό

Το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Star στις 16/1/21 για την έναρξη των εμβολιασμών στους πολίτες άνω των 85 ετών

Για τα εμβόλια, το σχέδιο εμβολιασμού, τις μεταλλάξεις του ιού, τα παρατεταμένα μέτρα που είναι σε ισχύ στη χώρα μας αλλά και το πότε θα τελειώσει όλο αυτό που βιώνουμε με την πανδημία, μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «COVID-19 Vaccines-Moving Forward» του Forum Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, την περασμένη Παρασκευή.

Τσιόδρας: «Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού»

Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων αναφέρθηκε στη σημασία της μάσκας, σημειώνοντας πως ο ίδιος τη φορά 16 με 18 ώρες την ημέρα και παράλληλα, αναγνώρισε πως τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού έχουν κουράσει τους πολίτες, γι΄αυτό και κάποιοι δε συμμορφώνονται σε αυτά. 

Σχολιάζοντας τις παροδικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech μέσα στον Ιανουάριο, σημείωσε ότι δε γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα έχουμε τα εμβόλια για να εμβολιαστούμε και επανέλαβε ότι θα απαλλαχτούμε από τον ιό, όταν η ανοσία του πληθυσμού φτάσει σε υψηλά επίπεδα μέσω του εμβολιασμού. Από την άλλη, επισήμανε τη σημαντικότητα που έχει η μεγάλη πρόθεση των Ελλήνων πολιτών να εμβολιαστούν. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε μελέτη πρόθεσης εμβολιασμού στον ελληνικό πληθυσμό, από την οποία φάνηκε ότι το ποσοστό των Ελλήνων που λέει “ναι” στο εμβόλιο, ανέβηκε από το 65% στο 72% μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Ο κύριος λόγος που αποτρέπει κάποιους να αποδεχθούν το εμβόλιο είναι ο φόβος των ανεπιθύμητων ενεργειών

Το εμβόλιο μπορεί να μην καλύπτει κάποιες μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις του ιού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους πολίτες. Ο καθηγητής Τσιόδρας εξήγησε ότι σύμφωνα με στοιχεία μέχρι τώρα, το εμβόλιο φαίνεται να καλύπτει αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν, ωστόσο, μεταλλαγές για τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη επιστημονική συζήτηση, για το εάν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε - και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών» είπε.

Εμβόλιο: Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό και πώς θα λειτουργεί

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να συμβεί με τον κορωνοϊό, ό,τι γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης. Δηλαδή να κάνουμε κάθε χρόνο εμβόλιο, ώστε να προστατευόμαστε και από τις μεταλλάξεις.

«Ίσως μπούμε σε μια κατάσταση, στην οποία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα εξετάζουμε κάθε χρόνο τον ιό για μεταλλάξεις, με ένα δίκτυο αντίστοιχο με της γρίπης και θα εκδίδουμε οδηγίες για το πώς θα κατασκευάζεται κάθε χρόνο το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά. 

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την ανοσία του πληθυσμού

Το θέμα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη στρατηγική του εμβολιασμού που εφαρμόζεται σε κάθε χώρα και κυρίως με αστάθμητους ή άγνωστους ακόμη παράγοντες που σχετίζονται με την ανοσία, εξήγησε ο καθηγητής.

Η αποτελεσματικότητα του 95%, που έδειξαν οι μελέτες, «μένει να εφαρμοστεί στον πραγματικό κόσμο», ενώ για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ειδικά μαθηματικά μοντέλα, μια διαδικασία που χαρακτήρισε «πολύπλοκη».

Κορωνοϊός: Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει ανά περιοχή

Ο ίδιος είπε ότι για το θέμα της αποτελεσματικότητας ότι «παίζουν πάρα πολλοί παράγοντες ρόλο, όπως η ανοσία στον γενικό πληθυσμό, εάν θα εμβολιάσει κανείς ενήλικες μόνο κ.α.» και συμπλήρωσε ότι «είναι ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί στα παιδιά και τα περισσότερα εμβόλια της Covid δεν έχουν δοκιμαστεί εκτενώς σε παιδιά» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Ανάλογα με τους παράγοντες που λαμβάνει κανείς υπόψη μπορεί και το ποσοστό πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί να κυμαίνεται από το 45% έως και το 85%

Η διάρκεια της ανοσίας, είτε αυτή προέρχεται από τη φυσική νόσο, είτε από το εμβόλιο, είναι ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας, πρόσθεσε.

«Για το εμβόλιο μιλούν για ένα ή δύο χρόνια ανοσίας. Δεν ξέρουμε ποια είναι η ακριβής αλήθεια θα την μάθουμε στο μέλλον. Αυτό που παίρνουμε τώρα ως δεδομένο είναι, ότι η ανοσία στον κορωνοϊό αυτόν καθ’ αυτόν, σε αρκετά μεγάλες μελέτες φαίνεται ότι κρατάει τουλάχιστον ένα 8μηνο και με βάση τη λειτουργική ανοσία ίσως και να κρατάει και αρκετά χρόνια» είπε.

«Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει - Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό»

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ για να μείνει. Έτσι φαίνεται και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες στο μέλλον: σχετίζεται με τη διάρκεια της ανοσίας στον ιό, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο να περιορίσει τη διασπορά, την εποχικότητα και τη διαφορά που φέρνει στη διασπορά του ιού και φυσικά στις επιλογές που κάνουν οι κυβερνήσεις και τα άτομα. Πότε θα τελειώσει δεν ξέρουμε» είπε ο καθηγητής.

Μιλώντας για την τήρηση των μέτρων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και είπε ότι η κινητικότητα του πληθυσμού μπορεί να επηρεάσει τη διασπορά του ιού. Η στρατηγική είναι να τηρούνται τα μέτρα της αποσταστασιοποίησης με ταυτόχρονο εμβολιασμό του πληθυσμού. 

Ο καθηγητής Τσιόδρας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο 2021 […]. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να τη βγάλουμε, με την επιτυχία των εμβολιασμών και την ανοσία πλέον σε επίπεδο πληθυσμιακό, να φτάνει σε υψηλά επίπεδα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top